دریافت اطلاعات ...
 
روابط عمومی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی
دوشنبه ۹ مهر ۱۴۰۳

4 مركز توانبخشی در تهران به كودكان اوتیسمی خدمات ارائه می كند
 
تهران- ایرنا- معاون توانبخشی بهزیستی شهر تهران گفت: در حال حاضر چهار مركز روزانه آموزشی و توانبخشی اختلال طیف اوتیسم تحت نظارت بهزیستی شهر تهران، فعال است كه به مراجعه كنندگان خدمات ارائه می كند.
4 مركز توانبخشی در تهران به كودكان اوتیسمی خدمات ارائه می كند تهران- ایرنا- معاون توانبخشی بهزیستی شهر تهران گفت: در حال حاضر چهار مركز روزانه آموزشی و توانبخشی اختلال طیف اوتیسم تحت نظارت بهزیستی شهر تهران، فعال است كه به مراجعه كنندگان خدمات ارائه می كند.

فرزانه نیكرو روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: در این مراكز مطابق دستورالعمل های بهداشتی آموزشی توانبخشی بسته خدمتی مداخلات مركز محور (در حداقل سه روش تحلیل رفتار كاربردی (ABA)، تیچ و تعامل همه جانبه، و خانواده محور (از طریق آموزش و ارائه بسته آموزشی روزنه)، به كودكان و خانواده هایشان ارائه می شود.

وی افزود: كودكانی كه در مراكز مذكور تحت برنامه های آموزشی و توانبخشی قرار می گیرند بعد از ترخیص، متناسب با شرایط، به مهد و مدارس عادی، استثنایی، مراكز توانبخشی حرفه ای، كارگاه تولیدی حمایتی و یا مراكز حمایت شده شغلی ارجاع می شوند.

معاون توانبخشی بهزیستی شهر تهران با اشاره به اینكه در شهر تهران 200 كودك مبتلا به اوتیسم از خدمات مراكز روزانه آموزشی توانبخشی بهره مند هستند گفت: 2 سال است كه در بهزیستی تهران طرح غربالگری اوتیسم آغاز شده است و بر اساس آمارها، یك درصد جمعیت شهر تهران دارای اختلال اوتیسم برآورد می شوند كه از این تعداد حدود 200 كودك در حال دریافت خدمات هستند و امكان دارد خانواده ها از اختلال اوتیسم فرزندانشان آگاهی نداشته باشند.

وی ادامه داد: به دلیل اهمیت تشخیص و مداخلات توانبخشی به هنگام این اختلالات در سنین طلایی مداخلات كه بین 2 تا 5 سال است و با توجه به تنوع و وسعت برنامه های مداخله ای به منظور اجرای برنامه درمانی منظم تر و دارای ساختار، تدوین و اجرای برنامه غربالگری، تشخیص و مداخله در اختلال طیف اوتیسم در دستور كار معاونت امور توانبخشی سازمان بهزیستی قرار گرفته است.

این مقام مسئول به جزییات اختلال اوتیسم اشاره كرد و گفت: اصطلاح "اختلال طیف اوتیسم" و یا مخفف آن ASD، یكی از 6 اختلال دسته بندی شده در طبقه اختلالات عصبی-رشدی است كه در آنها، رشد و تحول صحیح مغز یا دستگاه عصبی مركزی مختل می شود. این اصطلاح به مشكلاتی در عملكرد مغز و دستگاه عصبی اشاره دارد كه همزمان با رشد فرد، بر هیجان، توانایی یادگیری و حافظه او تاثیر منفی می گذارند.

وی اضافه كرد: علامت های این اختلال، بسته به شدت آنها، سطح رشدی و سن تقویمی، بسیار متغیر هستند. علایم این اختلال از 18 ماهگی بروز یافته و معمولا در 24 ماهگی قابل تشخیص است. این اختلال باعث می شود كه مغز نتواند در زمینه ارتباطات اجتماعی و رفتارهای ارتباطی به درستی عمل كند.

نیكرو به خصوصیات اصلی اختلال طیف اوتیسم اشاره كرد و گفت: این اختلال با نشانه هایی در دو زمینه رفتاری مشخص شده اند كه عبارتند از نقص در ارتباط اجتماعی و رفتارها، علایق یا فعالیت های تكراری و محدود است از این رو شدت اختلال طیف اوتیسم بر اساس نقص های موجود در ارتباط اجتماعی و روند رفتارهای محدود و تكراری در سه سطح نیازمند حمایت، نیازمند حمایت زیاد و نیازمند حمایت بسیار زیاد، تعیین می شود.

وی تاكید كرد: چهار فاز برنامه غربالگری، تشخیص و مداخله در اختلال طیف اوتیسم وجود دارد كه شامل حساس سازی و آگاه سازی، غربالگری، تشخیص و مداخله گری (مركز محور، خانواده محور) است.

این مقام مسئول با بیان اینكه خانواده ها باید نسبت به اختلال اوتیسم آگاه باشند، گفت: خانواده ها به سامانه غربالگری بهزیستی به آدرس autism.behzisti.net مراجعه كنند و در آنجا به 10 سوال موجود براساس پرسشنامه پاسخ دهند، اگر جواب سه سوال مثبت بود می توانند نسبت به وجود این اختلال در كودكانشان در این مرحله، حساس شوند.

وی خاطر نشان كرد: خانواده ها می توانند بعد از این آزمون به نزدیكترین پایگاه تشخیص اختلال اوتیسم كه توسط سامانه معرفی شده (8 پایگاه در استان تهران) مراجعه و از طریق آن پایگاه به تشخیص قطعی توسط كارشناسان و مسئولان اقدام كنند.

نیكرو، هدف از اجرای طرح غربالگری اتیسم را ارتقاء كیفیت زندگی افراد دارای اختلال طیف اوتیسم و خانواده هایشان، شناسایی كودكان دارای اختلال طیف اتیسم به منظور مداخله به هنگام، در دسترس كردن خدمات برای كودكان دارای اختلال و خانواده هایشان، ارتقاء سطح آگاهی جامعه نسبت به اختلال طیف اوتیسم، ارتقاء سطح آگاهی و بهداشت روانی خانواده كودكان دارای اختلال و ارتقاء سطح آگاهی افراد كلیدی و مسئول عنوان كرد.

به گزارش ایرنا، اوتیسم نوعی اختلال عصبی و رشدی است كه در آنها، رشد و تحول صحیح مغز یا دستگاه عصبی مركزی مختل می شود. این اختلال در دو زمینه رفتاری از جمله نقص در ارتباط اجتماعی و رفتارها، علایق یا فعالیت های تكراری و محدود بروز می كند.

ارتباط برقرار نكردن با دیگران و دنیای خارج، ناتوانی در گفتار، نداشتن ارتباط چشمی، حركات تكراری، پریدن، خنده و گریه، نگرانی و ترس بی دلیل، دادن پاسخ های غیر معمول به افراد، دلبستگی به اشیا و یا مقاومت در مقابل تغییر و حساسیت های غیر معمول در حواس پنجگانه برخی از نشانه های اوتیسم است كه در همه افراد نیز یكسان نیست.

شدت اختلال طیف اوتیسم بر اساس نقص های موجود در ارتباط اجتماعی و روند رفتارهای محدود و تكراری در سه سطح 1 نیازمند حمایت، سطح 2 نیازمند حمایت زیاد و سطح 3 نیازمند حمایت بسیار زیاد، تعیین می شود.

برچسب ها
- شهر تهران
- اوتیسم
- اداره كل بهزیستی استان تهران
منبع خبر:
ایرنا
   تاریخ: ۰۸:۳۴ - ۲۵/۰۴/۱۴۰۰   بازدید: ۱۹۲