دریافت اطلاعات ...
 
روابط عمومی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی
شنبه ۷ مهر ۱۴۰۳

كرونا و ایدز / من هم آزمایش می دهم
 
مشهد- ایرنا- شیوع ویروس كرونا به گونه ای خدمات و فعالیتهای مختلف را تحت تاثیر قرار داده كه برنامه های آموزش و اطلاع رسانی پیشگیری از ابتلا به بیماری ایدز را هم بی نصیب نگذاشته و وقفه هایی در آن ایجاد كرده كه موجب نگرانی مسوولان و فعالان حوزه كنترل ویروس اچ.آی.وی در كشور شده است.
كرونا و ایدز / من هم آزمایش می دهم مشهد- ایرنا- شیوع ویروس كرونا به گونه ای خدمات و فعالیتهای مختلف را تحت تاثیر قرار داده كه برنامه های آموزش و اطلاع رسانی پیشگیری از ابتلا به بیماری ایدز را هم بی نصیب نگذاشته و وقفه هایی در آن ایجاد كرده كه موجب نگرانی مسوولان و فعالان حوزه كنترل ویروس اچ.آی.وی در كشور شده است.

كارشناسان بر این باورند كه بیماری كووید 19 دیگر خدمات ضروری حوزه سلامت از جمله پیشگیری، تشخیص و درمان ویروس اچ.آی.وی عامل بیماری ایدز را تحت تاثیر قرار داده است.
به اعتقاد آنان كاهش فعالیتهای تشخیص و شناسایی موارد مبتلا به اچ.آی.وی یكی از چالشهای اصلی است كه به شدت تحت تاثیر شیوع كرونا قرار گرفته است.

این در حالی است كه در شرایط كنونی آموزش و پیشگیری در حوزه ایدز اهمیت بیشتری پیدا كرده زیرا تهدید ویروس اچ.آی.وی همچنان تمامی سنین و ملل مختلف جهان را نشانه رفته است. اهمیت این موضوع برای كشور ما از آن جهت دوچندان است كه 95 درصد مبتلایان به ویروس اچ.آی.وی در كشورهای در حال توسعه هستند.
یكم دسامبر برابر با دهم آذر ماه هر سال بخاطر جلب توجه جهانیان به تهدید جاری و جدی ویروس اچ.آی.وی "روز جهانی ایدز" نامگذاری شده است،
در این روز مردم برخی كشورها لباس هایشان را به روبان قرمز مزین می كنند تا توجه و مراقبت در برابر اچ.آی.وی و ایدز را یادآور شوند.
شعار امسال این روز نیز مرتبط با تاثیرات كرونا در برنامه های پیشگیری از ایدز، "اجازه نمی دهیم كرونا برنامه مراقبت اچ.آی.وی را تحت تاثیر قرار دهد، پایان ایدز با پوشش همگانی خدمات پیشگیری، تشخیص، مراقبت و درمان"، انتخاب شده است.
در همین راستا امسال به مناسبت روز جهانی ایدز پویشی با عنوان "من نیز آزمایش تشخیص اچ.آی.وی انجام می دهم" با هدف بیماریابی و كاهش انگ در مبتلایان به این ویروس از 20 آبان ماه در كشور آغاز شده كه تا 20 آذر ماه جاری ادامه دارد.
براساس اعلام دانشگاه علوم پزشكی مشهد تاكنون هفت هزار آزمایش طبی تشخیصی اچ.آی.وی در قالب این پویش در مناطق زیرپوشش این دانشگاه در خراسان رضوی انجام شده كه بیشترین تعداد در كشور به شمار می رود.

شناسایی بیماران ایدز در دوران كرونا با وقفه مواجه شد

كارشناس مسوول پیشگیری از ایدز و هپاتیت دانشگاه علوم پزشكی مشهد گفت: در دوران شیوع كرونا سعی شده است خدمت رسانی به بیماران طبق روال معمول انجام شود اما شناسایی مبتلایان به ایدز با وقفه هایی همراه بوده است.

دكتر علی حسین پور افزود: پویش كشوری "من هم آزمایش می دهم" به منظور شناسایی بیماران احتمالی مبتلا به ایدز به مناسبت روز جهانی ایدز به مدت یك ماه از 20 آبان تا 20 آذر در مناطق زیرپوشش این دانشگاه در حال اجراست.
وی ادامه داد: 60 مركز فعال و 20 مركز موقت در مناطق زیرپوشش دانشگاه علوم پزشكی مشهد تست HIV را انجام می دهند.
كارشناس مسوول پیشگیری از ایدز و هپاتیت دانشگاه علوم پزشكی مشهد گفت: همچنین چهار مركز دایمی مشاوره بیماریهای رفتاری، كمپ ها، بهزیستی، زندانها، پایانه مسافربری، مراكز ویژه مراقبت مادران باردار از جمله مراكزی هستند كه تست HIV را انجام می دهند.
وی افزود: همچنین اتوبوسهایی برای این اقدام در نظر گرفته شده تا آزمایش برای عموم مردم آسان شود.
حسین پور ادامه داد: در قالب این پویش دانشگاه علوم پزشكی مشهد تاكنون با انجام هفت هزار تست، بیشترین شمار آزمایش سریع ایدز را در كشور به خود اختصاص داده است.
وی گفت: طی این مدت از بین تست های انحام شده فقط جواب 2 نمونه مثبت بوده كه این میزان اندك ابتلا به ایدز در مشهد قابل توجه و منحصر به فرد است.

شناسایی سالانه 50 مبتلا به ایدز در مشهد

كارشناس مسوول پیشگیری از ایدز و هپاتیت دانشگاه علوم پزشكی مشهد افزود: بطور متوسط سالانه 50 بیمار جدید مبتلا به ایدز در مناطق زیرپوشش این دانشگاه شناسایی و تحت درمان قرار می گیرند.

وی ادامه داد: تاكنون حدود 750 بیمار مبتلا به ویروس اچ.آی.وی در مناطق زیرپوشش این دانشگاه شناسایی شده و تحت مراقبت های درمانی و دارویی رایگان قرار گرفته اند.

دكتر حسین پور گفت: این خدمات در 2 شهرستان قوچان و چناران نیز به بیماران ارایه می شود و سایر بیماران شهرستانهای زیرپوشش این دانشگاه نیز برای غربالگری و دریافت خدمات درمانی به مشهد مراجعه می كنند.

وی افزود: باید از زدن برچسب "رفتار ضداخلاقی" به افراد مبتلا به ایدز پرهیز كرد تا این افراد با آسودگی خاطر برای بررسی بیماری خود مراجعه كنند.

این پزشك متخصص ادامه داد: ویروس عامل بیماری ایدز تا 10 سال در بدن انسان بدون علامت می ماند ولی در این مدت احتمال انتقال آن به دیگران وجود دارد.
وی گفت: اگر بیمار تحت درمان قرار گیرد انتقال ویروس به دیگران صورت نمی گیرد لذا در نظر داریم آزمایش اچ.آی.وی را در ردیف آزمایش و بررسی های معمولی قرار دهیم تا با تحت درمان قرار گرفتن فرد بیمار دیگران نیز در برابر این ویروس محافظت شوند.
حسین پور افزود: خدمات دارویی این بیماران رایگان و آزمایش های آنان نیز تا حدود 90 درصد رایگان است و برای اقدامات رادیولوژی و بستری در بیمارستان نیز تلاش می شود خدمت رسانی به آنان رایگان شود.
كاهش انگ در مبتلایان به ایدز

رییس مركز بهداشت ثامن در محدوده حرم مطهر حضرت امام رضا (ع) نیز هدف از پویش "من نیز آزمایش تشخیص اچ.آی.وی انجام می دهم" را كاهش انگ در مبتلایان به ایدز، شناسایی هرچه زودتر مبتلایان و درمان آنها اعلام كرد.
دكتر علی اصغر محمودی گفت: انجام تست سریع ایدز به صورت رایگان و محرمانه در مراكز منتخب كرونا، مركز تجمیعی واكسیناسیون مهر كوهسنگی مشهد، بیمارستانهای 17 شهریور، علوی، منتصریه، ارتش، مركز زنان آسیب دیده بشارت و مراكز تسهیلگری شهرداریهای نواحی زیرپوشش مركز بهداشت ثامن در حال اجراست.

پیشرفت ایدز در آسیا و خاورمیانه

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی مشهد نیز گفت: ویروس اچ.آی.وی اكنون در كشورهای اروپایی و آمریكایی كنترل شده و در كشورهای آسیایی و خاورمیانه در حال پیشرفت است.
دكتر علی اكبر حیدری افزود: تاكنون حدود 30 میلیون نفر در دنیا مبتلا به ایدز شده و حدود 30 میلیون نفر نیز بر اثر ابتلا به این بیماری جان باخته اند و یك سوم افرادی كه مبتلا به ایدز هستند از بیماری خود اطلاع ندارند.
وی ادامه داد: راههای انتقال ویروس اچ.آی.وی از طریق خون در معتادان تزریقی، تماس های جنسی غیر متعارف و محافظت نشده، عفونت و زگیل های تناسلی و از طریق مادر باردار به جنین می باشند.
این متخصص بیماریهای عفونی گفت: بیشترین عامل انتقال ایدز در ایران، معتادان تزریقی هستند و رفتارهای نامناسب جنسی در رده های بعدی قرار دارد.
وی افزود: ابتدا 90 درصد این بیماران مردان بودند كه اغلب آنها را معتادان تزریقی تشكیل می دادند ولی در سال های اخیر تعداد زنان مبتلا به این بیماری 10 برابر افزایش یافته كه عامل آن اعتیاد و روابط جنسی بوده است.
دكتر حیدری ادامه داد: انگ رفتارهای غیراخلاقی به فرد مبتلا به ایدز نادرست است زیرا بسیاری از این افراد قربانیان بیگناه هستند. همسران افراد معتاد كه از طریق معاشرت با همسر خود مبتلا شده اند در واقع بدون هیچ گناهی گرفتار ایدز شده اند و نباید به هیچ عنوان هدف انگ و رفتار سرزنش آمیز قرار گیرند.
وی گفت: باید از زدن برچسب غیراخلاقی به بیماران مبتلا به ایدز پرهیز شود تا آنان بتوانند بدون تشویش ذهنی و روانی به راحتی مراحل درمان خود را پیگیری كنند.

برچسب ها
- روز جهانی ایدز
- مشهد
- ایدز
- دانشگاه علوم پزشكی مشهد
منبع خبر:
ایرنا
   تاریخ: ۱۰:۱۶ - ۱۰/۰۹/۱۴۰۰   بازدید: ۱۵۹