دریافت اطلاعات ...
 
روابط عمومی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی
دوشنبه ۲ مهر ۱۴۰۳

تامین اجتماعی در دولت سیزدهم؛ از بسط بیمه مشاغل آزاد تا پوشش خدمات ناباروری
 
تهران - ایرنا - تدوین برنامه های تحولی اعم از بسط و توسعه بیمه مشاغل آزاد تا پوشش خدمات ناباروری در راستای اهداف دولت سیزدهم توسط سازمان تامین اجتماعی توانست مقررات حمایتی را برای گستره وسیعی از جامعه افزایش دهد و استفاده از امكانات بهداشتی و درمانی را به عنوان یك حق همگانی فراهم آورد.
تامین اجتماعی در دولت سیزدهم؛ از بسط بیمه مشاغل آزاد تا پوشش خدمات ناباروری تهران - ایرنا - تدوین برنامه های تحولی اعم از بسط و توسعه بیمه مشاغل آزاد تا پوشش خدمات ناباروری در راستای اهداف دولت سیزدهم توسط سازمان تامین اجتماعی توانست مقررات حمایتی را برای گستره وسیعی از جامعه افزایش دهد و استفاده از امكانات بهداشتی و درمانی را به عنوان یك حق همگانی فراهم آورد.

گروه اجتماعی ایرنا: یكسال از سپردن سكان اداره كشور به دولت سیزدهم می گذرد، دولتی كه به ریاست آیت الله سید ابراهیم رئیسی و با شعار «دولت مردمی، ایران قوی» كار خود را آغاز كرد و به اذعان بسیاری از كارشناسان و ناظران، در تاریخ دولت های پس از انقلاب، هیچ دولتی به اندازه دولت سیزدهم و آیت الله رئیسی میراث دار مشكلات، ضعف ها و كاستی های برجای مانده از دولت پیش از خود نبوده.

وضعیت بد شاخص های كلان اقتصادی، كسری بودجه، كاهش ارزش پول ملی، تورم بالا و بسیاری دیگر از چالش ها كه ماحصل سیاست گذاری ها و اقدامات نادرست سال های پیش از 1400 بود شرایطی را رقم زد كه به گفته آیت الله رئیسی در اولین حضور وی در جلسه هیات دولت كه با وزرای دولت قبل برگزار شد، نخستین چالش پرداخت حقوق مردادماه بود!

با اینحال گرچه چالش ها بسیار زیاد بوده و هست، اما با همت مسئولان دولت سیزدهم اعم از رئیس جمهور، وزرا و سایر اركان دستگاه اجرایی، طی یكسال گذشته علاوه بر رفع بسیاری از چالش های گذشته و تلاش برای ریل گذاری صحیح برای حركت به سوی شرایط بهتر، اقدامات ارزشمندی نیز در حوزه های مختلف عملكردی صورت گرفته است كه به نظر می رسد با گذشت یك سال از استقرار دولت اكنون نوبت به بازخوانی آن رسیده است.

در این گزارش به مهمترین اهداف، دستاوردها و برنامه های مهم و اجرایی سازمان تامین اجتماعی در دولت سیزدهم خواهیم پرداخت.

3 قلمرو «حمایتی، بیمه ای و امدادی» به عنوان وظایف و تعهدات نظام جامع تامین اجتماعی كشور تعریف شده است و امروزه این نهاد بیمه گر گستره وسیعی از جامعه مستمری بگیران، بازنشستگان، ازكارافتادگان، بیماران صعب العلاج و خاص، كارگران و... را تحت مقررات حمایتی قرار داده است.

خدماتی كه در دولت سیزدهم با تدوین برخی از برنامه های تحولی، توسعه یافت و با افزایش پوشش گستره جمعیتی، توانست دریافت مستمری، استفاده از امكانات بهداشتی، درمانی، مراقبت های پزشكی را به عنوان یك حق همگانی برای بخش اعظمی از جامعه فراهم كند.

طرح "بیمه فراگیر خانواده ایرانی" یكی از این اقدامات حمایتی سازمان تامین اجتماعی بود كه در این دولت توانست گروه های مغفول مانده از بیمه های اجتماعی اعم از دانشجویان و زنان خانه دار را هم تحت حمایت این نهاد بیمه گر قرار دهد.

بیمه دانشجویی تامین اجتماعی ذیل طرح «بیمه فراگیر خانواده ایرانی» با سه نرخ ١٢ درصد، ١4 و ١٨ درصد ارائه می شود و دانشجویان با پرداخت به ترتیب 5١٨، 6٠4 و ٧٧٧ هزار تومان می توانند تحت پوشش بیمه های سازمان تأمین اجتماعی قرار گیرند.

نرخ پرداخت حق بیمه 14 درصد (12درصد سهم بیمه شده + 2درصد كمك دولت)، تعهدات بازنشستگی و فوت بعد از این دوره (بازنشستگی) را شامل می شود. نرخ پرداخت حق بیمه 16 درصد نیز كه در حقیقت شامل 14 درصد سهم بیمه شده به علاوه 2درصد كمك دولت است، تعهدات بازنشستگی، فوت، قبل و بعد از بازنشستگی را دربرخواهد گرفت. كامل ترین نرخ پرداخت حق بیمه (20 درصد) نیز كه شامل 18 درصد سهم بیمه شده به همراه 2درصد كمك دولت است، تعهدات مربوط به بازنشستگی، فوت و ازكارافتادگی را تحت پوشش قرار می دهد.

این 3 نرخ همچنین برای زنان خانه دار نیز ارائه می شود و جمعیت زنان خانه دار غیرمشمول نظام حمایتی را تحت پوشش مقررات بازنشستگی و ازكارافتادگی و... با توجه به انتخاب نرخ قرار می دهد.

در راستای بسط و توسعه گستره جمعیتی تحت پوشش این سازمان همچنین تفاهمنامه های متعددی نیز در زمینه بیمه دانشجویان دوره های دستیاری و دكترای تخصصی دانشگاه ها و دانشكده های علوم پزشكی، تفاهمنامه بیمه نمایندگان فروش بیمه، تفاهمنامه های بیمه اعضای صندوق ذخیره بسیجیان و بیمه اعضای مراكز روانشناسی و مشاوره كشور در قالب بیمه های توافقی نیز منعقد شد.

اجرای كامل قانون حمایت از كودكان و نوجوانان بی سرپرست و بدسرپرست با حمایت از خانواده و تشویق به فرزندآوری، پرداخت كمك هزینه بارداری به صورت ماهیانه با هدف حمایت از مادران باردار، پرداخت غیرحضوری كمك هزینه پروتز و اروتز، عملیاتی كردن سامانه غیرحضوری و جامع كمیسیون های پزشكی و صرفه جویی 35 درصدی نسبت به قبل در مصارف صندوق بیمه بیكاری از طریق پایش مقرری بگیران بیمه بیكاری نیز از اقدامات اثربخش حمایتی این نهاد طی ماه های اخیر است كه در كارنامه دولت مردمی سیزدهم به ثبت خواهد رسید.

همچنین افزایش سه درصدی تعداد بیمه شدگان با ماهیت اختیاری در راستای گسترش چتر بیمه ای، راه اندازی كارگزاری های خاص حقیقی بازرسی از دفاتر قانونی، انجام فرایند بازرسی از كارگاه ها توسط كارگزاری های رسمی، برون سپاری فرایند پیگیری وصول مطالبات سازمان توسط كارگزاری های رسمی تأمین اجتماعی، ایجاد حساب كاربری مخاطبان، خدمات غیرحضوری سابقه پرداخت حق بیمه و نامنویسی و استعلام وضعیت بیمه شده و سرویس استحقاق درمان در چارچوب ارتقاء خدمات درمانی تأمین اجتماعی نیز اقدامات 8 ماهه اخیر این نهاد بیمه گر در این دوره به شمار می رود.
رشد پرداختی صندوق بیمه بیكاری، اشتغال مجدد مقرری بگیران بیمه بیكاری، بهره مندی 161 هزار نفر از مزایای بیمه بیكاری، رشد 55 درصدی وصول حق بیمه بیكاری از بیمه پردازان، رشد 13 درصدی وصول حق بیمه تأمین اجتماعی، افزایش 441 درصدی هزینه همسان سازی حقوق بازنشستگان در دولت سیزدهم مورد توجه قرار گرفت.

رشد (27 درصدی) پرداختی صندوق بیمه بیكاری، اشتغال مجدد مقرری بگیران بیمه بیكاری (كه علاوه بر كاهش پرداختی از محل صندوق بیمه بیكاری، رشد تعداد بیمه شدگان و بیمه پردازان و متعاقبا افزایش میزان منابع از طریق بیمه پردازی را به دنبال داشت)، بهره مندی 161 هزار نفر از مزایای بیمه بیكاری، رشد 55 درصدی وصول حق بیمه بیكاری از بیمه پردازان، رشد 13 درصدی وصول حق بیمه تأمین اجتماعی (كه در حقیقت به مفهوم افزایش منابع این سازمان از محل وصول حق بیمه است)، افزایش 441 درصدی هزینه همسان سازی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی (كه در 2 مرحله به انجام رسیده است) نیز در راستای حمایت از جامعه بازنشستگان، مستمری بگیران، بیكاران و آسیب دیدگان از كرونا در این دولت توسط سازمان تامین اجتماعی مورد توجه قرار گرفت.

براساس مواد 96 و111 قانون تامین اجتماعی و طبق مصوبه شورای عالی كار، حداقل دریافتی كارگران در سال 1401 به 5.580.000 تومان در ماه رسید و میزان دریافتی بازنشستگان، از كارافتادگان و مجموع مستمری بازماندگان سازمان تامین اجتماعی نیز با رعایت قوانین مربوطه و لحاظ مصوبه شورای عالی كار، معادل حداقل حقوق و دستمزد كارگران شاغل تعیین و با افزایش 57/4 درصدی همراه شد (به نحوی كه از 5.580.000 تومان كمتر نباشد)

مستمری از كارافتادگان جزئی و مستمری جمعیتی كه به نسبت سنوات پرداخت حق بیمه برقرار شده است، به همان نسبت و مبتنی بر مصوبه نام برده افزایش یافته است.

با توجه به حكم قانون بودجه سال 1401 (مصوب مجلس شورای اسلامی) در خصوص صندوق های مختلف بازنشستگی مبنی بر رشد 10 درصدی حقوق بازنشستگان و در راستای هماهنگ سازی پرداخت حقوق در كلیه صندوق های بازنشستگی، برای این گروه از مشمولین كه دارای دریافتی بیش از حداقل باشند، افزایش 10 درصدی اعمال می شود. همچنین به منظور كمك به معیشت مستمری بگیران بالاتر از حداقل، علاوه بر 10 درصد مذكور، مبلغ 650 هزار تومان (تا سقف دریافتی ماهانه 10 میلیون تومان) به صورت ماهانه پرداخت خواهد شد.

تامین اجتماعی در دولت سیزدهم؛ از بسط بیمه مشاغل آزاد تا پوشش خدمات ناباروری

باتوجه به آخرین آمار تورم در كشور نیز (38٫7 درصد) حقوق بازنشستگان حداقل بگیر هم برای سال جاری 57٫4 درصد افزایش یافته است؛ كه 20 واحد درصد بالاتر از تورم است.

افزایش تعرفه خدمات پرستاری

"افزایش تعرفه خدمات پرستاری" نیز به عنوان یكی دیگر از مهمترین اقدامات حمایتی دولت سیزدهم كه به گفته مسئولین سازمان تامین اجتماعی از ابتدای سال جاری محاسبه و مابه التفاوت آن به پرستاران همكار سازمان تأمین اجتماعی پرداخت می شود؛ نیز در راستای حمایت از مدافعان سلامت و قهرمانان مبارزه با بحران كرونا به مرحله انجام رسید.

"اجرایی شدن افزایش فوق العاده ویژه پرستاران" نیز در این راستا كه بی شك می تواند زمینه ساز رضایتمندی این قشر برای ارائه خدمات مطلوب به جامعه تحت پوشش تأمین اجتماعی را فراهم آورد؛ از دیگر طرح ها وبرنامه های راهبردی و ارزشمند دولتی در جهت حمایت از كادر بهداشت و درمان كشور است.

پوشش خدمات ناباروری

مصوبه هیات وزیران درباره «قرار گرفتن خدمات نازایی و ناباروری تحت پوشش بیمه های پایه» كه دوم شهریورماه 1400 ابلاغ شد نیز یكی دیگر از اقدامات حمایتی دولت به همت این سازمان عمومی بود كه یكی از مهمترین دغدغه های جمعیت نابارور را مرتفع كرد و می تواند گامی در جهت حمایت از طرح جوانی جمعیت ایران باشد.

براساس این مصوبه، ٩٠ درصد از هزینه های درمان ناباروری در بیمارستان ها و مراكز درمانی دولتی براساس تعرفه عمومی غیردولتی پرداخت می شود و همه زنان زیر 45 سال كه یك سال پس از تصمیم به فرزندآوری، نتوانسته باشند باردار شوند، می توانند از خدمات این حوزه استفاده كنند.

خدمات این حوزه هر دو تا سه سال قابل تمدید بوده و دولت مكلف به پوشش 90 درصدی كل هزینه های سه دوره كامل یكی از روش های كمك باروری (آی. سی. اِس. آی) و (آی. وی. اِف) برای هر زوج نابارور و پوشش هزینه های دارویی و پاراكلینیك و سایر روش های درمان ناباروری است.
دولت مكلف به پوشش 90 درصدی كل هزینه های سه دوره كامل یكی از روش های كمك باروری (آی. سی. اِس. آی) و (آی. وی. اِف) برای هر زوج نابارور و پوشش هزینه های دارویی و پاراكلینیك و سایر روش های درمان ناباروری است

ثبت 7222 پرونده درمان ناباروری

اكنون نیز بیش از 75 مركز درمان ناباروری در سطح كشور به زوج های نابارور ارائه خدمات داشته و سازمان بیمه سلامت در راستای حمایت از سیاست های جمعیتی كشور موظف است كه از زوج های نابارور حمایت كند. در حال حاضر هفت هزار و 222 پرونده ناباروری نیز در سازمان تامین اجتماعی (از آغاز این طرح تاكنون) به ثبت رسیده است.

در سال 1400 همچنین حدود 29 میلیون آزمایش، یك میلیون و 350 هزار فیزیوتراپی، 525 هزار سونوگرافی و 2 میلیون و 400 هزار رادیوگرافی در مراكز درمانی ملكی تأمین اجتماعی انجام شده است.

افزایش 200 تخت عادی در سال 1401، افزایش 50 تخت ویژه، خرید 14 دستگاه سی تی اسكن جدید، جایگزینی چهار دستگاه سی تی اسكن، خرید یك دستگاه سی تی آنژیو، خرید 6 دستگاه ام آرآی، جایگزینی 2 دستگاه سنگ شكن و خرید یك دستگاه آنژیوگرافی قلب در سال 1401 نیز از اقدامات مهم این سازمان در این دوره در راستای توسعه تجهیزات درمانی تأمین اجتماعی است.

تامین اجتماعی در دولت سیزدهم؛ از بسط بیمه مشاغل آزاد تا پوشش خدمات ناباروری

ارتقاء 10 مركز درمانی در سال 1401 و توسعه 529 تخت بیمارستانی در پروژه های سطح بندی نیز در دولت سیزدهم طی یك سال اخیر رقم خورده است.

اجرای هتلینگ 42 بیمارستان ملكی تأمین اجتماعی، پیگیری بازبینی تشكیلات بلوك های زایمان بر مبنای سیستم (LDR)، عقد تفاهمنامه با وزارت بهداشت جهت تخصیص پزشكان «ضریب كا» به مراكز ملكی خصوصاً در مناطق محروم، تشكیل كمیته اعتباربخشی در اداره كل درمان مستقیم، برنامه عملیاتی استانداردسازی بخش اورژانس و هدفمند كردن برنامه های آموزشی در حوزه آزمایشگاه از جمله اقدامات حوزه درمان مستقیم در سازمان تأمین اجتماعی در این دوران بوده است.

پیگیری و تحقق همزمان نظام ارجاع، نسخه الكترونیك، تشكیل كمیسیون های پزشكی بدوی، ساماندهی شوراهای پزشكی، برنامه اصلاح فضای فیزیكی ادارات شوراها و كمیسیون های پزشكی برخی از استان ها و ساماندهی نظارت های استانی از طریق سامانه نیز در راستای تعامل با ذی نفعان سازمانی انجام گرفته است.

برخی فعالیت های صورت گرفته در خصوص اجرای طرح های درمانی نیز در قالب تدوین برنامه و بودجه توسعه عمرانی سال 1401 مراكز درمانی، برگزاری جلسات كمیته طرح های درمانی، پاسخگویی به مكاتبات و درخواست های نمایندگان در حوزه عمرانی و تهیه گزارش وضعیت افتتاح طرح های درمان از جمله فعالیت های حوزه درمان تأمین اجتماعی طی 6 ماهه اخیر است.

توسعه ظرفیت های ارائه خدمات درمانی در مراكز درمانی ملكی، استقرار برنامه ارتقای هتلینگ، ساماندهی اورژانس، بهسازی ناوگان حمل ونقل بیمار، ارتقای سلامت غذایی، استقرار برنامه نظام ارجاع داخلی و تشكیل پرونده جهت بیماری های مزمن، ارتقای سلامت محیط كار كاركنان، استقرار سامانه پذیرش و پردازش الكترونیك اسناد پزشكی، طراحی و تدوین شیوه نامه رتبه بندی مراكز طرف قرارداد و برنامه ریزی جهت یكسان سازی تعرفه ها از طریق شورای عالی بیمه نیز برخی دیگر از اقدامات انجام شده و در حال انجام معاونت بیمه ای سازمان تأمین اجتماعی در هشت ماه اخیر بوده است.
پیش بینی خدمات نوین درمانی به سالمندان با توجه به تغییرات جمعیتی نیز در قالب هدف گذاری و سیاست های درمانی تأمین اجتماعی بی شك به عنوان یكی از اقدامات راهبردی در كارنامه دولت سیزدهم به ثبت می رسد.

پیشرفت 95 درصدی برنامه تحولی در استقرار كلینیك های دیابت و فشار خون با استفاده از ظرفیت های مراكز درمانی ملكی و ارائه خدمات رایگان در قالب آموزش، درمان توسط پزشك، ارائه دارو، خدمات پرستاری و خدمات كارشناس تغذیه به بیماران نیز از دیگر اقدامات مهم این حوزه در سازمان تأمین اجتماعی است؛ ارائه برخی خدمات مانند داروهای بدون نیاز به نسخه پزشك و شماری از خدمات دندانپزشكی در مراكز درمانی تأمین اجتماعی به صورت رایگان ارائه می شود.

پیش بینی خدمات نوین درمانی به سالمندان با توجه به تغییرات جمعیتی نیز در قالب هدف گذاری و سیاست های درمانی تأمین اجتماعی بی شك به عنوان یكی از اقدامات راهبردی در كارنامه دولت سیزدهم به ثبت می رسد.

تامین اجتماعی در دولت سیزدهم؛ از بسط بیمه مشاغل آزاد تا پوشش خدمات ناباروری

حمایت از بیماران خاص و صعب العلاج

براساس مصوبه شورای عالی بیمه، 47 قلم داروی بیماران خاص، مزمن و صعب العلاج نیز در این دوره تحت پوشش بیمه قرار گرفت. بر این اساس، بیمه شدگان (بیماران تحت حمایت تأمین اجتماعی) از این پس، 47 قلم از این داروها را با حمایت بیمه ای دریافت خواهند كرد.

این اقدام ارزشمند بی شك در راستای تاكیدات مقام معظم رهبری مبنی بر ضرورت كاهش هزینه ها از دوش بیماران، انجام گرفته و بخش قابل توجهی از دغدغه بیماران را كاهش خواهد داد. برخی بیماران همچون مبتلایان به اوتیسم گاه به خدمات مراكز درمانی غیردولتی نیاز می یابند؛ این گونه خدمات نیز اكنون تحت پوشش بیمه قرار گرفته و این اقدامات بی تردید زمینه كاهش مشكلات بیماران را فراهم خواهد آورد.

این نگاه حمایتی در دولت سیزدهم به ویژه در رابطه با قشر بیماران، سالمندان و كودكان خواهد توانست تعهدات و وظایف این سازمان حمایت گر بیمه ای را در 2 قسم بیمه و درمان جامه عمل بپوشاند و قانون ساختار نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی مصوب سال 1383 مجلس شورای اسلامی را به منظور پایداری منابع و حفظ و ارتقای ارزش ذخایر و خدمت رسانی به جامعه هدف اجرایی كند.

برچسب ها
- سازمان تامین اجتماعی
- سالمندان
- ناباروری
- دولت سیزدهم
- دولت مردمی
- میرهاشم موسوی
- بیمه بیكاری
پروندهٔ خبری
- یكسال با «دولت مردم»
منبع خبر:
ایرنا
   تاریخ: ۱۰:۰۸ - ۲۹/۰۵/۱۴۰۱   بازدید: ۱۵۴