دریافت اطلاعات ...
 
روابط عمومی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی
سه شنبه ۱۰ مهر ۱۴۰۳

خانه های هلال، خانه هایی كوچك برای ارتقای تاب آوری جامعه
 
خانه های هلال، گرچه خانه های كوچكی هستند، اما می توانند در صورت بروز حادثه با ارتقای تاب آوری جامعه كمك های بزرگی به افراد كنند.


به گزارش خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، خانه های هلال كه تحت نظر جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران قرار دارند، با امكانات و فعالیت های داوطلبانه در نقاط دور افتاده و روستایی با اولویت مناطق زلزله خیز ایجاد شده اند.

دلیل راه اندازی خانه های هلال، آموزش، توانمندسازی جوامع محلی برای افزایش تاب آوری در هنگام بروز حوادث، بلایای طبیعی و ترغیب مردم برای ساختن روستاها و شهرها پس از حوادث و بلایای طبیعی و بیشتر بر توان مردم محلی آن جا متكی است. بدین ترتیب كه از طریق آموزش ابتدا فرد، سپس خانواده و در آخر مردم محله در برابر خطرات و بلایای طبیعی آمادگی پیدا كنند.

خانه های هلال احمر ساختاری داوطلبانه دارند كه در سطح محلات روستایی و شهری توسط داوطلبان، خیران و نیكوكاران اداره می شوند. همه افراد متقاضی فعالیت در خانه های هلال، می توانند در مواقع بحران در راستای اهداف جمعیت هلال احمر و حمایت از سلامت افراد جامعه از طریق آموزش های امدادی و اصول روش های ارائه خدمات مشاركت كنند. از دیگر كاركردهای خانه های هلال، ارائه خدمات بهداشتی، درمانی، توانبخشی، مشاوره ای و واكسیناسیون، جمع آوری كمك های نقدی و غیرنقدی مردمی در هنگام بروز حوادث و بحران های داخلی و خارجی، اجرای طرح ها و پروژه های داوطلبی (امدادی، بهداشتی، درمانی، آموزشی و حمایتی) و كمك به آسیب دیدگان حوادث و سوانح فردی در نقاط محروم و دورافتاده كشور است.

خانه های هلال، خانه هایی كوچك برای ارتقاء تاب آوری جامعه

خانه های هلال در مكان هایی كه دارای شهرداری یا دهداری هستند، تشكیل می شوند و ایجاد آن ها مستلزم درخواست از سوی این دو ارگان به شعب یا دفاتر نمایندگی جمعیت هلال احمر شهرستان است و پس از تأیید رئیس شعبه، مسئول امور جوانان شعبه، مسئول امور داوطلبان شعبه، مسئول امدادونجات شعبه، خزانه دار شعبه و یكی از داوطلبان فعال شهرستان اعضای اصلی این خانه ها خواهند شد. ایجاد فضای مورد نیاز برای خانه های هلال به منظور فعالیت، توسط دهداران، شهرداران و خیران انجام می شود. فعالیت های این خانه ها در شهرها می تواند در مكان هایی مانند مدارس، كارخانه ها، مساجد و ادارات دولتی باشند و در روستاها از مدارس، مساجد و خانه های بهداشت كمك گیرند.

در این راستا كریم همتی رئیس جمعیت هلال احمر با اشاره به احداث خانه های هلال در آخرین نشست خبری خود كه ماه گذشته برگزار شد، تصریح كرد: در شهریور سال گذشته 3 هزار خانه هلال آماده بهره برداری شد، همچنین در هفته هلال نیز دو هزار و 400 خانه هلال دیگر افتتاح شدند. این خانه ها می توانند جامعه ای تاب آور ایجاد كنند، خانه های هلال در محروم ترین نقاط كشور هستند كه جمعیت هلال احمر به این نقاط دسترسی ندارد.

خانه های هلال، خانه هایی كوچك برای ارتقاء تاب آوری جامعه

وی با اشاره به اینكه خانه های هلال داوطلب محور هستند، گفت: افق برنامه ما راه اندازی 37 هزار خانه هلال در كشور است. برخی از اقلام امدادی، چون چادر امدادی در این خانه ها برای آمادگی در برابر بحران دپو شده است، این خانه ها هیچ بار مالی بر دوش ملت نخواهند داشت.

فرایند راه اندازی خانه های هلال

فراهانی،مسئول خانه های هلال احمر نیز در گفت و گو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان، درباره راه اندازی این خانه ها،اظهار كرد: در فرآیند راه اندازی خانه های هلال، عنصر تقاضا بسیار با اهمیت و ضروری است، برای مثال شكل گیری خانه های هلال در محلات ابتدا بر اساس یك تقاضای محلی از سوی سازمان ها، موسسات، نهادها و یا افراد حقیقی صورت می گیرد. بر این مبنا یكی از الزامات و تكالیف برای متقاضیان تامین فضای مورد نیاز برای تاسیس خانه های هلال است.

ارائه آموزش های همگانی امداد و نجات؛ متناسب با نیازهای جامعه

وی در ادامه بیان كرد: به موجب قانون، وظیفه آموزش همگانی با هدف افزایش آمادگی و تاب آوری در جامعه به جمعیت هلال احمر سپرده شده كه خانه های هلال بستر مناسبی برای اجرای این تكلیف قانونی جمعیت هستند و در همین راستا در سال گذشته با وجود همه گیری ویروس كرونا نزدیك به 100 هزار نفر در خانه های هلال از آموزش های همگانی برخوردار شده اند.

مسئول هماهنگی خانه های هلال جمعیت هلال احمر گفت: یكی از امتیازات آموزش در خانه های هلال این است كه می توان این آموزش ها را متناسب با نیاز جوامع و با زبان و گویش های محلی كه قابل درك و فهم بهتری هستند، عرضه كرد. این مدل آموزشی در سال گذشته مورد توجه فدراسیون نیز قرار گرفت و بازتاب خوبی را به همراه داشت.

فراهانی با اشاره به اصل ایجاد تاب آوری به عنوان یكی از مولفه های ایجاد خانه های هلال تصریح كرد: جمعیت هلال احمر از دو مسیر به افزایش تاب آوری در سطح جامعه كمك می كند. نخست آموزش اعضا كه شامل امدادگران، نجاتگران، كانون های دانش آموزی و دانشجویی است و پس از آن آموزش مستقیم عموم مردم در سطح جامعه.

خانه های هلال، خانه هایی كوچك برای ارتقاء تاب آوری جامعه

گسترش فرهنگ آمادگی و تاب آوری در دوردست ترین نقاط كشور

فراهانی افزود: بدیهی است كه افراد آموزش دیده ضمن آن كه خود به عنوان شهروندانی آماده، به تحقق جامعه آماده كمك می كنند، با آگاه سازی اطرافیان خود موجب گسترش آموزه های فرهنگ آمادگی با هدف دستیابی به جامعه تاب آور می شوند.

این مقام مسئول در جمعیت هلال احمر گفت: در حوزه افزایش تاب آوری، می توان دو موضوع آموزش همگانی و خانه های هلال را به عنوان دو نمونه موفق و اثربخش از خدمات جمعیت هلال احمر برشمرد. گرچه برنامه های دیگری نیز به صورت موردی یا مناسبتی توسط جمعیت هلال احمر با همین هدف در طول زمان به مرحله اجرا می رسد، لذا دقیقا به همین دلایل است كه در دوره مدیریت كنونی، هوشمندانه گسترش كمی و كیفی خانه های هلال مورد تاكید و پیگیری قرار گرفته است.

فراهانی گفت: خانه های هلال دارای این ظرفیت هستند كه با حمایت های عمدتا معنوی، مشاركت جوامع محلی را جلب و مسیر خدمت رسانی خود را هموار كنند. جمعیت هلال احمر نیز از تمام توان خود برای همراه سازی اركان و نهادهای مختلف كشور استفاده خواهند كرد و در این راستا تفاهم نامه هایی با برخی سازمان ها منعقد شده است.

بیشتر بخوانید

- ضرورت ارتقای ظرفیت امداد و نجات در تهران
   تاریخ: ۰۹:۴۹ - ۲۴/۰۳/۱۴۰۰   بازدید: ۱۸۴