دریافت اطلاعات ...
 
روابط عمومی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی
دوشنبه ۲ مهر ۱۴۰۳

فروش هوشمند نان و نگرانی برخی روستاییان شاهرود
 
شاهرود - ایرنا - اجرای طرح فروش هوشمند نان به عنوان بخشی از طرح "مردمی سازی یارانه ها و توزیع عادلانه آن" باعث نگرانی برخی از روستاییان نواحی شاهرود شده است. در حالی كه هدف اصلی این طرح قطع دست سودجویان و مصرف نان در سبد غذایی خانوارها به صورت اصولی بوده است.
فروش هوشمند نان و نگرانی برخی روستاییان شاهرود شاهرود - ایرنا - اجرای طرح فروش هوشمند نان به عنوان بخشی از طرح ""مردمی سازی یارانه ها و توزیع عادلانه آن"" باعث نگرانی برخی از روستاییان نواحی شاهرود شده است. در حالی كه هدف اصلی این طرح قطع دست سودجویان و مصرف نان در سبد غذایی خانوارها به صورت اصولی بوده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، طبق آمار فرد ایرانی روزانه حدود 300 گرم نان مصرف می كند كه با توجه به جمعیت ایران، سالانه حدود 9 و نیم میلیون تن گندم در كشور نیاز است اما تا چندی پیش بیش از 11 و نیم میلیون تن گندم در كشور مصرف می شد كه این شكاف مصرفی، حكایت از قاچاق و ضایعات گسترده نان دارد و موجب هدر رفت بیش از 2 میلیون تن گندم در كشور می شود.

بر این اساس طرح مردمی سازی و توزیع عادلانه یارانه ها با هدف اصلاح اقتصادی و جلوگیری از فساد و رانت، كاهش تورم، كاهش فاصله اجتماعی همچنین اجرای عدالت اجتماعی از اردیبهشت امسال اجرایی شده است.

طرح فروش هوشمند نان به منظور ساماندهی آرد مورد نیاز خبازی ها صورت می گیرد تا یارانه پرداختی دولت به این حوزه هدفمند شود و بر این پایه در سامانه جدید فروش نان شهروندان مانند روال سابق و با همان قیمت های قبلی و بدون محدودیت، خرید خود را انجام می دهند، تنها تفاوتی كه مردم با آن مواجه می شوند خرید نان از طریق دستگاه های كارتخوانی است كه در نانوایی ها نصب شده است.

طبیعی است كه اجرای هر طرح اصلاحی سبب اعتراض برخی ها باشد، افرادی كه در گذشته خواسته یا ناخواسته به مصرف غیرهدفمند كالایی می پرداختند پس از اصلاح روش مند جریان توزیع تا مصرف تغییراتی را شاهد هستند كه شاید مطلوب آنها نباشد ولی در واقع باید گفت اصل و اساس طرح همین بوده است.

ناكافی دانستن سهمیه آرد در مناطق فاقد نانوایی شاهرود

در این بین، برخی روستاییان و عشایر شهرستان شاهرود افزایش سهمیه آرد با توجه به گرانی آرد آزاد را خواستار هستند و می گویند مقدار سهمیه اختصاصی ماهانه كافی نیست؛ آنان كه بدون نانوایی و مجبور به تهیه و پخت نان در خانه هستند، از مقدار كم سهمیه هفت كیلو و 200 گرمی آرد ماهانه برای هر نفر گلایه مندند.

این افراد بر این باورند با توجه به گرانی ها، مردم بیشتر غذاهای همراه با نان را جایگزین برنج در وعده های غذایی خود كردند و این مقدار سهمیه آرد برای هر نفر در ماه جوابگوی نیاز خانوار عشایر و روستایی نیست.

یكی از روستاییان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: خرید نان آزاد برای ارتزاق خانوار پنج تا 6 نفره، آن هم برای 2 وعده غذایی بسیار گران تمام می شود.

حسن عباسیان افزود: این سهمیه ماهانه برای هر فرد تنها تا 15 روز جوابگوست و بقیه روزها را باید از نانوایی های شهر یا روستاهای اطراف نان خریداری كرد.

وی تاكید كرد: پخت نان با تنور باید به گونه ای باشد كه با یكبار پخت نیاز چند روز تأمین شود تا به فعالیت های دیگر كشاورزی و دامداری آسیبی وارد نشود.

به گفته وی، برخی نانوایی های شهر از خرید زیاد نان توسط یك نفر جلوگیری می كنند.

وی با اشاره به اینكه در طرح جدید ساماندهی هوشمند نان، كد ملی و حساب یارانه افراد روستایی برای تحویل سهمیه آرد روستاییان بدون نانوایی در محل سكونت آنها ثبت می شود، تاكید كرد: چنانچه كد ملی و شماره حساب یارانه فردی برای سهمیه آرد كنونی روستاییان و عشایر در دهیاری ها و بخشداری ها ثبت شود، آن فرد نمی تواند در مرحله بعدی طرح هدفمندی یارانه نان از نانوایی های شهری خرید كند.

وی ادامه داد: بیشتر روستاییان و عشایر حاضر به ثبت شماره ملی و حساب یارانه خود در دهیاری ها و بخشداری ها برای تخصیص آرد یارانه ای نیستند و خرید نان از شهر را ترجیح می دهند.

فروش هوشمند نان و نگرانی برخی روستاییان شاهرود

واقعی سازی سهم تخصیصی آرد ماهانه با به روزرسانی آمار جمعیتی

یكی از عشایر منطقه خارتوران بخش بیارجمند شاهرود گفت: برخی روزها برای همیاری بیشتر و تسریع امور چند خانواده عشایر در كنار هم كاری را پیش می برند و برای وعده غذایی صبحانه یا ناهار با این میزان سهمیه آرد برای پخت نان با مشكل مواجه شده و مجبور می شوند نان آزاد خریداری كنند.

حسن احمدی افزود: برخی نانوایی ها اجازه خرید نان یارانه ای بیش از پنج قرص را به یك نفر نمی دهند و این موضوع، نظارت بیشتر مسوولان مرتبط را می طلبد.

وی با بیان اینكه سهمیه آرد ماهانه یارانه ای برای روستاها و عشایر بر پایه آمار جمعیتی سال 1395 تخصیص می یابد، ادامه داد: به روز رسانی این آمار باعث اختصاص سهمیه بیشتر و واقعی به روستاییان و عشایر خواهد شد.

قیمت بالای آرد آزاد و صرفه نداشتن پخت خانگی نان در روستاها

یكی از روستاییان كه خواست نامش بیان نشود، گفت: تهیه آرد آزاد دشوار است و برای هر كیسه 40 كیلویی حدود 500 تا 600 هزار تومان هزینه دارد.

وی افزود: با این قیمت ها، پخت نان در روستاها و مناطق عشایری صرفه اقتصادی ندارد.

به گفته وی، برخی زنان سرپرست خانوار پیش از اجرای طرح ساماندهی هوشمند نان با تهیه و خرید آرد آزاد و پخت نان تنوری و فروش آن در شهر برای تأمین اقتصاد خانوار اقدام می كردند.

عادلانه سازی یارانه نان و سهمیه مناطق بدون نانوایی

معاون استاندار سمنان و فرماندار ویژه شاهرود در این خصوص گفت: طرح ساماندهی آرد و نان در دولت سیزدهم و همچنین عادلانه سازی یارانه ها كه به حساب مردم واریز می شود، بسیار ارزشمند است.

ابوطالب جلالی با بیان اینكه تا پیش از اجرای این طرح، دامداران با خرید نان یارانه ای خوراك دام خود را تهیه و تكمیل می كردند، افزود: در تأمین نان با میانگین هر نفر 7.5 كیلوگرم در كشور برای 80 میلیون نفر جمعیت مشكلی وجود ندارد.

وی ادامه داد: اختصاص سهمیه آرد روستایی و عشایری بر پایه مطالعه های كارشناسان در سراسر كشور تعیین و توزیع می شود.

به گفته وی، با اجرای طرح ساماندهی نان و نصب دستگاه های جدید كارتخوان فروش، نان برابر با نیاز واقعی مردم پخت و فروخته می شود.

فرماندار ویژه شاهرود با اشاره به اینكه در این راستا برای روستاییان و عشایر كه در محل زندگی خود نانوایی ندارند آرد خام توزیع می شود، ابراز داشت: سهمیه این قشر از جامعه نیز بدون كم و كاست ماهانه تحویل می شود.

جلالی اظهار داشت: در برخی روستاهای شاهرود متناسب با نیاز و شرایط زمانی و مكانی، برخی وقت ها بیشتر از سهمیه ماهانه آرد تحویل می شود تا در تهیه و پخت نان مشكلی پیش نیاید.

فرماندار شاهرود با بیان اینكه با اجرای طرح ساماندهی آرد و نان اصلاحاتی در آن به سرانجام خواهد رسید، تاكید كرد: تخصیص آرد یارانه ای به روستاییان و عشایری كه آرد خام به جای نان دریافت می كنند با كد ملی و حساب یارانه افراد ثبت خواهد شد.

جلالی ابراز داشت: اینگونه افراد هرگز نگران واریز یارانه نقدی خود نباشند، چرا كه ثبت كدملی و شماره حساب یارانه آنان تنها برای شفاف سازی مقدار آرد مورد نیاز این قشر جامعه است.

افزایش تقاضای سهم آرد یارانه ای روستاییان قابل بررسی است

مدیركل غله و خدمات بازرگانی استان سمنان هم با بیان اینكه قیمت خرید گندم و فروش آرد امسال افزایش یافته است، گفت: عشایر، روستاییان و ساكنان شهرها در سراسر كشور افزایش سهمیه آرد یارانه ای را خواستار هستند.

محمدباقر منوچهری با بیان اینكه از ابتدای اردیبهشت امسال قیمت آرد یارانه ای برای پخت نان در نانوایی ها هر كیلو 850 تومان و آرد ویژه صنوف و صنعت در پخت نان فانتزی، انواع شیرینی و كیك و كلوچه از 15 هزار تا 16 هزار و 700 تومان تعیین شد، افزود: این تفاوت قیمت باعث افزایش درخواست سهمیه آرد یارانه ای شده است.

وی تاكید كرد: افزایش و یا اصلاح سهمیه آرد بر پایه تقاضا قابل بررسی است.

منوچهری با بیان اینكه در طرح هوشمندسازی فروش نان در كشور برای هر فرد در دستگاه های كارتخوان نانوایی ها سه نوبت خرید در هر روز تعریف شده است، ابراز داشت: با این روش هیچ مشكلی برای تأمین و تهیه نان خانوار در هر روز به وجود نخواهد آمد.

به گزارش ایرنا، نانوایی های سنگك، بربری، تافتون و لواش، مشمول طرح فروش هوشمند نان هستند. این طرح با نصب كارت خوان در همه 752 واحد نانوایی استان سمنان به طور كامل اجرا می شود.

شاهرود با 160 هزار تن جمعیت در شرق استان سمنان 140 نانوایی دارد كه از این تعداد 80 نانوایی دولتی و بقیه آزادپز هستند.

برچسب ها
- آرد
- روستائیان
- نانوا
- شاهرود
- جامعه عشایری
منبع خبر:
ایرنا
   تاریخ: ۰۸:۱۱ - ۱۴/۰۶/۱۴۰۱   بازدید: ۱۶۶