دریافت اطلاعات ...
 
روابط عمومی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی
سه شنبه ۱۰ مهر ۱۴۰۳

كمبود تخت های توانبخشی در كشور/ به 8 هزار تخت نیاز داریم
 
رئیس بیمارستان توانبخشی رفیده گفت: طبق استاندارد باید 8 هزار تخت توانبخشی داشته باشیم اما این تعداد به 82 تخت در كل كشور محدود شده است.


فریدون لایقی، فوق تخصص جراحی دست و اعصاب محیطی و رئیس بیمارستان توانبخشی رفیده در گفت وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار كرد: بیمارستان توانبخشی رفیده اولین و تنها بیمارستان توانبخشی دانشگاهی كشور است و متاسفانه ما هیچ بیمارستان توانبخشی دیگری در ایران نداریم.

او افزود: وزارت بهداشت خیلی در تلاش است كه در هر مركز دانشگاهی و به ویژه در تهران، چند مركز توانبخشی راه اندازی كند اما هنوز موفق به این كار نشده است.

لایقی گفت: بعد از كرونا، تمام دنیا با یك موضوع جدید مواجه شد. محققان و متخصصان متوجه شدند حداقل یك سوم بیمارانی كه به كرونا مبتلا و بستری و به خصوص در ICU مستقر می شدند، بعد از سه هفته كه مرخص شده بودند، به كار توانبخشی نیاز داشتند و نمی توانستند به زندگی عادی خودشان ادامه دهند.

رئیس بیمارستان توانبخشی رفیده گفت: طبق بررسی های انجام شده حدود 46 درصد از بیماران مبتلا به كرونا كه به ICU می روند دچار انواع آسیب های نوروپاتی و درگیری های عصبی عضلانی می شوند، به همین خاطر نمی توانند زندگی مستقل خود را شروع كنند.

این فوق تخصص جراحی دست افزود: در ایران متاسفانه این افراد پس از مرخص شدن از بیمارستان به منزل می روند و گاه تا چندین ماه خانه نشین هستند در صورتی كه به شدت نیازمند كار عملی هستند.

لایقی ادامه داد: از این جهت با توجه به نیازی كه در كشور احساس كردیم، یك بخش پست كووید در بیمارستان ایجاد كردیم تا بیماران كرونایی كه بعد از مرخص شدن از بیمارستان به كار توانبخشی نیاز دارند را بستری و به آنها خدمات رسانی كنیم.

رئیس بیمارستان توانبخشی رفیده بیان كرد: برخی از این بیماران علاوه بر مشكلات متعدد تنفسی به دلیل بی حركتی طولانی مدتی كه در طی دوران بستری بودن در بیمارستان تجربه می كنند، به كاردرمانی نیاز دارند تا عوارض عصبی عضلانی شان از بین برود.

كرونا در برخی از افراد منجر به سكته مغزی می شود

او افزود: متاسفانه كووید 19 در برخی از افراد و حتی جوانان، منجر به سكته مغزی می شود. سكته مغزی، عارضه های نخاعی عوارض ناشی از كروناست كه روی سیستم اعصاب مركزی اثر می گذارد.

لایقی تصریح كرد: همه افرادی كه به كرونا با شرایط حاد مبتلا می شوند به دریافت خدمات توانبخشی با حضور و نظارت مستقیم متخصص مغز و اعصاب و متخصص فیزیكی توانبخشی، فیزیوتراپیست، كاردرمان، گفتاردرمان و در كنار اینها روانشناس، روانپزشك و مددكار اجتماعی نیاز دارند تا بتوانند حداكثر سرویس درمانی را دریافت كنند و به زندگی عادی برگردند.

او در مورد خواسته های این مجموعه از دولت جدید گفت: در ایران، طبق استاندارد ما باید 8000 هزار تخت توانبخشی داشته باشیم اما متاسفانه این تعداد به 82 تخت بیمارستان رفیده محدود شده است و این عدد نسبت به كشور هایی مثل تركیه كه حدود 4000 هزار تخت دارد و كشور های دیگری مثل كویت، عربستان و ... قابل قبول نیست. از دولت آینده انتظار داریم كه این حلقه مفقوده را جبران كند و بیمارستان ها و تخت های توانبخشی را افزایش دهد.

رئیس بیمارستان توانبخشی رفیده گفت: روزانه 100 بیمار دچار سكته مغزی می شوند و 25 درصد از این تعداد ممكن است فوت كنند. از حدود 75 درصد باقیمانده، تعدادی بهبود پیدا می كنند و حداقل نصف این تعداد به اقدامات توانبخشی نیاز دارند، همچنین بخش زیادی از این افراد به توانبخشی در سطح بستری نیاز پیدا می كنند.

این فوق تخصص جراحی دست ادامه داد: ما بیمارانی را در بیمارستان توانبخشی بستری می كنیم كه به حداقل 3 تا 5 ساعت كار توانبخشی در روز و یا 15 تا 25 ساعت در هفته احتیاج داشته باشند و نیاز به كار هایی مثل فیزیوتراپی، كاردرمانی، فیزیوتراپی و یا گفتاردرمانی داشته باشند.

لایقی افزود: توانبخشی در اكثر بیمارستان های خارج از كشور هوشمند شده است ما نیز در حال پیش روی به هوشمند شدن خدمات این بیمارستان هستیم. این بیمارستان تنها بیمارستان توانبخشی كشور است و باید الگوی شایسته ای برای سایر بیمارستان ها باشد.

او تاكید كرد: لازم است از سیستم های رباتیك برای خدمات توانبخشی استفاده شود اما هزینه های این خدمات بسیار بالاست و دولت آینده باید بتواند روی این مسئله سرمایه گذاری كند تا یك الگوی مشخص برای سایر فضا های خدمات رسانی وجود داشته باشد.

امكان خرید وسایل هوشمند برای مركز توانبخشی نداریم

این فوق تخصص جراحی دست بیان كرد: در حال حاضر به دلیل كمبود بودجه، امكان خرید وسایل پیشرفته و هوشمند برای این مركز نداریم. اگر این مشكل رفع شود قطعا می توانیم با تكیه بر پتانسیل علمی اعضای هیئت علمی دانشگاهی، یكی از مراكز پیشرفته و با تجربه در زمینه توانبخشی در خاورمیانه باشیم.

لایقی در مورد كادر مجموعه درمانی رفیده گفت: در دانشگاه ما 22 گروه توانبخشی حضور دارند كه به عنوان استادان و هیئت علمی دانشگاه از سیستم توانبخشی مجموعه ما حمایت می كنند اما از نظر امكانات، تجهیزات و خرید و تهیه وسایل، به ویژه در چند سال اخیر، بسیار محدودیت و معذوریت وجود داشته است. امیدواریم كه توجه خاصی به این مساله شود و دولت آینده و مسئولان وزارت بهداشت، روی چنین مراكزی بیشتر تمركز كنند.

بیشتر بخوانید

- درمان مشكلات روانی بیماران پَساكرونایی در مراكز توانبخشی انتهای پیام /
   تاریخ: ۱۱:۰۷ - ۳۱/۰۳/۱۴۰۰   بازدید: ۲۳۷