دریافت اطلاعات ...
 
روابط عمومی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی
سه شنبه ۱۰ مهر ۱۴۰۳

اعتیاد مردابی كه هر روز جوانان و زنان بیشتری را در كام خود فرو می كشد
 
قزوین - ایرنا- اعتیاد مردابی است كه هر روز در میان جوانان و زنان رواج بیشتری می یابد و بهترین دوران زندگی آنها را ذره ذره در درون خود فرو می بلعد.
اعتیاد مردابی كه هر روز جوانان و زنان بیشتری را در كام خود فرو می كشد قزوین - ایرنا- اعتیاد مردابی است كه هر روز در میان جوانان و زنان رواج بیشتری می یابد و بهترین دوران زندگی آنها را ذره ذره در درون خود فرو می بلعد.

به گزارش ایرنا، اعتیاد به مواد مخدر و كاهش سن ابتلا به این بلای خانمان سوز، مهمترین آسیب جهانی هزاره سوم است و بسیاری از جرائم، طلاق ها و بزه های اجتماعی ریشه در این پدیده شوم دارد.

به گفته كارشناسان و مسوولان، زنگ خطر كاهش سن مصرف مواد مخدر در استان قزوین به صدا در آمده است كه غفلت از آن منجر به صدمات و ضررهای جبران ناپذیری در آینده خواهد شد.

اگرچه در چند سال گذشته مساله اعتیاد به عنوان یكی از اصلی ترین چالش ها در كشور مطرح بود و مسوولان در رده های مختلف استانی تا ملی برای مبارزه با آن به ارائه برنامه و راهكار پرداختند اما با وجود كارهای انجام شده امروز اعتیاد به مردابی تبدیل شده است كه هر روز عمیق تر از قبل،آحاد جامعه به ویژه نسل جوانان و زنان خانه دار را در كام خود فرو می كشد.

مبارزه با اعتیاد، پیشگیری و تلاش برای آگاه سازی مردم از مضرات این بلای خانمان سوز در سال های گذشته با تمركز ویژه بر اعتیاد سرپرستان خانوار انجام شده و توانسته است تصویری واضح از خانواده درگیر با اعتیاد ارائه كند و نقش والدین درگیر با اعتیاد را در متلاشی شدن و از هم پاشیدگی خانواده ها به تصویر بكشد.

اعتیاد مردابی كه هر روز جوانان و زنان بیشتری را در كام خود فرو می كشد

33 هزار دانش آموز قزوینی در معرض آسیب های اجتماعی هستند

سرپرست معاونت پرورشی و فرهنگی آموزش و پرورش استان قزوین با بیان اینكه 33 هزار دانش آموزان قزوینی در معرض آسیب های اجتماعی قرار دارند، گفت: پیشگیری از رفتارهای پرخطر و ترویج سبك زندگی سالم در مدرسه از رویكردهای اصلی آموزش و پرورش برای كاهش آسیب های اجتماعی است.

حسن رحیم خانی افزود: شیوع بیماری كرونا، دوری دانش آموزان از فضای آموزشی و مشكلاتی كه قرنطینه های طولانی مدت در خانواده ایجاد كرده است موجب شده تا شاهد بروز آسیب های اجتماعی نو ظهور نظیر انواع انحرافات اجتماعی، ارتباطات ناسالم با جنس مخالف، اعتیاد به فضای مجازی، خشونت و حتی اعتیاد به مواد مخدر باشیم.

وی اظهار داشت: در سال تحصیلی جاری غربالگری در سه حوزه شامل خطرات فردی مانند خودزنی، اقدام به خودكشی، مصرف سیگار به ویژه در پسران و ازدواج زودهنگام در دختران، در بخش مشكلات خانوادگی مانند طلاق، بی سرپرستی و سرپرستی با مادر یا پدر و موضوعاتی همچون درگیری دانش آموزان با عوامل مدرسه یا با یكدیگر، غیبت طولانی در مدرسه، خرید و فروش مواد مخدر در اطراف مدرسه و ترك تحصیل انجام شد.

این مسوول خاطرنشان كرد:طبق این غربالگری بیش از 10 هزار دانش آموز قزوینی در معرض آسیب های فردی نظیر خشونت، اعتیاد و مصرف سیگار و 21 هزار نفر در معرض خطرات خانوادگی قرار دارند.

وی از اجرای طرح نماد در 296 واحد آموزشی استان خبر داد و گفت: با توجه به شیوع بیماری كرونا و وضعیت خاص مدارس، طرح نماد در سال تحصیلی 99 با جدیت و در بستر شبكه شاد پیگیری و اجرا شد.

رحیم خانی با بیان اینكه طرح نماد از سال 96 در استان قزوین آغاز شده است، اظهار داشت: در سال تحصیلی جاری نیز طرح نماد (نظام مراقبت اجتماعی دانش آموزان در برابر آسیب های اجتماعی) به صورت پایلوت در شهرستان البرز و در چند واحد آموزشی ناحیه یك قزوین و در تمام مقاطع تحصیلی اجرا شد.

سرپرست معاون فرهنگی و پرورشی اداره كل آموزش و پرورش استان قزوین تاكید كرد: در اجرای این طرح معلمان و مدیران مدارس، ارتباط صمیمانه ای با دانش آموزان خود برقرار می كنند تا از این طریق ریشه یابی برخی از مشكلات و آسیب های كه این قشر از جامعه با آن درگیر هستند، بررسی شود و همچنین مشاوره های مرتبط با این مسائل در اختیار دانش آموزان قرار گیرد.

اعتیاد مردابی كه هر روز جوانان و زنان بیشتری را در كام خود فرو می كشد

70 درصد زنان معتاد قزوین در سن 25 تا 35 سال قرار دارند

معاون پیشگیری اداره كل بهزیستی استان قزوین با بیان اینكه 70 درصد زنان معتاد در سن 25 تا 35 سال قرار دارند، گفت: میانگین سن اعتیاد در زنان به 26 سال رسیده كه این نگرانی را باید با آموزش، مهارت آموزی و مراقبت های خانوادگی برطرف كنیم.

زهرا غلامرضایی افزود: اگرچه جمعیت زنان معتاد بسیار كمتر از مردان است اما با رویكرد اجتماعی به دنبال حفظ پاكی بانوان هستیم تا حتی یك نفر هم اسیر دام اعتیاد نشود و به همین منظور اقدامات بسیاری در راستای پیشگیری از اعتیاد توسط بهزیستی در حال انجام است و استراتژی كشور به سمت آموزش خانواده برای مقابله با مواد مخدر با محوریت زنان حركت می كند.

وی با بیان اینكه افزایش درصد اعتیاد در زنان و كاهش سن اعتیاد در جامعه نگران كننده است، اظهار داشت: در بحث زنان باید دو فرایند آموزش و كاهش آسیب های اجتماعی آنان با توجه به شعار سال اتفاق بیفتد.

غلامرضایی تصریح كرد: در خصوص اعتیاد بانوان نیز برنامه های مدونی طراحی و اجرا شده است كه با كمك دستگاه های مرتبط به دستاوردهای خوبی رسیده ایم اما كار همچنان باید با قدرت ادامه یابد.

وی اضافه كرد: در سال گذشته در مراكز درمان و كمپ های نگهداری از معتادان، 88 زن معتاد پذیرش شدند كه 55 نفر تمایلی و 33 نفر به صورت دستگیری و ارجاع از سوی نیروی انتظامی بود.

این مسوول با بیان اینكه مصرف مواد صنعتی در استان رو به افزایش است، تاكید كرد: در حال حاضر 10 درصد از معتادان، مواد مخدر سنتی و 90 درصد صنعتی مصرف می كنند.

غلامرضایی افزود: بر اساس یك ارزیابی انجام شده حدود 6 درصد معتادان بهبود یافته در آن ارزیابی، مجدداً به دام اعتیاد بازگشته اند ولی حدود 49 درصد آنها پاك باقی مانده و مابقی در دسترس نیستند.

معاون پیشگیری اداره كل بهزیستی استان قزوین یادآور شد: در سال گذشته تعداد 680 نفر در كمپ ها پذیرش شدند كه 20 درصد آنها پاك هستند و حدود 35 درصد آنها تحصیلات دیپلم،پنج درصد بالای دیپلم و 10 درصد بی سواد هستند.

وی با بیان اینكه 80 درصد معتادان زن، مجرد و 20 درصد متأهل هستند، افزود: از این تعداد 70 درصد افراد مراجعه كننده به كمپ های ترك اعتیاد در استان، اهل شهر و 30 درصد روستایی هستند و بیشتر معتادان روستایی از مواد سنتی استفاده می كنند.

این مسوول یادآور شد: بیشترین فعالیت های بهزیستی قزوین تحت تأثیر اعتیاد قرار گرفته و در حوزه مركز درمان دادگاه مدار اقدامات مؤثر و مفیدی در راستای كاهش آسیب های ناشی از اعتیاد انجام شده و مورد توجه قرار گرفته است.

غلامرضایی افزود: در استان قزوین یك مركز شبانه روزی ویژه بانوان معتاد و كارتن خواب و مركز توانمندسازی زنان بهبود یافته راه اندازی شده است و این افراد می توانند بین چهار تا 6 ماه در این مركز اقامت رایگان داشته باشند و بعد از حرفه آموزی و توانمندی مالی به زندگی اجتماعی خود برگردند.

طرح یاریگران زندگی موجب كاهش اعتیاد در بین جوانان می شود

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان قزوین با اشاره به اجرای طرح یاریگران زندگی در مدارس استان، گفت: این طرح در راستای كاهش اعتیاد در بین جوانان مؤثر بوده و هم اكنون 30 هزار دانش آموز در 504 مدرسه در سطح استان تحت پوشش این طرح قرار دارند.

علی رحمانی افزود: هدف اصلی از اجرای این طرح اجتماعی كردن مبارزه با مواد مخدر است چون تا زمانی كه اجتماع تصمیم به مقابله با اعتیاد نگیرد، اقدامات دولتی در زمینه پیشگیری از اعتیاد نمی تواند جوابگو باشد.

وی اظهار داشت: یكی از علل اصلی روی آوردن به اعتیاد ناآگاهی كافی و برخوردار نشدن از مهارت "نه گفتن" است كه موجب ایجاد پیامدهای فردی و اجتماعی نامطلوبی می شود.

رحمانی، خود مراقبتی را مهمترین اصل برای پیشگیری از آسیب های اجتماعی مانند اعتیاد به مواد مخدر دانست و تصریح كرد: آگاهی لازم باید از خانه و مدرسه شروع شود تا رفتارها و الگوهای سالم در جامعه به ویژه در بین دانش آموزان به خوبی اجرا شود كه در طرح "یاریگران زندگی" به این مهم توجه ویژه شده است.

اعتیاد مردابی كه هر روز جوانان و زنان بیشتری را در كام خود فرو می كشد

این مسوول با بیان اینكه مدارس و دانشگاه های استان در اولویت اصلی برنامه های پیشگیری از اعتیاد به مواد مخدر قرار دارند، افزود: متاسفانه باندهای قاچاق مواد مخدر آلوده كردن نسل جوان و نوجوان ما را هدف گذاری كرده اند.

وی با اشاره به شیوع اعتیاد در حوزه زنان، افزود: با همكاری اداره كل امور بانوان و خانواده استانداری قزوین تصمیم گرفتیم تا امسال كارگاه های ویژه ای را در خصوص پیشگیری از اعتیاد به مواد مخدر برگزار كنیم.

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان قزوین خاطرنشان كرد: ایجاد اشتغال، پیشگیری از زنان در معرض آسیب، مراقبت از مادران آسیب دیده و خلاصه توانمندی زنان سرپرست خانوار با هدف جلوگیری از آلودگی این افراد به مواد افیونی از دیگر برنامه های شورای مبارزه با مواد مخدر در استان قزوین است.

رحمانی تاكید كرد: موضوع مبارزه با مواد مخدر كار پیچیده ای است كه به همكاری همه جانبه دستگاه های اجرایی و خانواده ها نیاز دارد و این مشاركت باید همه جانبه باشد.

وی با اشاره به در معرض خطر بودن دانش آموزان و دانشجویان به عنوان نسل آینده ساز كشور به آسیب های اجتماعی از جمله اعتیاد، ضمن تاكید بر لزوم توجه ویژه به این قشر خواستار ورود جدی همه دستگاه های متولی از جمله آموزش و پرورش در این عرصه شد.

رحمانی افزود: شیوع مواد مخدر در سطح جامعه نگران كننده است و باید دستگاه ها با توان حداكثری و استفاده از ظرفیت هایی مردمی و سازمان های فعال با اتخاذ تدابیر لازم نسبت به آگاه سازی از مضرات و آسیب های ناشی از مصرف مواد مخدر و روان گردان اقدام لازم را به عمل آورند.

كلام آخر:

اعتیاد در میان اقشار مختلف جامعه به ویژه جوانان و زنان در سال های اخیر شیوع بسیار زیادی یافته و زنگ خطر جدی را در جامعه به صدا درآورده است.

اگر مسوولان و مدیران دستگاه های اجرایی مرتبط برای مقابله با این آسیب اجتماعی در رده های سنی پایه و از مدارس و آموزشگاه ها اقدام نكنند خسارات های جبران ناپذیری بر پیكره جامعه وارد می شود.

برچسب ها
- آسیب های اجتماعی
- استان قزوین
- استانداری قزوین
- ستاد مبارزه با مواد مخدر
- اعتیاد
منبع خبر:
ایرنا
   تاریخ: ۰۷:۴۰ - ۰۲/۰۴/۱۴۰۰   بازدید: ۱۶۶