دریافت اطلاعات ...
 
روابط عمومی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی
یکشنبه ۱ مهر ۱۴۰۳

از جمله پیشنهادها،" ادغام خدمات توانبخشی در نظام شبكه و اختصاص پنج درصد تخت های بیمارستان های عمومی به توانبخشی"
 
توسط رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی ارائه شد؛

از جمله پیشنهادها،" ادغام خدمات توانبخشی در نظام شبكه و اختصاص پنج درصد تخت های بیمارستان های عمومی به توانبخشی"

دكتر حمیدرضا خانكه رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی امروز (چهارشنبه)، در ادامه سخنانش در پنل " توانبخشی " كه برای اولین بار در اجلاس روسای دانشگاه ها و دانشكده های علوم پزشكی كشور برگزار شد، " ادغام خدمات توانبخشی در نظام شبكه و اختصاص پنج درصد تخت های بیمارستان های عمومی به خدمات توانبخشی " را از جمله پیشنهادهای مربوط به این حوزه ذكر كرد.

به گزارش خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، دكتر خانكه در قالب رویكردهای پیشنهادی، گفت كه سند ملی توانبخشی با دستور اقای وزیر و با همكاری دكتر مطلق رئیس دبیرخانه شورایعالی سلامت و امنیت غذا و گروهی از نمایندگان دستگاه های ذیربط، هر دو هفته یكبار در دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی نگارش می شود و به خواست خدا، تا دو هفته آینده این سند آماده رونمایی می شود و من در اینجا از زحمات دكتر مطلق، همكارانشان و همه نمایندگان همكار در این خصوص، تشكر می كنم.

وی تصریح كرد: ما باید وضعیت موجود توانبخشی كشور را تحلیل كنیم. در سال 1398 آخرین وضعیت توانبخشی در كشور، توسط دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی تحلیل شده است كه من خلاصه ای از نتایج آن را ارائه می كنم.

دكتر خانكه در بیان این تحلیل اظهار داشت: فقط 136 مركز جامع توانبخشی در كشور، فعال هستند كه متاسفانه به دلیل كمبود پوشش بیمه ای، نبود نظام ارجاع، منطقی نبودن تعرفه ها، این مراكز توسعه پیدا نكردند. مطب ها و دفاتر خصوصی گسترش خوبی داشتند، اما این مطب ها و دفاتر در قالب سیستم های اعتباربخشی قرار نمی گیرند و گسترش آنها هم بواسطه ارتباط مستقیم با مردم است و مبالغی هم كه دریافت می كنند مطابق با تعرفه استاندارد نیست.

وی افزود: عدم رشد بخش دولتی در این خصوص، عمدتا شاید بخاطر این بوده كه توزیع نیروی انسانی، تربیت نیروی انسانی و نظارت كافی در این بخش صورت نگرفته است. درصورتی كه ایران، تنها كشور در میان كشورهای منطقه است كه آموزش دانشگاهی در حوزه توانبخشی دارد، ان شاالله كه بتوانیم از كشورهای منطقه، دانشجوی بیشتری جذب كنیم.

وی همچنین پیشنهاد كرد كه طرح حوزه توانبخشی اجباری شود، چرا كه بتوان از توان علمی و تخصصی فارغ التحصیلان علوم توانبخشی نهایت استفاده را برای نیازمندان جامعه ببریم.

رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی افزود: بیمارستان رفیده كه تحت پوشش این دانشگاه است، 80 تخت دارد و پروتكل های بستری ما، سه تا 21 روز و همچنین 63 روز است و به دلیل كمبود تخت توانبخشی در كل كشور، لیست انتظار و در نوبت بستری، شش ماه و هشت ماه برای افراد ضایعه نخاعی داریم تا از خدمات توانبخشی در بخش های بستری استفاده كنند.

دكتر خانكه همچنین اظهار داشت: سنجه های اعتباربخشی بشدت نسبت به توانبخشی، ضعیف هستند و مراكز خصوصی و دولتی انگیزه ای ندارند كه بخش توانبخشی خودشان را گسترش بدهند كه ان شاالله برای این موضوع هم راهكاری اندیشیده شود. مراكز مراقبت در منزل (بالینی و توانبخشی) كه می توانند بار بستری را كاهش بدهند، تعدادشان بشدت كم است.

وی افزود: مراكز توانبخشی مبتنی بر اجتماع، كه قبلا در كنار خانه های بهداشت بود، متاسفانه چند سالی است كه از خانه های بهداشت فاصله گرفتند، و بشدت ضعیف شدند و اگر بتوانیم خدمات توانبخشی مبتنی بر اجتماع را در سیستم بهداشتی كشور ادغام كنیم، مطمئنا خدمات خوبی را می توانند ارائه بدهد.

وی همچنین در حوزه آموزش، پیشنهاد داد كه دبیرخانه مستقلی شكل بگیرد، دانشكده های علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی در كشور خصوصا در مناطق كمتر برخوردار راه اندازی بشود، با تضاد منافع برای تربیت نیروی متخصص حوزه توانبخشی مقابله شود، برای ماندگاری اعضای هیات علمی حوزه توانبخشی در مناطق محروم فكر شود، كوریكولوم رشته های پزشكی بگونه ای طراحی شود كه حتما واحدی برای آشنایی دانشجویان پزشكی با حوزه توانبخشی وجود داشته باشد، ضمن آنكه اضافه نمودن دروس توانبخشی و تقویت رشته های بین رشته ای در توانبخشی كه 100 درصد وابسته به فناوری های توانبخشی است، پیشنهاد می شود.

وی با اشاره به حمایت های دكتر ناصحی رئیس سازمان بیمه سلامت كشور از خدمات توانبخشی، پیشنهاد داد كه در حوزه بیمه ای، بسته های خدمتی تعریف بشود و ما هم آمادگی كمك و همكاری در این زمینه را داریم و تا كنون هم انجام دادیم . و پوشش بیمه ای بگونه ای پیش برود كه دانشگاه ها رغبت بیشتری برای مداخله در حوزه توانبخشی داشته باشند.

رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی در نهایت، گفت: ایجاد تولیت واحد برای حوزه توانبخشی، ادغام خدمات توانبخشی در نظام شبكه كشور، توسعه آموزش توانبخشی، افزایش مراكز تحت حاد، اختصاص پنج درصد از 150 هزار تخت بستری در بیمارستان های عمومی كشور به خدمات توانبخشی، ایجاد بانك اطلاعات جامع برای افراد دارای معلولیت، شكل گیری ساختار نظارت، ارزشیابی و اعتباربخشی خدمات توانبخشی، تدوین سیاست های تشویقی برای متخصصان این حوزه و تولید شواهد علمی توصیه می شود.

دكتر خانكه در بخش پایانی سخنانش به لزوم توجه بیشتر به حوزه سلامت اجتماعی در نظام سلامت كشور نیز اشاره كرد و افزود: دیروز در فرمایشات اقای وزیر نكات جالبی بود كه حجم زیادی از بار سلامت ناشی از قسمت های بیرون از نظام سلامت است. مانند اینكه ما در حوادث ترافیكی اصلا نقشی نداریم، اما سالی 40 هزار معلول به نظام سلامت تحمیل می شود و سالانه 500 هزار مراجعه به نظام سلامت داریم. ما در آلودگی هوا نقشی نداریم، اما بیماران ناشی از این مشكل به مراكز نظام سلامت مراجعه می كنند. بار كمبود سواد سلامت جامعه، بر دوش ماست و در واقع، باری كه به نظام سلامت تحمیل می شود، از جانب حوزه های اجتماعی است و انتظار می رود كه ما بتوانیم یك رصدخانه سلامت اجتماعی در كشور داشته باشیم تا این شاخص ها را رصد كنیم و بتوانیم در سیاستگذاری ها، از آنها كمك بگیریم .

وی در همین راستا، از افتتاح دانشكده سلامت اجتماعی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی خبر داد و گفت كه این دانشكده، اولین دانشكده سلامت اجتماعی در منطقه جغرافیایی ماست كه در زمینه ارائه خدمات آموزشی و پژوهشی حوزه سلامت اجتماعی فعالیت خواهد كرد.

گفتنی است؛ اجلاس روسای دانشگاه ها و دانشكده های علوم پزشكی كشور از امروز به مدت سه روز به میزبانی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی برگزار شده است.

انتهای پیام/

تهیه و تنظیم خبر: نعیمی پور
   تاریخ: ۲۱:۱۶ - ۰۴/۰۸/۱۴۰۱   بازدید: ۱۳۷