دریافت اطلاعات ...
 
روابط عمومی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی
دوشنبه ۹ مهر ۱۴۰۳

سندرم «گیلن باره» با كسی شوخی ندارد/تحلیل عضلات اندام های تحتانی
 
یك متخصص بیماری های مغز و اعصاب گفت: سندرم «گیلن باره» به طور معمول به صورت ضعف قرینه و پیشرونده عضلات اندام های تحتانی و سپس فوقانی شروع می شود.
سندرم «گیلن باره» با كسی شوخی ندارد/تحلیل عضلات اندام های تحتانی یك متخصص بیماری های مغز و اعصاب گفت: سندرم «گیلن باره» به طور معمول به صورت ضعف قرینه و پیشرونده عضلات اندام های تحتانی و سپس فوقانی شروع می شود.

به گزارش خبرگزاری مهر، مهران غفاری با اشاره به اینكه سندرم «گیلن باره» نوعی نوروپاتی محیطی است كه باعث آسیب به ریشه های عصبی و اعصاب محیطی می شود، اظهار كرد: گیلن باره به اسم دانشمندانی است كه در سال 1916 این سندرم را به جهان معرفی كردند.

وی تاكید كرد: گیلن باره سندرمی است كه طیف گسترده ای از علامت های خفیف تا شدید را شامل می شود، این بیماری در مردان نسبت به زنان 1.5 برابر شایع تر و معمولاً با افزایش سن بیشتر می شود.

به گفته استادیار دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، متوسط بروز سالانه سندرم گیلن باره حدود یك در 100 هزار نفر در سال است و این بیماری از تظاهرات متنوعی تشكیل می شود، گیلن باره دارای سه تیپ شایع و هفت تیپ ناشایع است.

وی با اشاره به نشانه های بروز سندرم گیلن باره افزود: این بیماری التهابی دستگاه عصبی محیطی را درگیر و در عرض چندین ساعت تا چندین روز موجب ضعف عضلات و بی حسی می شود، معمولاً ضعف قرینه عضلات اندام ها اولین و شایع ترین نشانه ابتلاء به این سندرم است.

این فلوشیپ بیماری های ام اس خاطرنشان كرد: به طور معمول این سندرم به صورت قرینه با ضعف و حمله به عضلات اندام های تحتانی شروع و در ادامه می تواند عضلات اندام های فوقانی، قفسه سینه، عضلات صورت، چشم، سروگردن، دهان و یا حلق را درگیر كند.

بروز مشكلات تنفسی تهدید كننده از مهم ترین نشانه های خطرناك بروز این سندرم است كه غفاری به آن اشاره كرد و ادامه داد: این بیماری می تواند به صورت خفیف و یا در حالت های شدیدتر بروز كند، گیلن باره در نوع شدیدتر و عدم مراجعه به پزشك باعث مرگ مبتلایان نیز می شود.

وی اختلال در عملكرد سیستم دستگاه عصبی خودكار یا اتونوم را یكی دیگر از عوامل خطر گیلن باره دانست و عنوان كرد: سیستم اوتونوم ضربان قلب، فشار خون، تنفس و گوارش فرد را كنترل می كند و در صورت اختلال در عملكرد این سیستم بیمار ممكن است دچار شوك، ضعف، غش، سرد شدن دست ها و پاها، كند شدن ضربان قلب، تعریق و بالا رفتن ضربان قلب و احتباس ادرار شود.

غفاری ادامه داد: در بیماری گیلن باره ضعف عضلات مدت زمان مشخصی دارد به این معنی كه باید پیشرفت علائم حداكثر تا چهار هفته به طول بینجامد، گاهی فلج كامل برای هفته ها یا ماه ها در پی ابتلاء به گلین باره باقی می ماند و این در حالی است كه علت سندرم گیلن باره ناشناخته است.

این متخصص بیماری های مغز و اعصاب تاكید كرد: این بیماری در دسته بیماری های اختلال در عملكرد سیستم ایمنی جای دارد به این شكل كه به واسطه سیستم ایمنی و یا به نوعی خود ایمنی كه دقیقاً دلیل آن مشخص نیست ایجاد می شود. مشاهدات گواه این مهم است كه دو سوم بیماران حدود یك تا چهار هفته قبل از شروع بیماری دچار عفونت های تنفسی و یا گوارشی شده اند.

غفاری توضیح داد: در مبتلایان به سندرم گیلن باره، یك فرضیه این است كه یك ویروس یا باكتری وارد بدن می شود و بدن برای نابودی این میكروب اشتباهاً به عصب های محیطی حمله می كند.

وی با اشاره به روش های تشخیص سندرم گیلن باره عنوان كرد: پایه های تشخیص شرح حال، معاینه دقیق، آنالیز مایع مغزی نخاعی و نوار عصب عضله است. به مجردی كه مشكوك به ابتلای بیمار به گیلن باره شدیم باید سریعاً ارزیابی و درمان آغاز شود.

درمان با IVIG و یا تعویض پلاسما از جمله درمان های مؤثر در مبتلایان به گیلن باره است كه غفاری به آن اشاره كرد و ادامه داد: چنانچه تشخیص و درمان به درستی و در سریع ترین زمان ممكن انجام شود در بیشتر موارد مبتلایان درمان می شوند.

متخصص بیماری های مغز و اعصاب ضمن یادآوری اینكه افراد با علائمی همانند ضعف قرینه در عضلات دست و پا و یا احتباس ادرار باید هرچه سریع تر به پزشك مراجعه كنند، افزود: تشخیص سریع و درمان مؤثر در مبتلایان به سندرم گیلن باره ضرورت دارد چرا كه در صورت عدم مراجعه به موقع و یا درمان مؤثر مرگ و میر این بیماری به ازای هر 3 نفر یك نفر است و این در حالی است كه با مراجعه به موقع می توان در بسیاری از مواقع از بروز این فاجعه پیشگیری كرد.

وی ضمن بیان این مطلب كه بهبودی كامل بدون باقی ماندن هیچ اثری در اكثر موارد رخ می دهد خاطرنشان كرد: در بعضی از بیماران، بیماری خفیف است و علائم در عرض چند هفته برطرف می شود، اما در بعضی بیماران علائم تا یك سال یا بیشتر نیز ادامه دارد. وی افزود: در این موارد با كمك انواع مختلفی از روش های فیزیوتراپی می توان تحرك بیمار را بهبود بخشید تا زمانی كه بیمار سلامت كامل را به دست بیاورد.

غفاری در پایان با تاكید بر اینكه سندرم گیلن باره پیشگیری ندارد و علل بروز آن ناشناخته است، یادآور شد: این بیماری شوخی ندارد و باید به محض شروع علائم و نشانه های ابتلاء به این سندرم در سریع ترین زمان ممكن به پزشك مراجعه كنید.
منبع خبر:
خبرگزاری مهر
   تاریخ: ۰۸:۴۸ - ۱۶/۰۴/۱۴۰۰   بازدید: ۲۲۲