دریافت اطلاعات ...
 
روابط عمومی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی
چهارشنبه ۴ مهر ۱۴۰۳

به ازای هر 620 سالمند تنها یك تخت بیمارستانی داریم/ 450 هزار سالمند در كشور نیاز به مراقبت دائمی دارند/ در سال 1420 با بحران سالمندی مواجه می شویم
 
در نشست امروز فراكسیون سلامت سالمندی مطرح شد كه معیشت و درمان دو مشكل عمده سالمندان است و در سال 1420 دچار بحران سالمندی خواهیم شد و تنها با سیستم دولتی نمی توان مشكلات این حوزه را رفع كرد همچنین450 هزار سالمند در كشور نیاز به مراقبت دائمی دارند؛ 5 درصد از سالمندان دچار معلولیت یا بیماری های ...
به گزارش خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، نشست فراكسیون سلامت سالمندی با حضور مسئولانی از سازمان بهزیستی، صندوق بازنشستگی كشوری، كمیته امداد امام خمینی ( ره )، انجمن دمانس و آلزایمر ایران، دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، صدا و سیما، دبیرخانه شورای ملی سالمندان و كارشناسانی از مركز پژوهش ها و مركز تحقیقات مجلس امروز (دوشنبه، 2 خردادماه) به منظور بررسی لایحه حقوقی جامع سالمندان پیشنهادی دبیرخانه شورای ملی سالمندان برگزار شد.

محمدعلی محسنی بندپی رئیس فراكسیون سلامت سالمندی در این نشست با بیان اینكه در آستانه تدوین برنامه هفتم توسعه هستیم و باید در آن نگاه ویژه ای به سالمندان داشته باشیم، گفت: اگر بتوانیم با حفظ سبك زندگی و آموزش تا 40 درصد آلزایمر را عقب بیندازیم گام بزرگی برداشته ایم. متاسفانه در كشور مادران و پدرانی با سنین بالا داریم كه تنها زندگی می كنند و باید از آن ها حمایت شود.

فراكسیون سلامت سالمندی برای نخستین بار در مجلس یازدهم تشكیل شد

وی با بیان اینكه فراكسیون سلامت سالمندی برای نخستین بار در مجلس یازدهم تشكیل شد، افزود: رشد جمعیت سالمند غیرقابل انكار است و باید تصمیم بگیریم كه دستگاه های اجرایی چگونه باید پای كار بیایند وهمكاری كنند تا از بی توجهی نسبت به سالمندان پیشگیری شود؛ سه دهه آینده 30 درصد جمعیت كشور سالمند خواهد بود و جمعیت كمی نیست البته معیشت و درمان دو مشكل عمده سالمندان است هرچند بحث مشاركت اجتماعی، اشتغال و تنهایی هم نیز از جمله مشكلات است.

نماینده مردم نوشهر، چالوس و كلاردشت در مجلس یازدهم یادآور شد: اگر بتوانیم سندی را در برنامه هفتم توسعه بگنجانیم اقدامی موثر است؛ متاسفانه از 58 خدمت توانبخشی تنها 9 خدمت تحت پوشش سازمان های بیمه گر است، روزانه 300 بیمار سكته مغزی داریم و هرچه افراد در سنین پایین درگیر بیماری شوند خدمات بیشتری را بر روی دوش سازمان های بیمه گر می گذارند و چنانچه بتوانیم در برنامه هفتم توسعه حمایت مناسبی را از سالمندان داشته باشیم گامی بزرگ و فراكسیون سلامت سالمندی هم ظرفیت خوبی برای تحقق این مهم است؛ اگر بتوانیم قانون جامع و كاملی در حوزه سالمندی داشته باشیم راهگشا است.

سلمان نژاد دبیر فراكسیون سلامت سالمندی در این نشست با بیان اینكه فاصله بسیار اندكی تا برنامه هفتم توسعه داریم، گفت: تمام هدف ما باید این باشد كه سند ملی سالمندان را در این برنامه احصاء كنیم البته در شورایعالی سالمندان می خواهند تغییراتی ایجاد كنند كه مانند شورای ملی شود و در حال حاضر این موضوع بحثی موازی است و شاید فرصت نباشد شورای عالی دیگری را مصوب كنیم؛ باید در برنامه هفتم توسعه وظایف دستگاه ها در مورد سالمندی مشخص شود.

وی ادامه داد: طرح حمایت از حقوق سالمندان در كمیسیون اجتماعی مجلس در نوبت بررسی است و مركز پژوهش ها و دستگاه های مربوطه می توانند به اعضای كمیسیون برای تكمیل طرح كمك كنند؛ حدود 3 میلیون بالای 70 سال سالمند در كشور نیاز به مراقبت دارند؛ می طلبد شورای ملی سالمندان متن یك صفحه ای در حوزه سالمندی را برای گنجاندن در برنامه هفتم توسعه ارائه كند همچنین پیش نویس لایحه جامع قانون حمایت از سالمندان به ما ارائه شود، البته تكالیف دستگاه نباید ناقص باشد بلكه باید به صورت جدی مورد توجه قرار گیرد؛ در نشست هفته آینده فراكسیون تكالیف دستگاه ها احصاء خواهد شد.

معصومه صالحی مدیرعامل انجمن دمانس و آلزایمر ایران در این نشست، گفت: این انجمن در سال 80 با هدف ارتقای كیفیت زندگی افراد مبتلا و مراقبین تاسیس شد و در سال 85 عضو انجمن جهانی آلزایمر شدیم و در حال حاضر به عنوان عضو برتر 3 كرسی در كمیته علمی داریم و با سازمان بهداشت جهانی هم در ارتباط هستیم، این انجمن بیش از 6 هزار بیمار را تحت پوشش قرار داده و با توجه به وجود كووید 19 برنامه های ما مجازی شده است؛ بر اساس آخرین تحقیقات انجمن جهانی آلزایمر اگر پیشگیری را از كودكی تا دوران میانسالی و سالمندی داشته باشیم 40 درصد ابتلا به بیماری آلزایمر كاهش می یابد.

وی ادامه داد: جمعیت سالمندی در كشور در حال افزایش است و آلزایمر بیماری دوره سالمندی است كه باعث زمین گیر شدن افراد در مراحل پیشرفته می شود و می تواند فشار بسیاری را از لحاظ اجتماعی، اقتصادی و روانی بر خانواده وارد كند؛ مجوز كلینیك تخصصی داخلی حافظه را از دانشگاه علوم پزشكی ایران اخذ كرده ایم و در ساختمان 5 طبقه با 2 هزار متر زیربنا با كمك مردم در حال فعالیت هستیم و در نامه ای به رئیس كمیسیون بهداشت درخواست كردیم كه تامین و تهیه یك MRI را برای ما پیگیری كنند تا بتوانیم خدمات مناسبی را ارائه كنیم؛ در حال حاضر منابعی نداریم كه طرح هایمان را اجرا كنیم و تنها از طریق كمك های مردمی فعالیتمان را ادامه می دهیم.

بیش از یك میلیون نفر در كشور آلزایمر دارند

صالحی یادآور شد: در سال 96 سند ملی دمانس را به وزارت بهداشت ارائه كردیم و در پایان فعالیت نمكی وزیر بهداشت مصوب شد، البته هنوز رونمایی نشده است؛ 10 جلسه رایگان آموزش برای مراقبان و همچنین بیش از 10 هزار بیمار را تحت پوشش داریم و صدها نفر را هم آموزش دادیم؛ بیش از یك میلیون نفر در كشور آلزایمر دارند و با افزایش تعداد سالمندان افزایش ابتلا به آلزایمر هم افزایش می یابد ؛ تمامی مدیران انجمن اساتید دانشگاه هستند و حتی یك ریال از انجمن دریافت نمی كنند؛ می طلبد پدران و مادرانی كه فراموش شده اند را ما فراموش نكنیم و مورد بی توجهی قرار نگیرند.

نماینده سازمان بهزیستی در این نشست، با بیان اینكه سالمندان بالای 65 و 70 نیازمند حمایت هستند، گفت: در حال حاضر مراقبان اصلی شاغل هستند و باید در سند ملی سالمندی بیمه طولانی مدت مورد توجه قرار گیرد تا در دوره سالمندی بار حمایتی از دوش دستگاه ها برداشته شود.

سیاست های جمعیتی موفق نشود با تله جمعیتی مواجه خواهیم شد

حسام الدین علامه رئیس دبیرخانه سالمندان كشور در این نشست، گفت: بسته ای را در مورد مسائل جمعیت سالمندی و چالش های این حوزه تدوین و آماده كردیم و هفته آینده به فراكسیون ارائه خواهیم كرد؛ در سال های 58 تا 70 و در مدت 12 سال بیرون زدگی هرم جمعیتی را داشتیم و تورفتگی هرم جمعیتی از 74 تا 85 شروع شده و اوج كاهش جمعیت در سال 1408 خواهد بود و اگر از سال 1404 تا 1414سیاست های جمعیتی موفق نشود با تله جمعیتی مواجه خواهیم شد.

بحران صندوق های بازنشستگی كشور در سال 1410/ 450 هزار سالمند در كشور نیاز به مراقبت دائمی دارند

وی ادامه داد: اگر متولد سال 58 با 52 سال بازنشسته شود از سال 1410 بحران صندوق های بازنشستگی شروع می شود؛ 5 درصد از سالمندان دچار معلولیت یا بیماری های كاملا زمین گیر هستند و 450 هزار سالمند نیاز به مراقبت دائمی و رسمی دارند؛ به ازای هر 620 سالمند یك تخت بیمارستانی داریم در حالی كه در كشورهای توسعه یافته به ازای هر 18 سالمند یك تخت وجود دارد.

علامه یادآور شد: برخی كشورها وزارت تنهایی دارند و حتی در برخی كشورهایی كه صنعت بیمه ای بسیار قوی دارند با مشكلاتی مواجه هستند. صندوق های بازنشستگی فرصت بسیار اندكی برای رفع مشكلات دارند و باید تدابیر مناسبی را برای آن ها داشته باشیم.

وی ادامه داد: در سال 1420 دچار بحران سالمندی خواهیم شد و تنها با سیستم دولتی نمی توان مشكلات این حوزه را رفع كرد، بنابراین باید سمن ها را تقویت كرد.

علامه یادآور شد: اگر بخواهیم موضوع سالمندی را در برنامه هفتم توسعه بگنجانیم چند خط یا یك پاراگراف می شود بنابراین باید در برنامه راهبردها و سیاست هایی را پیش بینی كنیم كه طی 5 سال آینده بتوان براساس آن اقداماتی را انجام داد؛ ما به جد برنامه سند ملی سالمندان را در اولویت قرار دادیم و اگر بخشی از سند را در برنامه بگنجانیم خوب است، 88 ماده به عنوان نتیجه كار به ما ارائه شد اما برخی تاكید كردند كه باید خلاصه شود و طی 2 هفته گذشته در شورای ملی سالمندان كه به 16 دستگاه برای معرفی 3 نماینده ثابت برای حضور در نشست ها نامه ارسال كردیم اما متاسفانه به این موضوع توجه نشد و به مرور 11 دستگاه نماینده معرفی كردند اما 5 دستگاه معرفی نكردند.

وی ادامه داد: براساس بیانات رهبر معظم انقلاب بهتر است مسائل قانونی از طرف دولت به مجلس بیاید تا قابلیت اجرا داشته باشد، پیش نویس لایحه 22 ماده ای كه چكش كاری شده است را برای تمامی دستگاه های مربوطه، فراكسیون سلامت سالمندی و مركز پژوهش ها تا هفته آینده ارسال خواهیم كرد؛ البته پیش نویس لایحه 88 ماده ای به همراه 22 ماده ای ارسال خواهد شد و نظرات كتبی را دریافت می كنیم.

علامه افزود: مسئله سالمندی موضوعی بسیار مهم است و در قالب طرح یا لایحه باید مشكلات سالمندان را حل كرد، البته اگر لایحه باشد پذیرش آن توسط دولت بیشتر است، ما پیش نویس لایحه را تقدیم فراكسیون خواهیم كرد و می توان آن را با طرح كمیسیون اجتماعی تطابق داد و با همكاری و تعامل مسیر را طی كرد.

عباسی رئیس اندیشكده بین المللی كرامت انسانی در این نشست، گفت: هرآن چیزی كه در ارتباط با سالمندی و ساختارهای موجود بود را بررسی كردیم و مطالعه تطبیقی را انجام و موازین اسلامی را مدنظر قرار دادیم.

چالش های حوزه سالمندی را نمی توان با سند ملی رفع كرد

وی با بیان اینكه چالش های حوزه سالمندی را نمی توان با سند ملی رفع كرد، افزود: در این رابطه نیازمند لایحه یا طرح قانونی هستیم تا مشكلات اجرا مدنظر قرار گیرد البته لایحه هیچ منافاتی با نكات مطرح شده ندارد و باید در برنامه هفتم آن ها را مورد توجه قرار داد، در واقع راهبردها و اهداف را می توانیم تعیین كنیم اما نمی توان به طور كامل مشكلات را مطرح كرد؛ لوایح باید مختصر، جامع و مانع باشد و تكالیف قانونی در آن گنجانده شود.

عباسی یادآور شد: آخرین مرحله پیش نویس لایحه در شورایعالی سالمندان مطرح و به 22 ماده رسید و در عین حال به جامعیت لایحه خدشه ای وارد نمی شود و نظام حكمرانی و زیرساخت ها و حقوق سالمندان مهم است و راهبردها اصول و قواعد و وظایف و تكالیف دستگاه ها و همچنین ضمانت های قانونی را در پیش نویس لایحه مدنظر قرار دادیم و سند پشتیبان را هم ارائه خواهیم كرد؛ در خوشبینانه ترین حالت تصویب لایحه دو سال طول می كشد و با تصویب قانون تمامی قوانین سابق نسخ می شود.

زمینه ارائه لایحه حمایت از سالمندان باید مهیا و آماده شود

نماینده صدا و سیما در این نشست با بیان اینكه زمینه ارائه لایحه حمایت از سالمندان باید مهیا و آماده شود، گفت: این مستلزم آن است كه اطلاعات مناسبی را داشته باشیم و می طلبد دبیرخانه شورای سالمندی، كمیته اطلاع رسانی و آموزش داشته باشد و فضای جامعه را آماده كند؛ به موضوع فرزندآوری ورود كردیم اما در حوزه سالمندی اقدام جدی انجام ندادیم، باید با فضاسازی و كار رسانه ای مسیر و راه را باز كرد./

پایان پیام
منبع خبر:
خانه ملت
   تاریخ: ۲۱:۴۲ - ۰۲/۰۳/۱۴۰۱   بازدید: ۱۴۳