دریافت اطلاعات ...
 
روابط عمومی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی
دوشنبه ۹ مهر ۱۴۰۳

" اعتیاد تحصیل كردگان و مرفهان " ،لایه ناپیدای جامعه
 
اصفهان - ایرنا - هر چند همیشه اعتیاد را حواشی شهر، حلبی آبادها و طبقات فقیر جامعه جستجو می كنند اما حقیقت چیز دیگری است و نمی توان از رشد بی سابقه اعتیاد بین تحصیلكرده ها و افراد مرفه غافل شد.
اصفهان - ایرنا - هر چند همیشه اعتیاد را حواشی شهر، حلبی آبادها و طبقات فقیر جامعه جستجو می كنند اما حقیقت چیز دیگری است و نمی توان از رشد بی سابقه اعتیاد بین تحصیلكرده ها و افراد مرفه غافل شد.

مواد مخدر هنگام وابستگی و اعتیاد مخرب روح و جسم می شود و تمامی اقشار را درگیر كرده است و امروزه زن، مرد، كودك، نوجوان، بی سواد، تحصیلكرده، فقیر و غنی و شخصیت های اجتماعی ضعیف و قوی در دام اعتیاد افتاده اند.

اما آنچه از دیده ها بیشتر پنهان مانده یا كسی توجه چندان بدان نمی كند رشد اعتیاد بین مرفهان جامعه و درس خوانده هاست.

امكان تحقیق در حوزه مرفهان معتاد نیست

محمد رضا عسگریان روانشناس و درمانگر معتادان كه به گفته خودش به جهت داشتن مركز كاهش آسیب 20 سال از عمر خود را با معتادان تزریقی گذرانده است، به خبرنگار ایرنا گفت كه تجربه نشان داده است كه بالغ بر 40 درصد به بالای مراجعان ما از طبقه مرفه و بین آنان 10 تا 15 درصد تحصیلكرده هستند.

وی گفت: پول تو جیبی زیاد، نبود برنامه ریزی برای اوقات فراغت جوانان از سوی خانواده و سوء مدیریت فرزندان از سوی والدین، آزادی های بیش از اندازه و نداشتن مهارت لازم زندگی از دلایل شیوع اعتیاد بین خانواده های مرفه و متمول است.

دلایل یاد شده در مصاحبه با كارشناس فرهنگی و پیشگیری شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر اصفهان هم مطرح شد.

رسول خرمیان در این ارتباط به خبرنگار ایرنا گفت كه تحقیقی در این ارتباط كه شیوع اعتیاد بین خانواده های متمول و مرفه اصفهان چه میزان است صورت نگرفته است.

وی در پاسخ به این سووال كه چرا تاكنون تحقیقی در این ارتباط كه چند درصد جامعه تحصیلكرده و مرفهان اصفهان به دام اعتیاد افتاده اند، انجام نگرفته است یا اینكه بیشتر كدام مناطق شهری اصفهان درگیر اعتیاد با مواد مخدر شده است، گفت: به طور قطع انجام چنین تحقیقی سخت است و تبعات خاص خود را دارد و هیچگاه ما نمی توانیم وارد محله های مرفه نشین اصفهان شویم وخواهان پر كردن پرسش نامه های در خصوص درگیری آنها با مواد مخدر شویم.

فرق آمار رسمی و غیر رسمی معتادان در اصفهان تا 15 هزار نفر است

كارشناس فرهنگی و پیشگیری شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر اصفهان با بیان اینكه نمی توان منكر درگیر شدن قشر تحصیلكرده و جامعه مرفه اصفهان به دام اعتیاد شد، افزود: بالغ بر 2.4 درصد از جامعه اصفهان كه معادل 90 تا 100 هزار نفر هستند، معتاد به مواد مخدر هستند كه روند شیوع اعتیاد بین نوجوانان و زنان در حال رشد است.

خرمیان پاسخ این سووال را كه آمار غیر رسمی و واقعی چه میزان با آمارثبت شده متفاوت است، گفت: بین 10 تا 15 هزار نفر دامنه تغییر است و فرق آنچنانی ندارد.

وی با اشاره به اینكه گاه مواد اعتیاد آور سنتی با اسامی جدید عرضه می شود وقشر جوان را فریب می دهند به این صورت كه امروزه هرویین به نام " سورچه" وارد بازار شده است، ادامه داد: زیرا اگر هرویین گفته شود جوانان از مصرف آن خودداری می كنند اما وقتی به اسم سورچه معرفی شود، جوانان ناآگاه میل به مصرف پیدا می كنند.

در آخرین تحقیقاتی كه در عرصه جامعه پزشكی انجام شده است بالغ بر 5.6 درصد از جامعه پزشكی اصفهان درگیر اعتیاد هستند كه بیشترین مواد مخدر مصرفی در آنها تریاك است.

یك منبع آگاه در عرصه علوم پزشكی اصفهان كه نخواست نامش فاش شود ضمن اعلام مطالب فوق، جامعه آزمایشی را بیش از 10 هزار نفر اعلام كرد و افزود: زمانی كه گفته می شود سن اعتیاد به 13 سال رسیده است به طور حتم قشر تحصیلكرده ما را درگیر كرده است و شامل دانش آموزان و دانشجویان به بالا می شود.

اعتیاد امروزه مختص قشر خاصی نیست و جوامع پزشكی، وكلا، مهندسان، مدیران و بیشتر طبقات اجتماعی را درگیر كرده است.

آنچه معتادان می گویند

" برادر آزاد" كه خود را مسوول كمپ اعتیاد مردان معرفی می كند و این لقب را روی خود گذاشته است، به خبرنگار ایرنا گفت كه 20 سال كار وكالت كرده و بر اساس مسائلی كه تمایل به بازگویی آن نداشت، در دام اعتیاد افتاده است.

سلمان معتاد دیگریست كه خود را تك فرزند از یك خانواده ثروتمند معرفی می كند و می گوید به خاطر هیجان و شادی به دنبال اعتیاد رفتم.

وی گفت: پدرم 22 سال است كه تریاك مصرف می كند هم زندگیش را اداره می كند، هم خانواده اش را نگه داشته است اما من اگر چه از سیگار و قلیان شروع كردم و به تریاك روی آوردم اما وقتی به سمت حشیش رفتم زندگیم به باد رفت، زنم طلاق گرفت و در این روزها فقط در كمپ معتادان سر می كنم و مسوول یكی از بخش های آن شدم.

علی دیگر معتادی از خانواده متمول و ثروتمند است می گوید: كسی كه در دام اعتیاد افتاد به سختی می تواند خود را خارج سازد.

مسوول یكی از كمپ های ترك اعتیاد زنان كه 12 سال سابقه كاری در این عرصه را دارد به خبرنگار ایرنا گفت كه در اینجا دختر زیر 20 ساله ای داریم كه والدینش پزشك هستند.

وی كه نخواست نامش فاش شود، بیان داشت: تعداد زیادی از مراجعان به این كمپ از قشر تحصیلكرده هستند و بیشتر برای لاغری به مصرف مواد مخدر رو آورده اند.

وی كه خود نیز معتاد بوده است و 13 سال پیش اعتیادش را ترك كرده است ادامه داد: افرادی كه شیشه مصرف می كنند با این تفكر كه شیشه اعتیاد آور نیست و لاغر كننده است، معتاد شده اند كما اینكه در یك دوره ای بسیاری از ورزشكاران را به این سمت كشاند.

وی مواد اعتیاد آور دیگر مصرفی بین قشر تحصیلكرده و جوانان را پیكو و گل عنوان كرد و افزود: معتادان این مواد را جزو دخانیات نمی دانند.

قهوه خانه ها جاده صاف كن اعتیاد

برای اینكه میزان مصرف سیگار و قلیان كه به گفته كارشناسان پله اول و اصلی اعتیاد است را بشناسیم نیاز نیست به مراكز تحقیقاتی برویم همین كه در پارك های سطح شهر اصفهان و خیابان های بالاشهر اصفهان قدم برداریم مواردی زیادی از مصرف سیگار توسط دختر و پسرهای جوان زیر 30 سال را خواهیم دید كه در جمع های 2 تا سه نفر گاه با جنس مخالف یا هم جنس های خود سیگار به دست گرفتند و با دود خوش و بش می كنند ؛ ظاهر آنها و ماشینی كه سوارند گویای رفاه حال آنهاست و قهوه خانه هایی كه امروزه پاتوق شادی و تفریح جوانان و جاده صاف كن اعتیاد شده است.

تفریح و سرگرمی به اسم مواد مخدر در خانواده های ایرانی

محمد رضا عسگریان روانشناس و درمانگر معتادان گفت كه با وجودی كه تحقیق علمی در حوزه میزان درگیری و درصد تحصیلكرده ها و قشر ثروتمند جامعه با اعتیاد وجود ندارد اما 20 سال سابقه كارم با معتادان نشان می دهد كه بین 10 تا 15 درصد مراجعان برای ترك اعتیاد تحصیلكرده هستند.

وی با اظهار اینكه 60 درصد مراجعان به مركز كاهش آسیب معتادان از قشر متوسط جامعه و دارای تحصیلات زیر دیپلم هستند گفت: ضعف فرهنگی، فقر و محیط های آلوده از دلایل عمده روی آوردن این قشر به مواد مخدر است و آنان بیشتر توزیع كننده می شوند كه هم درآمدزایی هم مواد مصرفی خود را تامین كنند.

در همین ارتباط كارشناس فرهنگی و پیشگیری شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر اصفهان معتقد است كه تبعات اعتیاد در خانواده های حاشیه نشین و فقیر بیشتر از طبقات مرفه است.

خرمیان با اشاره به اینكه قشر جوان امروزه به سمت مصرف مواد اعتیاد آور صنعتی رفته اند در حالی كه آسیب های آن نسبت به مواد مخدر سنتی كه شامل تریاك و مشتقات آن می شود جبران ناپذیر است.

دسترسی آسان و ارزان قیمت بودن مواد اعتیاد آور از یك سو و از سوی دیگر نبود آگاهی از اثرات زیان بار وخانمان سوز مواد مخدر باعث شده است كه امروزه مواد مخدر ابزار تفریحی و سرگرمی افراد شود.

وجود زندگی پر استرس برای تمام اقشار از دیگر دلایل اصلی روی آوردن افراد به مصرف مواد مخدرشده است.

رگه هایی از اختلالات روانی در گرایش افراد به مواد مخدر

به گفته یكی از پژوهشگران كه روی بیماران اعصاب و روان تحقیق می كند، افرادی كه دارای اختلال 2 قطبی هستند به علت داشتن خصلت هیجان پذیری بیشتر به سمت مصرف مواد اعتیاد آور حشیش و گل می روند.

وی كه نخواست نامش فاش شود با اشاره به اینكه سیگار به جهت اینكه اثر درمان و تاثیر قرص های روانگردان را بیشتر می كند، در بخش بستری بیماری های اعصاب و روان داده می شود، گفت: بیمارستان خورشید اصفهان در گذشته محل بستری بیماران اعصاب و روانی بود كه اعتیاد عامل آن بود و امروز بیمارستان امین پذیرای این دست از بیماران است.

به تائید صحبت های وی، معاون پیشگیری اداره كل بهزیستی استان اصفهان نیز گفت: اعتیاد زمانی قابل پیشگیری است كه در مدارس كودكان بیش فعال، تكانشی و كم توجهی را جدا و ازهمان دوران تحت درمان قرار بگیرند زیرا كه این كودكان در نوجوانی و جوانی و بزرگسالی به اعتیاد روی می آورند و روش دیگر سرمایه گذاری روی كودكان كار، خیابانی، بدسرپرست، كودكان با والدین زندانی و والدین با اختلال افسردگی را تفكیك كنند.

ابراهیمی گفت: از هر 100 معتادی كه به مراكز درمان استاندارد مراجعه می كنند، نرخ بهبود در سه ماه 20 درصد است و در طول 6 ماه اگر درمان مكمل انجام نشود، 90 درصد برگشت خواهد داشت.

برچسب ها
- مواد مخدر
- اصفهان
- طبقات پایین اجتماعی
- اعتیاد
منبع خبر:
ایرنا
   تاریخ: ۱۳:۰۶ - ۱۴/۰۴/۱۴۰۰   بازدید: ۲۰۷