دریافت اطلاعات ...
 
روابط عمومی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳

هدف اصلی صندوق حمایت از فرصت های شغلی افراد دارای معلولیت، ایجاد، توسعه و تقویت اشتغال و كارآفرینی است
 
سراج گفت: هدف از تاسیس صندوق حمایت از فرصت های شغلی افراد دارای معلولیتایجاد وتوسعه، تقویت اشتغال و كارآفرینی وحمایت از فرصت های شغلی افراد دارای معلولیت است.
به گزارش گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، مصطفی سراج رییس هیات مدیره صندوق حمایت از فرصت های شغلی افراد دارای معلولیت در خصوص جزئیات تشكیل این صندوق وهدف ازراه اندازی آن گفت: این صندوق، به استناد ماده 10 قانون حمایت از افراد دارای معلولیت كه در سال 1396 تصویب وبرای حمایت از فرصتهای شغلی افراد دارای معلولیت تشكیل شد تاسیس شد.

وی می افراید: هیات وزیران در مورخ 99/7/9به پیشنهاد وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی، اساسنامه صندوق رادر 17 ماده و 7 تبصره به تصویب رسانند كه درتاریخ 10/29/ 1399 نیز توسط شورای نگهبان تاییدشد.

سراج، هدف از تاسیس صندوق را، ایجاد وتوسعه، تقویت اشتغال و كارآفرینی وحمایت از فرصت های شغلی افراد دارای معلولیت می داند و تصریح می كند: این صندوق وابسته به سازمان بهزیستی كشوربوده و دارای شخصیت حقوقی و مالی و اداری مستقل است.

به گفته وی، اركان این صندوق متشكل از اعضای هیات امنا، هیات مدیره، مدیرعامل و بارزس قانونی است.

رییس هیات مدیره صندوق حمایت از فرصت های شغلی افراد دارای معلولیت یادآور می شود: اعضای هیات امنای این صندوق؛ شامل وزیر تعاون، كار و رفاه اجتماعی به عنوان رئیس هیات امنا، وزیر اموراقتصاد و دارایی، رئیس سازمان برنامه و بودجه، رئیس كل بانك مركزی، رئیس سازمان بهزیستی كشور به عنوان دبیر هیات امنا و دو نفر از افراد امین دارای معلولیت به پیشنهاد شبكه ملی تشكل های مردم نهاد افراد دارای معلولیت كه مورد تایید رئیس سازمان بهزیستی كشور است هستند.

سراج درخصوص اینكه صندوق به چه میزان از توانمندی و پتانسیل افراد جامعه هدف استفاده خواهد كرد می گوید: دراساسنامه این صندوق پیش بینی شده كه دو نفر از 7 نفر عضو هیات امنا، از نمایندگان جامعه هدف باشند تا حضور آنها در راس صندوق علاوه بر تصویب سیاست ها و تعیین خط و مشی صندوق، نظارت لازم را نیز بر فعالیت های صندوق داشته باشند. بنابراین به طور قطع تلاش خواهد شد تا از حداكثرمیزان توانمندی و پتانسیل و ظرفیت افراد جامعه هدف استفاده شود و حتی از مشاوره آنها و افراد صاحب نظردرحوزه اشتغال و كار آفرینی نیز استفاده شود.

وی در ادامه خاطر نشان می كند : با توجه به عنوان صندوق كه حمایت از فرصتهای شغلی افراد دارای معلولیت است، بنابراین همه تشكل ها در فعالیتهای صندوق مشاركت و همكاری دارند و تعیین میزان همكاری بستگی به عوامل مختلفی از جمله؛ تعداد افراد متقاضی شغل، نوع و شدت معلولیت، سطح نیازمندی وشرایط احرازدارد. بنابراین تفاوتی از این حیث برای افراد دارای معلولیت وجود ندارد.

به گفته سراج، در خصوص ایجاد فرصت شغلی برای افرادی كه دارای اختلالات شنوایی هستند طبیعی است كه وجود تشكل های ناشنوایان می توانند در این زمینه موثرباشد تابه صندوق كمك كند. حتی در خصوص سایر گروه های معلولین نیز این امر صدق می كند.

رییس هیات مدیره صندوق حمایت از فرصت های شغلی افراد دارای معلولیت درخصوص نحوه اخذ وام به جامعه هدف توسط این صندوق بیان می كند: به طور قطع بهره مندی ازوام و تسهیلات برای جامعه هدف، در چارچوب كلی و شرایط و نحوه بهره مندی همانند سایر صندوق ها و در چارچوب سیاست های شورای عالی اشتغال خواهد بود چراكه صندوق در كنار سازمان بهزیستی در راستای ایجاد و توسعه اشتغال فعالیت می كند.

وی با تاكید براینكه وظایف متعددی دراساسنامه این صندوق پیش بینی شده است ونمی توان درخصوص جزئیات اخذ وام اطلاع رسانی كرد می افزاید: یكی از وظایف صندوق پرداخت وام و تسهیلات است كه پس از جذب منابع و بودجه لازم قابل بحث و ارایه است از طرفی، با توجه به اینكه آیین نامه مالی و معاملاتی صندوق و دستورالعمل نحوه پرداختی تسهیلات هنوز به تصویب هیات امنا نرسیده است بنابراین لازم است درصورت تصویب این مهم اطلاع رسانی شود. البته اداره كل اشتغال سازمان در این زمینه پاسخگو بوده و بعد از اینكه ساز و كار لازم برای صندوق مصوب شد در این زمینه اطلاع زسانی خواهد شد.

وی همچنین در خصوص ادامه پرداخت مستمری افرادی كه از وام صندوق بهره مند خواهند شد خاطر نشان می سازد: صندوق در این خصوص تصمیم گیرنده نیست بلكه حوزه معاونت توانبخشی و ریاست سازمان دراین زمینه تصمیم می گیرند. البته در حال حاضراینگونه نیست كه هر فردی كه از تسهیلات بهره مند می شود مستمری او قطع شود بلكه موضوع در كمیته های بهزیستی طرح و تصمیم گیری می شود بطوریكه در حال حاضرمددجویانی هستند كه به دلیل شدت معلولیت، نیازمندی و نوع شغل، علاوه بر برخورداری از تسهیلات از مستمری نیزبرخوردار هستند.

سراج در ادامه به برنامه ها آتی صندوق اشاره می كند و می گوید: این صندوق، علاوه بر برنامه كوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت به دلیل شرایط خاصی كه درحال حاضر وجود دارد و ازطرفی با توجه به اینكه پایان دوره كاری دولت فعلی و استقرار دولت جدید در روزهای آتی است، بنابراین اقدامات فوری برای صندوق پیش بینی شده تا انجام شود.

وی تصویب آیین نامه مالی و معاملاتی، ساز و كار اجرایی بانكی وافتتاح حساب، سازمان دهی اولیه نیروی انسانی صندوق وغیره را ازجمله برنامه های آینده این صندوق ذكر می كند و می افزاید: تلاش می كنیم تا قبل از اتمام فعالیت دولت فعلی بتوانیم نظر مساعد هیات امنا را جلب كنیم تا مصوبه های لازم اخذ شود وصندوق رسما بتواند پاسخگوباشد.

سراج تاكید می كند :البته اهداف صندوق در راستای ارتقای توانمندسازی افراد دارای معلولیت و سطح مشاركت اجتماعی اقتصادی جامعه هدف است لذا صندوق می تواند در حوزه اشتغال و كارآفرینی با شناسایی افراد نخبگان كارآفرین و ظرفیت های بالقوه ای كه در جامعه وجود دارد و پشتیبانی لازم هم، از نظر اعطای تسهیلات خود اشتغالی و كمك های مالی و پشتیبانی و تضمین طراحی اشتغالزایی بویژه برای افراد دارای معلولیت شدید وبسیار شدیدی كه تاكنون در جامعه فرصتی برای آنها فراهم نشده، زیرساخت های لازم را فراهم كند.

وی خاطرنشان می كند: تاسیس این صندوق از خواسته ها و آرزوهای دیرینه جامعه هدف سازمان بوده كه خوشبختانه این خواسته جامه عمل پوشیده، بنابراین از همه تشكل ها وافراد دارای معلولیت طلب یاری و همكاری داریم و شعار "با افراد دارای معلولیت را به جای برای افراد دارای معلولیت" را در دستور كار صندوق قراردادیم.

وی با بیان اینكه تاسیس صندوق اقدام بسیار مناسبی بوده وآثارو بركات تشكیل آن درماه های و سال های آتی نمایان خواهد شد، ضمن تشكر ازهمه كارشناسان، تشكل ها و افراد دارای معلولیت، دولت، مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان كه درمحقق شدن این موضوع تلاش كردند اظهار امیدواری كرد كه پس از استقرار دولت جدید نیز فعالیت های صندوق كه در ابتدای كار قراردارد ازحمایت های لازم برخوردار باشد تا هرچه سریعتر به جایگاه و سازوكارهای پیش بینی شده دست پیدا كند و بتواند پاسخگوی مطالبات جامعه هدف باشد.
   تاریخ: ۱۰:۴۳ - ۰۴/۰۵/۱۴۰۰   بازدید: ۱۷۳