دریافت اطلاعات ...
 
روابط عمومی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی
دوشنبه ۲ مهر ۱۴۰۳

حوزه های توانبخشی و سلامت اجتماعی نیازمند متولی مشخص در وزارت بهداشت هستند
 
رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی در نشست با مشاور وزیر بهداشت و مدیركل حوزه وزارتی گفت:

حوزه های توانبخشی و سلامت اجتماعی نیازمند متولی مشخص در وزارت بهداشت هستند

رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی بعد از ظهر روز یكشنبه در نشست هفتگی هیات رئیسه دانشگاه كه با حضور مشاور وزیر بهداشت و مدیركل حوزه وزارتی برگزار شد، گفت: حوزه های توانبخشی و سلامت اجتماعی نیازمند متولی مشخص در وزارت بهداشت هستند.

به گزارش خبرنگار وبدای دانشگاه، دكتر حمیدرضا خانكه ضمن معرفی بخش های آموزشی، پژوهشی، درمانی و پروژه های در دست اجرا، و در حال اتمام دانشگاه، به چالش های حوزه های توانبخشی و سلامت اجتماعی در كشور پرداخت.

وی، وجود تولیت مشخص برای حوزه های توانبخشی و سلامت اجتماعی در وزارت بهداشت را از ضروریات خواند و در اهمیت آن برای اجرای برنامه های كلان و پاسخگویی به جمعیت عظیم نیازمندان به این حوزه ها، توضیح داد: هم اكنون حدود 30 میلیون نفر از جمعیت كشور، نیازمند خدمات توانبخشی است و بیش از 15میلیون نفر، افراد دارای معلولیت هستند و 25 درصد جمعیت كشور از وسایل كمك توانبخشی استفاده می كنند، ضمن آنكه سالمندان كشور نیز فعلا 10 درصد جمعیت كشور را تشكیل می دهند كه تا 20 سال آینده به 25 درصد می رسند. و این درحالی است كه همه نیازمندان به خدمات توانبخشی در اقصی نقاط كشور، دسترسی به این خدمات ندارند.

دكتر خانكه افزود: تربیت نیروی متخصص برای ارائه خدمات حوزه توانبخشی، كافی نیست و عملا متخصصان این حوزه به دلیل شرایط مناسب تر در بخش خصوصی، بیشتر جذب بخش خصوصی می شوند و مراكز دولتی با كمبود نیروی انسانی برای ارائه این خدمات مواجه هستند. پیشنهاد می شود كه در مناطق آمایشی و محروم كشور، تربیت نیروی متخصص حوزه توانبخشی داشته باشیم.

وی ، « اجباری شدن طرح خدمات توانبخشی برای فارغ التحصیلان این حوزه و دسترسی ساكنان مناطق محروم به این خدمات، پوشش بیمه ای كافی كه پاسخگوی همه نیاز بیماران باشد » را از دیگر مسایل حوزه توانبخشی ذكر كرد.

رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، سهم توانبخشی از منابع مالی كشور را تقریبا صفر خواند و افزود: كمبود تخت توانبخشی و سلامت روان در كل كشور نیز از دیگر مشكلات این حوزه است كه پیشنهاد شده است، پنج درصد تخت های همه بیمارستان های عمومی كشور، به ارائه خدمات توانبخشی اختصاص یابد.

وی در این نشست با بیان تاریخچه 30 ساله دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، از مهمترین فعالیت های علمی و تولید شواهد علمی توسط اعضای هیات علمی این دانشگاه كه در پایگاه های معتبر اطلاع رسانی بین المللی نیز انعكاس داشته است، گفت.

دكتر خانكه، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی را دانشگاهی متفاوت با سه ماموریت مشخص در حوزه های توانبخشی و سلامت اجتماعی و روانی ذكر كرد و محور آموزش دانشگاه را بر تحصیلات تكمیلی استوار دانست.

وی افزود: از حدود دو هزار دانشجوی این دانشگاه، هم اكنون بیش از 60 درصد آنان در مقاطع تحصیلات تكمیلی در 23 گروه آموزشی و 8 مركز تحقیقات اشتغال دارند.

رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی ، به منابع بسیار محدود و عدم درآمدزایی مراكز درمانی تابعه این دانشگاه اشاره كرد و تامین اعتبارات لازم برای تسریع در تكمیل و اتمام برخی از پروژه های عمرانی مربوط به مراكز درمانی با 70 تا 90 درصد پیشرفت را ضروری دانست.

وی افزود: افتتاح اولین دانشكده سلامت اجتماعی در این دانشگاه، مركز جامع توانبخشی نشاط كه براساس تفاهم نامه با بنیاد شهید آماده بهره برداری است و مركز خیرساز ایثار در مركز روانپزشكی رازی از برنامه ها و پروژه های عمرانی آماده بهره برداری در هفته دولت هستند.

دكتر خانكه ، " راه اندازی دانشكده های سلامت روان و علوم توانبخشی و همچنین، پژوهشكده های سیاستگذاری توانبخشی و سلامت روانی و اجتماعی، راه اندازی دانشكده توانبخشی و سلامت اجتماعی اردكان یزد و توسعه مركز تحقیقات سالمندی اردكان كه به همكاری دانشگاه ما نیاز دارد، احداث خوابگاه متاهلین برای دانشجویان و احداث بیمارستان اخوان " را از دیگر پروژه های در دست اجرا برشمرد.

در ادامه، حجت الاسلام والمسلمین افشاری مسئول نمایندگی دفتر نهاد رهبری در دانشگاه طی سخنانی به مشخصات برجسته دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی اشاره كرد و در عین حال، محدودیت در منابع را به عنوان مشكلی در مسیر اجرای برنامه ها ذكر كرد.

وی افزود: ان شاالله به بركت این ماه عزیز و ایام سوگواری سالار شهیدان و یاران با وفایشان، حمایت مسئولان وزارت بهداشت از برنامه های این دانشگاه بتواند به توسعه كمی و كیفی دانشگاه كمك كند.

دكتر حمیدرضا خرم خورشید معاون آموزشی دانشگاه نیز در سخنانی مهمترین وجه امتیاز این دانشگاه در حوزه آموزش را اشتغال به تحصیل بیش از 60 درصد دانشجویان در مقاطع تحصیلات تكمیلی ذكر كرد، ضمن آنكه این دانشگاه را نمونه ای از همگرایی علوم و فعالیت های رشته های وزارت بهداشت در كنار رشته های مربوط به وزارت علوم بیان داشت.

وی، سیستم آموزشی و پژوهشی در دانشگاه های كشور را نیازمند تحول دانست و گفت كه نقطه نظرهای خوبی در همین ارتباط به معاونت آموزشی وزارت بهداشت ارائه شده است و دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی می تواند بخشی از این پیشنهادها را بصورت پایلوت اجرا كند و در صورت توفیق در این زمینه، دانشگاه های دیگر نیز اجرا كنند.

معاون آموزشی دانشگاه همچنین گفت كه شش دبیر بورد تخصصی رشته های مختلف در میان اعضای هیات علمی این دانشگاه هستند و برغم پتانسیل بالای هیات های بورد تخصصی رشته های وزارت بهداشت، اما متاسفانه از همه ظرفیت هیات های بورد استفاده نمی شود و طی چند سال اخیر، از اختیارات این هیات ها نیز كم شده است.

دكتر فریدون لایقی معاون درمان و توانبخشی دانشگاه در سخنانی با معرفی بیمارستان توانبخشی رفیده به عنوان اولین بیمارستان تخصصی توانبخشی دانشگاهی در كشور، گفت كه با توجه به ثبت روزانه 300 سكته مغزی در كشور و مصدومان ناشی از تصادفات و حوادث ترافیكی كه آمار بالایی را تشكیل می دهند و جمعیت نیازمندان به خدمات توانبخشی كه با رشد جمعیت سالمندان، رو به افزایش است، توجه خاص به گسترش خدمات توانبخشی و تخت های بستری این حوزه ضروری بنظر می رسد.

وی، اختصاص پنج درصد تخت های بیمارستان های عمومی در سطح كشور و انعقاد تفاهم نامه جدید وزارت بهداشت با بنیاد شهید برای استفاده از 30 مركز ایثار جهت ارائه خدمات توانبخشی در سراسر كشور را راه های عملی برای گسترش خدمات توانبخشی در كشور ذكر كرد.

معاون درمان دانشگاه با اشاره به عدم آگاهی كارشناسان اعتباربخشی وزارت بهداشت از چگونگی فعالیت مراكز پزشكی و توانبخشی، سپردن این مسئولیت به دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی را پیشنهاد داد و افزود: وزارت بهداشت می تواند به مدت یك سال، اعتبارسنجی و ارائه مجوزهای اعتباربخشی مراكز توانبخشی منطقه یك تهران را به دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی بسپارد و نتایج این فعالیت را برای تداوم آن مورد بررسی قرار بدهد.

دكتر مسعود فلاحی خشكناب معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه در سخنانی، از مهمترین فعالیت های این بخش گفت كه همه در ارتباط با ماموریت های دانشگاه است، ضمن آنكه در همه تحقیقات، گروه های هدف و تاثیرات آن ها بر گروه هدف مورد توجه قرار می گیرد.

وی با اشاره به فعالیت مركز رشد فناوری دانشگاه كه تنها مركز فناوری در زمینه طراحی و تولید تجهیزات توانبخشی است، افزود: این مركز روی انواع پروتزها و ارتزها و وسایل كمك توانبخشی كار كرده و جدیدا نیز در مباحث مربوط به رباتیك وارد شده است و اگر اعتبارات لازم برای تكمیل مركز رشد دانشگاه و سه آزمایشگاه منحصربفرد آن تامین شود، مراحل تكمیل و بهره برداری از این مركز رشد سرعت می گیرد.

دكتر فلاحی همچنین، راه اندازی پژوهشكده های سیاستگذاری توانبخشی، سلامت روان و سلامت اجتماعی را از برنامه های معاونت تحقیقات دانشگاه ذكر كرد.

دكتر سعید خانجانی معاون فرهنگی - دانشجویی دانشگاه نیز در سخنان كوتاهی با یادآوری این نكته كه اكثر دانشجویان دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی از مناطق محروم كشور هستند و وجود خوابگاه های مناسب از ضروریات این بخش می باشد، گفت: محدودیت در منابع دانشگاه ما نسبت به دانشگاه های دیگر، مشكلاتی در این بخش ایجاد كرده ، ضمن آنكه مانعی برای اجرای برنامه های این معاونت مانند راه اندازی خوابگاه متاهلین شده است.

وی از مدیركل حوزه وزارتی خواست كه در زمینه بودجه های تغذیه و خوابگاه های دانشجویی، این دانشگاه را حمایت كنند، علاوه بر اینكه دولت می تواند زمین هایی در اطراف شهر برای خوابگاه های دانشجویی در نظر گرفته و خوابگاه بسازد.

دكتر سیدعلی حسینی مشاور رئیس دانشگاه وعضو هیات رئیسه دانشگاه نیز به جایگاه دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی در تربیت نیروی متخصص و تاثیرگذاری خدمات تخصصی و استاندارد توانبخشی در سلامت روانی و اجتماعی جامعه اشاره كرد و افزود: خدمات دهی به یك فرد دارای معلولیت، مساوی با تامین سلامت روانی و اجتماعی همه اعضای خانواده این فرد و جلوگیری از وابستگی شخصی و تامین استقلال مادی و معنوی اوست.

وی با توجه به وجود پتانسیل علمی و اجرایی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی درحوزه توانبخشی، تاكید كرد كه این دانشگاه می تواند وزارت بهداشت را در تدوین سیاست گذاری ها و اجرای برنامه ها در این حوزه، یاری كند.

انتهای پیام/

تهیه و تنظیم خبر: نعیمی پور
   تاریخ: ۱۳:۴۹ - ۲۴/۰۵/۱۴۰۱   بازدید: ۱۴۲