دریافت اطلاعات ...
 
روابط عمومی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی
شنبه ۱۴ مهر ۱۴۰۳

«آقا تقی» شمایل امروز اعتیاد و معتاد نیست
 
تهران - ایرنا - رئیس اداره پیشگیری در محیط خانواده ستاد مبارزه با مواد مخدر معتقد است اعتیاد چهره مشخصی ندارند و شمایل فرد معتاد مانند «آقا تقی» كه سال های گذشته در سریال ها به نمایش درآمد مابه ازای امروزی ندارد.
«آقا تقی» شمایل امروز اعتیاد و معتاد نیست تهران - ایرنا - رئیس اداره پیشگیری در محیط خانواده ستاد مبارزه با مواد مخدر معتقد است اعتیاد چهره مشخصی ندارند و شمایل فرد معتاد مانند «آقا تقی» كه سال های گذشته در سریال ها به نمایش درآمد مابه ازای امروزی ندارد.

سالها پیش سریالی به نام «آیینه عبرت» از تلویزیون پخش می شد كه هدف آن هشدار به خانواده ها برای مراقبت بیش از پیش از فرزندان بود كه مبادا در دام اعتیاد دچار شوند.

در این سریال فرد معتادی به نام «آقا تقی»(آتقی) وجود داشت كه تصویری كلاسیك از شمایل یك معتاد به شكل غلو آمیز در او دیده می شد، معتادی با رنگ و روی سوخته، موهای جو گندمی درهم، ته سیگاری روشن بر لب، ادای كلمات بصورت آهسته و خاص تكیه كلام «آی بابا»، بساط دائم، نشئگی كیفوی و خماری رنج آور.

اما رئیس اداره پیشگیری در محیط خانواده ستاد مبارزه با مواد مخدر معتقد است، تاریخ مصرف چنین شمایلی از اعتیاد و معتاد گذشته و امروز اعتیاد و معتاد سر و شكل دیگری دارد.

سید سعید كاتبی روز دوشنبه در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار حوزه ستاد مبارزه با مواد مخدر ایرنا، با بیان اینكه در پژوهش ها مشخص شده كه والدین بعد از دو سال متوجه اعتیاد فرزند خود می شوند، افزود: به این دلیل كه طی سنوات گذشته، رسانه های بصری یك انگاره یا تصویر و چهره ای از اعتیاد به همگان معرفی كرده اند كه در واقع غلط است.

وی با بیان اینكه اعتیاد چهره ندارد، گفت: گمان نبریم كه معتاد شخصی در جوی افتاده و خیابان خواب است چیزی كه رسانه با «آقا تقی» این انگاره را به وجود آورد. با این چهره گمراه كننده، خانواده ها گمان می كند فرزند من كه اینجور نشده پس معتاد نیست در صورتی كه تا مدتی فرد به صورت تفننی و تفریحی به سمت مواد مخدر كشیده می شود و با گذر زمان و ادامه روند مصرف مواد مخدر آثار آن در چهره مشخص می شود.

رئیس اداره پیشگیری در محیط خانواده ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: نه تنها اعتیاد چهره ندارد بلكه سوداگران، فروشندگان، توزیع كنندگان و دعوت كنندگان نوجوانان و جوانان به مصرف مواد هم چهره ندارند یعنی صرفا آنگونه كه در فیلم ها و سریال ها رخ نمایی می شوند، نیستند.

به گفته كاتب، موی بلند از پشت بسته شده و سبیل زیاد و قهقهه های از سر شكم سیری مشخصه مافیای مواد مخدر در فیلم ها و آثاری نمایشی است در حالی كه در دنیای واقعی مواد فروشان نه موتور فلان و نه شلوار فلان به پا دارد بلكه فردی عادی و گاه با چهره ای موجه هستند كه می توانند همكلاسی، همسایه یا همكار باشند.

رئیس اداره پیشگیری در محیط خانواده ستاد مبارزه با مواد مخدر در پاسخ به این پرسش كه به طور كلی چطور یك نفر معتاد می شود یا انگیزه گرایش به اعتیاد در افراد چیست، گفت: چرایی و چگونگی معتاد شدن فرد بحث پیچیده ای است و دقیقا مشخص نیست كه در یك خانواده چرا سایر فرزندان راهی دانشگاه و مسیر زندگی خوب می شوند اما یك فرزند به سمت مصرف مواد كشیده می شود اما پژوهش ها نشان داده كه میان یكسری ویژگی ها، شرایط و گرایش به اعتیاد رابطه معناداری وجود دارد.

كاتب افزود: به طور كلی افراد به دلیل ترس از نه گفتن، عدم اعتماد به نفس، طرد شدن از سوی همسالان، در مسیر بدسرنوشت اعتیاد قرار می گیرند.

وی ادامه داد: نكته مهمتر اینكه برای پیشگیری از اعتیاد نمی توان به صورت خشك و یكجانبه به توصیه های عوارضی اعتیاد پرداخت همانطور كه به فرد چاق و پرخور نمی توان فقط عوارض شیرینی را یادآور كرد بلكه باید با زبانی متناسب با سن و گویا او را از خطرات قرار گرفتن در موقعیت های ناهنجارگونه برحذر داشت.

برای پیشگیری از اعتیاد، همدیگر را رصد كنیم

وی با تاكید بر اینكه اعتیاد یك مساله اجتماعی است كه دولت ها و حكومت ها به تنهایی از عهده حل آن برنمی آیند و همانند كرونا كه اگر هر كس ماسك نزند برطرف نمی شود، نیاز به توجه همگانی دارد، گفت: تلاش كردیم در ذیل طرح «یاریگران زندگی» به عموم مردم یادآوری كنیم كه اتفاقا به كار همدیگر كار داشته باشید.

كاتب با یادآوری اینكه در اعتیاد باید همه به هم كار داشته باشند و پیگیری كنند، افزود: به این معنا كه در محیط كار جویای احوال همكاری كه بی نظم و درگیری كاری شدید دارد و ناگهان زبل و سرحال می شود باشیم یا در خانواده ای پدر مصرف كننده است فرزند خانواده را زیر نظر داشته باشیم؛ این دخالت یا كنجكاوی بی مورد نیست بلكه نیت خیر همراه با كار خیر است.

خلاء آموزش مهارت های زندگی از خانواده تا سیستم آموزشی

كاتب با تاكید بر اینكه آموزش مهارت هایی مانند نه گفتن، حل مسائل، تاب آوری و مواردی دیگر چراغ راهی در جاده زندگی هر فردی است، تصریح كرد: مهارت هایی كه از افراد را از آسیب های اجتماعی و افتادن در دام بلای اعتیاد مصون می دارد.

وی، خلاء كسب مهارت های زندگی را نخست در خانواده و سپس در نظام آموزشی دانست و اظهار داشت: این مهارت ها نخست با آموزش و سپس با ممارست و تمرین حاصل می شود اما متاسفانه جایی برای این امر تعبیه نشده است. چیزی كه ما را بر آن داشت تا در ستاد مبارزه با مواد مخدر و در سایه طرح «یاریگران زندگی» این مهارت ها را با تیزر، انیمیشن و برگزاری كلاس های مختلف آموزش دهیم.

رئیس اداره پیشگیری در محیط خانواده ستاد مبارزه با مواد مخدر ،مطالبه گری رسانه ها و اصحاب قلم از آموزش و پرورش در این مسیر مهم است، گفت: در حوزه پیشگیری سه سطح ارزش آفرینی، دانش افزایی و آموزش مهارت های زندگی در نظر گرفته شده است.

مشاركت شهرداری و ستاد مبارزه با موادمخدر برای آگاه سازی در حوزه اعتیاد

كاتب همچنین از همكاری ستاد مبارزه با مواد مخدر با شهرداری تهران جهت ایجاد مجموعه ای برای آشنایی و آگاهی بخشی به خانواده ها در حوزه اعتیاد خبر داد و یادآور شد: در این مجموعه، خانواده ها ضمن اینكه در كنار فرزندان مهارت های لازم را می آموزند، باعث تقویت گفت و گوی بین نسلی و استحكام روابط خانوادگی هم می شود زیرا بر اساس پژوهش های صورت گرفته در خانواده هایی ك ساعت بیشتری با هم به گفت و گو می پردازند انحراف كمتر است.

از: فاطمه دهقان نیری

1107

برچسب ها
- شهرداری تهران
- یاریگران زندگی
- ستاد مبارزه با مواد مخدر
- پیشگیری از اعتیاد
- دانش آموزان
پروندهٔ خبری
- معضل اعتیاد و ضرورت به روزرسانی قوانین سلبی
منبع خبر:
ایرنا
   تاریخ: ۰۸:۱۶ - ۱۳/۱۱/۱۳۹۹   بازدید: ۱۳۷