دریافت اطلاعات ...
 
روابط عمومی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی
جمعه ۶ مهر ۱۴۰۳

دانشگاه های علوم پزشكی وظیفه دارند فضای معنوی ایجاد كنند
 
معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت با اشاره به تاكیدات مقام معظم رهبری در اهمیت ارائه كار فرهنگی مفید در فضای دانشگاهی گفت: دانشگاه های علوم پزشكی وظیفه دارند فضای معنوی ایجاد كنند.
دانشگاه های علوم پزشكی وظیفه دارند فضای معنوی ایجاد كنند معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت با اشاره به تاكیدات مقام معظم رهبری در اهمیت ارائه كار فرهنگی مفید در فضای دانشگاهی گفت: دانشگاه های علوم پزشكی وظیفه دارند فضای معنوی ایجاد كنند.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت (مفدا)، دكتر عباس شیراوژن امروز در اولین روز از برگزاری نشست دبیران هم اندیشی اساتید دانشگاه های علوم پزشكی كشور در محل صندوق رفاه دانشجویان وزارت بهداشت، اظهار داشت: فرهنگ به مثابه ذهنیت و شاكله اجتماعی كه مانند هوا همه جا وجود دارد و فضای تحرك و كنش انسان ها را تعیین می كند. این ذهنیت در بستر زمان شكل گرفته و به صورت مستمر تولید و بازتولید می شود.

وی ادامه داد: در این میان یك شاكله اجتماعی هم داریم كه مقام معظم رهبری در این خصوص می فرمایند: «هر جا می گویم فرهنگ، منظورم ذهنیت است. فرهنگ، ذهنیت و شاكله اجتماعی حاكم بر جامعه است كه فضای تحرك و كنش انسان ها را تعیین می كند. این ذهنیت در بستر زمان شكل گرفته و به صورت مستمر تولید و بازتولید و از نسلی به نسل دیگر منتقل می شود. فرهنگ مانند هوا همه جا وجود دارد».

معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت با بیان این كه نكته كه بر اساس فرمایشات مقام معظم رهبری، همه رفتارهای فردی و جمعی ما تحت تاثیر دو مجموعه عوامل است، اظهار داشت: مجموعه اول استعدادها، امكانات، هوش و توانایی ها، استعدادهای مردم و افرادی كه در جامعه زندگی می كنند و بخش دوم عامل موثر و جهت دهنده ذهنیت است. رهبر انقلاب می فرمایند هر كجا كه می گویم فرهنگ در معنای عام، منظورم همین ذهنیت های حاكم بر جامعه است كه رفتارها را به سمتی هدایت كرده، سرعت می دهد و یا كند می كند.

شیراوژن ادامه داد: بخش دوم، آن عامل مؤثر و جهت دهنده ذهنیت است. مراد ما از فرهنگ، همان ذهنیت ها است. هرجا كه من تعبیر فرهنگ را به كار می برم، مرادم آن معنای عام فرهنگ است؛ یعنی آن ذهنیت های حاكم بر وجود انسان كه رفتارهای او را به سمتی هدایت می كند - تسریع، یا كُند می كند - این، حداقل نیمی از عوامل تعیین كننده و پیش برنده و جهت دهنده به همه رفتارها است».

وی با اشاره به اساس مبانی و اصول در مدیریت فرهنگی، این مدیریت را جز با «باغبانی فرهنگ» امكان پذیر ندانست و گفت: باغبان تسلطی بر دانه ندارد و فقط به دانه برای رشد كمك میكند، موانع را رفع میكند، هرس و سمپاشی می كند. جای مناسب را فراهم می كند. بذر را توانمند می كند. بر این اساس رهبری بیان می كنند كه «در مقوله فرهنگ، رفتار حكومت باید دلسوزانه و مثل رفتار باغبان باشد. باغبان به هنگام، نهال میكارد به هنگام، آبیاری میكند به هنگام، هرس میكند. به هنگام، سمپاشی میكند. به هنگام ، هم میوه چینی . باید فضای فرهنگی كشور را باغبانی كرد.»

این مقام مسئول گفت: حال سؤال این است: هرج و مرج فرهنگی و یا مدیریت فرهنگی؟. رهبری می فرمایند مدیریت فرهنگی در مقابل هرج و مرج قرار دارد و به معنی تحمیل نیست. ایشان تاكید دارند كار فرهنگی اصل است و باید به آن توجه شود».

وی به بند اول سیاست های كلی سلامت اشاره كرد و گفت: در این بند به ارایه خدمات آموزشی، پژوهشی، بهداشتی، درمانی و توانبخشی سلامت مبتنی بر اصول ارزش های انسانی اسلامی و نهادینه كردن آن در جامعه اشاره می شود كه دارای دو بند است. یك ارتقای نظام انتخاب، ارزشیابی و تعلیم و تربیت اساتید و دانشجویان و مدیران كه معمولا تاكنون انجام شده است و باید بیش از این مورد توجه قرار گیرد.

معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت اضافه كرد: نكته دوم آگاه سازی مردم از حقوق و مسئولیت های اجتماعی شان و استفاده از ظرفیت محیط های ارایه مراقبت های سلامت برای رشد معنویت و اخلاق اسلامی در جامعه كه از آن غفلت شده است.

وی اضافه كرد: یعنی نگاه رهبری معظم انقلاب و سیاست های كلی سلامت این گونه است كه علاوه بر این كه دانشگاه های علوم پزشكی وظیفه ای دارند كه باید برای دانشگاه خود فضای معنوی ایجاد كنند. باید تلاش كنیم تا مركز درمانی و بیمارستان ما حتی برای عموم مراجعه كنندگان اثر اخلاقی و معنوی و فرهنگی بگذارد.

شیراوژن گفت: ایشان در راهبرد اخلاق و معنویت در بیانیه گام دوم انقلاب چهار مرحله را ذكر می كنند و می گویند: دستگاه فرهنگی در جامعه ما باید دارای این ویژگی ها باشند «منش و رفتار اخلاقی و معنوی داشته باشد»، «زمینه را برای رواج اخلاق و معنویت در جامعه فراهم كند»، «به نهادهای اجتماعی خودجوشی كه وجود دارند در این زمینه كمك بده» كه در فضای مسئولیتی ما هیات ها، كانون ها، تشكل های دانشجویی می شود و چهار این كه با «كانون های ضد معنویت و اخلاق به شیوه معقول بستیزید».

این مقام مسئول اضافه كرد: به واقع مجموعه رفتارهایی كه دانشجو در زمان حضور در دانشگاه در بخش های مختلف با آن روبه رو است، خروجی مد نظر ما را در حوزه فرهنگ شكل می دهد. بنابراین مجموعه اثرگذار بر فرهنگ دانشگاه، تمامی معاونت ها، اساتید و... هستند. هر عنصری كه در دانشگاه اثر گذار است در فرهنگ دانشگاه اثر گذار خواهد بود.

وی تغییر ذهنیت را در تبیین كار فرهنگی مهم دانست و یادآور شد: رهبر انقلاب در این خصوص می فرمایند: «مدیریت فرهنگ، تلاشی آگاهانه برای تغییر در ذهنیت و شاكله جامعه به منظور رسیدن به وضععیت مطلوبی است كه از پیش تعیین شده است».«یك مدیریت فرهنگی داریم كه مدیریت امور فرهنگی است كه شامل در حیطه وزارت ارشاد و حوزه هنری است. مانند سینما، كتاب و.... ولی منظور بنده «مدیریت فرهنگی» كه به معنای مدیریت امور فرهنگی است، نیست، بلكه «مدیریت فرهنگ» به معنای مدیریت شاكله جامعه است».

معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت سعادت اخروی را متضمن تسهیل كردن راه رسیدن به خدا از طریق تلاش مسؤولان و حكام دانست و خاطرنشان كرد: رهبر معظم انقلاب در این خصوص می فرمایند: «گاهی شنیده می شود كسانی در گوشه و كنار وقتی صحبت از هدایت و راهنمایی و بیان حقایق دینی و مانند اینها می شود، می گویند آقا، مگر ما موظفیم مردم را به بهشت برسانیم؟ خب بله؛ بله، همین است. فرق حاكم اسلامی با حكام دیگر در همین است.

وی اضافه كرد: ایشان بیان می كنند: حاكم اسلامی می خواهد كاری كند كه مردم به بهشت برسند؛ به سعادت حقیقی و اُخروی و عقبایی برسند؛ راهها را باید هموار كند. اینجا بحثِ زور و فشار و تحمیل نیست؛ بحثِ كمك كردن است. فطرت انسانها متمایل به سعادت است، ما باید راه را باز كنیم؛ ما باید كار را تسهیل كنیم برای مردم تا بتوانند خودشان را به بهشت برسانند؛ این وظیفه ما است، این كاری است كه امیرالمؤمنین بار آن را بر دوش خود گرفته است و احساس وظیفه می كند كه مردم را به بهشت برساند».

شیراوژن افزود: ایشان همچنین بیان می كنند: «عده ای برای این كه جامعه را از لحاظ فكری، ایمانی و فضایل اخلاقی از مسیر هدایت اسلامی دور و فكر مردم را خراب و راه بی بندوباری را برای آنها باز كنند، برنامه ریزی كرده اند. جزو وظایف حكومت است كه با این افراد مقابله كند؛ مقابله با نشر ضلالت و بدعت جزو كارهایی است كه بر عهده ما است و باید آن را به شیوه ای درست انجام بدهیم. "كار فرهنگی در دانشگاه، اصل است؛ یك كار فوق برنامه، یك كار حاشیه ای نیست؛ به كار فرهنگی اهمّیّت باید داده بشود. البتّه معنای كار فرهنگی كنسرت آوردن در دانشگاه یا مثلاً فرض كنید كه حركات موزون در دانشگاه نیست؛ این ها كار فرهنگی نیست، اینها كار ضدّ فرهنگی است».

معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت یادآور شد: كار فرهنگی یعنی كاری كه ذهن ها را با فرهنگ انقلاب و فرهنگ اسلام آشنا كند؛ این كار فرهنگی است. مسئولان میدان را برای دانشجوهای ارزشی و برای استادان ارزشی باز كنند؛ بگذارند استاد ارزشی و دانشجوی ارزشی، به معنای واقعی كلمه در محیط دانشگاه تنفس كنند.»
منبع خبر:
خبرگزاری مهر
   تاریخ: ۱۳:۵۹ - ۱۰/۱۱/۱۴۰۰   بازدید: ۱۶۴