دریافت اطلاعات ...
 
روابط عمومی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی
شنبه ۳۱ شهریور ۱۴۰۳

سیستم تولید بیمـار / افزایش انواع بیماری ها در پی مشكلات اقتصادی در كشور
 
مردم بیمارتر شده اند؛ سرطان، دیابت، بیماری های قلبی – عروقی و... رو به افزایش است. آخرین مطالعه «استپس» یا همان «بررسی عوامل خطر بیماری های غیرواگیر» در سال 1400 نشان می دهد، از سال 94 روند تولید بیمار در كشور صعودی شده و آگاهی مردم از بیماری ها كاهش یافته است. روند پیگیری ابتلا به بیماری هم در ...
مردم بیمارتر شده اند؛ سرطان، دیابت، بیماری های قلبی – عروقی و... رو به افزایش است. آخرین مطالعه «استپس» یا همان «بررسی عوامل خطر بیماری های غیرواگیر» در سال 1400 نشان می دهد، از سال 94 روند تولید بیمار در كشور صعودی شده و آگاهی مردم از بیماری ها كاهش یافته است. روند پیگیری ابتلا به بیماری هم در مردم پایین آمده تا جایی كه محمدعلی كریمی، عضو هیئت مدیره انجمن رادیولوژی ایران هم این موضوع را تایید كرده. او از كاهش چكاپ های سالانه خبر داده و گفته است: «به دلیل تورم و افزایش قیمت كالاها و تعرفه خدمات، مردم بسیاری از ویزیت ها و معاینه های دوره ای سالانه مثل تصویربرداری های پزشكی، سونوگرافی ها، آزمایش ها و... را از سبدهای مصرفی شان كم كرده اند.»

سیستم تولید بیمـار / افزایش انواع بیماری ها در پی مشكلات اقتصادی در كشور
به گزارش سلامت نیوز، روزنامه هم میهن در ادامه نوشته است: این موضوع از سوی كریمی در حالی مطرح می شود كه جمعیت ایران به سرعت به سمت سالمندی پیش می رود و به گفته احمد دلبری، رئیس مركز تحقیقات سالمندی 90درصد سالمندان كشور حداقل یك بیماری مزمن دارند. به گفته او 7/10درصد، جمعیت كشور را سالمندان یا افراد بالای 60 سال تشكیل می دهند كه 90درصد آنها یك بیماری مزمن، 75درصد دو بیماری مزمن و 50درصد سه بیماری مزمن دارند.

مشكل جدی اما اینجاست كه تورم و افزایش هزینه ها منجر شده بار ارائه خدمات درمانی به دلیل افزایش مراجعات بر دوش بخش دولتی بیفتد و مشكلات متعددی را برای بیماران و كادر درمان رقم زند؛ اتفاقی كه حتی به كاهش ارائه كیفیت خدمات درمانی هم منجر شده است. این روزها روند طولانی و خسته كننده درمان در بخش دولتی، بیماران را بیش از گذشته آزار می دهد، تا جایی كه گاهی قید درمان شان را به رغم هزینه های پایین می زنند و عطای آن را به لقای معطلی هایش می بخشند.

شیب صعودی تولید بیمار

افزایش تعداد بیماران و در پی آن بالا رفتن موارد مرگ، نكته ای است كه احمد مهری، اپیدمیولوژیست و پژوهشگر حوزه سلامت درباره اش می گوید: «یكی از مسائلی كه می تواند تصویر واقعی از وضعیت سلامت مردم در ایران را نشان دهد، بررسی تغییر عوامل خطر ایجادكننده بیماری های غیرواگیر است. در این باره هر سال مطالعه ای به نام «استپس» انجام می شود كه براساس یك متدولوژی و ساختار مشخص تغییرات را بررسی می كند. آخرین مطالعه سال قبل انجام شده و در مقایسه با مطالعات 2016 روند رو به رشد تولید بیمار را نشان می دهد. بر این اساس بیماری فشار خون از 16درصد به 32درصد رسیده، دیابت از 11درصد به 14درصد افزایش یافته و دیابت نوع A1C هم افزایش هشت درصدی (12درصد به 18درصد) داشته است. پیش دیابت (میزان قند خون از حد نرمال بالاتر و از حدی كه دیابت تلقی می شود پایین تر است) هم از 18درصد به 25درصد رسیده است.» مهری می گوید: «در این باره یكی از نگرانی های جدی، تغییر عوامل خطر همزمان با كاهش و تغییر آگاهی مردم است، به طوری كه آگاهی از بیماری دیابت از 75درصد در 2016 به 37درصد در 2021 كاهش یافته است. درباره فشار خون هم آخرین مطالعات استپس نشان می دهد كه فقط 56درصد مردم نسبت به آن آگاهی دارند و این می تواند شرایط را برای سلامتی این جامعه نگران كننده رقم بزند.»

انتظار فرسایشی

اگر تا پیش از این مراجعات برای مواردی ازجمله سرماخوردگی به مراكز دولتی كمتر بود و بیماران ترجیح می دادند درمان های ساده را در درمانگاه های خصوصی با پرداخت ویزیت انجام دهند، اما حالا آنقدر مشكلات اقتصادی بالا رفته كه گروه بزرگی از بیماران ترجیح می دهند ساعت ها معطلی در بیمارستان های دولتی را به جان بخرند تا مجبور نشوند ویزیت های 80 تا 150هزار تومانی بخش خصوصی را پرداخت كنند. بررسی ها نشان می دهد طی دو، سه ماه گذشته بیش از 50درصد مراجعات به مراكز درمانی دولتی، برای همین سرماخوردگی های ساده بوده و عمده آنها هم بیمارانی اند كه بیمه تامین اجتماعی دارند. «لیلا» كه چندی پیش، همراه دو فرزندنش به یكی از درمانگاه های تامین اجتماعی در جنوب غربی تهران مراجعه كرده بود، می گوید: «ویزیت درمانگاه های خصوصی 80هزار تومان است و از اول مهرماه تاكنون دو فرزندم بیش ازسه تا چهاربار بیمار شده اند و نمی توانم هربار همین هزینه را پرداخت كنم. اما وقتی اینجا مراجعه می كنیم بیشتر از سه ساعت معطل می شویم و بچه ها واقعا اذیت می شوند. گاهی تصمیم می گیرم خودم دارو بخرم و درمان شان كنم، اما می ترسم بیمارتر شوند.»

نه تنها بیماری های ساده كه نوبت دهی های پزشكان متخصص و فوق متخصص هم طولانی تر شده است. در یكی از بزرگ ترین بیمارستان های دولتی كشور، دریافت وقت برای پزشك متخصص مغز و اعصاب بیشتر از یك هفته زمان می برد و معطلی روزانه ویزیت هم بیشتر از پنج ساعت است. عجیب تر آنكه با وجود افزایش نیاز بیماران به درمان های دولتی، پزشكان بیمارستان های دولتی هم قوانین و مقررات خاص خودشان را وضع می كنند. برخی محدودیت پذیرش بیمار دارند و گروهی دیگر خدمات كامل به بیمار ارائه نمی دهند و دریافت درمان كامل را به مطب های شان ارجاع می دهند. «نیلوفر» 38سال سن دارد و یكی از بیمارانی است كه با وجود درد شدید گردن، پس از روزها معطلی برای دریافت خدمات فیزیوتراپی در یكی از بیمارستان های دولتی غرب تهران، حالا از مراجعه منصرف شده است: «هزینه هر جلسه فیزیوتراپی در بخش خصوصی 250هزار تومان است، آن هم به جز داروهایی كه باید بخرم. اگر بتوانم اینجا وقت فیزیوتراپی بگیرم، هزینه اش صفر می شود. اما نوبت نمی دهند، حضوری می آیم می گویند تلفن بزن، تلفن می زنم كسی پاسخگو نیست. هرچند بیماران دیگر می گویند خدمات فیزیوتراپی این مركز هم بی فایده است و خیلی ها پس از 16-15جلسه همچنان مشكلات شان مثل روز اول است.»

«علیرضا» 65 ساله است و بیمه دارد. او مدتی است به دلیل دیابت بالا و مشكلات مغزی، سمت چپ بدنش دچار پرش های بی اختیار شده: «چند ماه پیش این مشكل برایم پیش آمد و به یكی از درمانگاه های تامین اجتماعی رفتم. آنها مرا به بیمارستانی نزدیك اتوبان آزادگان ارجاع دادند و بستری شدم. چند روز آنجا بودم و هیچ پزشكی من را ویزیت نكرد، بعد از چند روز پزشك مغز و اعصاب آمد، نسخه نوشت و رفت. مرخص شدم اما نه تیك های بدنم از بین رفت، نه حالم بهتر شد. دو جلسه به یك پزشك خصوصی مراجعه كردم كه هر بار 180هزار تومان ویزیت می گرفت. آزمایش هایی كه می نوشت، مورد پذیرش بیمارستان های دولتی نبود. این در حالی است كه هزینه این آزمایش ها در بخش خصوصی، بیش از یك میلیون تومان است.» او می گوید دیگر نمی تواند ساعت ها برای ویزیت پزشك و نوشتن آزمایش معطل شود. از طرفی هم پول پرداخت هزینه بخش خصوصی را ندارد.

اختلال در درمان به دلیل افزایش بدهی ها

بسیاری از متخصصان حوزه بهداشت، تیر انتقادات از وضعیت فعلی را به سمت وزارت بهداشت نشانه گرفته اند. آنها می گویند، نگاه متولیان حوزه سلامت به درمان، تجاری و مقدم بر پیشگیری است و طی یك دهه اخیر هم اقدام شاخصی برای ایجاد سبك زندگی سالم، خودمراقبتی و حتی اجرای جدی نظام ارجاع در كشور صورت نگرفته است؛ اتفاقی كه اكنون منجر به تولید بیمار شده و قطعا تهدیدی جدی و هزینه بر برای نظام سلامت است. آن هم درحالی كه بیمارستان های دولتی از یك سو مطالبات هنگفت از سازمان های بیمه دارند و از سوی دیگر چندین هزار میلیارد به شركت های پخش دارو بدهكارند. معاون درمان وزیر بهداشت چندی پیش اعلام كرد، فقط یك سازمان بیمه گر 10هزار میلیارد تومان به بیمارستان ها بدهكار است. رئیس هیئت مدیره انجمن پخش دارو و مكمل ایران هم میزان مطالبات شان از بیمارستان ها را 5700 میلیارد تومان اعلام كرده است؛ وضعیتی كه روند ارائه خدمات درمانی به بیماران تحت پوشش بیمه، همچنین تامین دارو را مختل كرده و در قالب هشدار از سوی معاون درمان مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) اعلام شده است. امیرحسین اورندی به ایسنا گفته: «وضعیت ذخایر دارویی در زمینه داروهای بیهوشی به نحوی است كه هر روز دارو را در حد نیاز همان روز می رسانیم. تا لب مرز كنسلی عمل های جراحی هم رفتیم، اما تاكنون این اتفاق نیفتاده است. اگر قرار باشد بیش از این با كمبود مواجه باشیم، حتی ممكن است روزی بیاید كه جراحی را كنسل كنیم.» به گفته این مسئول، در آبان ماه امسال داروهایی مانند فاكتور هشت كه داروی ضروری بیمار هموفیلی است دچار كمبود شده، ایمونوگلوبولین وریدی، داروی اینترالیپید و قرص میدودرین كه برای بیماران كبدی مورد نیاز است هم كمبود دارد.

بحران بدهی بیمه ها به مراكز درمانی

اول آبان ماه تصویری از یك نامه منتشر شد كه نشان می داد، یكی از بیمارستان های تحت پوشش وزارت بهداشت دیگر بیماران سازمان تامین اجتماعی را پذیرش نمی كند، دلیل آن هم انباشت بدهی های این سازمان بود. هرچند همان موقع سخنگوی وزارت بهداشت این خبر را تكذیب كرد اما نادر توكلی، معاون درمان دانشگاه علوم پزشكی ایران به طور ضمنی این موضوع را تایید كرد و به ایلنا گفت: «باتوجه به نوسانات مختلفی كه در بازار وجود دارد، بیمارستان ها بسیاری از اقلام دارویی، تجهیزات پزشكی و اقلام مصرفی را به صورت نقد از بازار می خرند. در شرایطی كه باید درآمدها از بیمه تامین شود، حدود یك سال است كه بیمه پولی به بیمارستان پرداخت نكرده، مجرایی هم برای پرداخت وجود نداشته و بیمارستان عملا توان ارائه خدمت نداشته و همین موضوع موجب شده تا بیمارستان ها نامه بدهند كه دیگر بیمار بیمه شده تامین اجتماعی را پذیرش نكنند. البته منظور این نیست كه خدمات اورژانسی ارائه نمی شود، بلكه منظور از ارائه خدمات غیراورژانسی و الكتیو است.»

سیاست افزایش تعرفه های دولتی

«نمی توان با قطعیت افزایش مراجعات مردم به مراكز دولتی را به دلیل كاهش توان اقتصادی آنها نسبت داد چون كار تحقیقی در این باره انجام نشده است، اما بسیاری از بیماران خودشان عنوان می كنند كه به دلیل كاهش توانایی مالی مجبور به مراجعه به مراكز درمانی دولتی هستند.» محمود عمیدی، عضو شورای مركزی خانه پرستار با بیان این مطلب می گوید: «در تابستان به دلیل بیماری های گوارشی و در اواخر پاییز و زمستان به دلیل سرماخوردگی، مراجعات گروه های مختلف سنی به بیمارستان ها افزایش پیدا می كند. امسال هم مشكل دیگری وجود داشت؛ شیوع زودهنگام آنفلوآنزا. این در حالی است كه درباره كرونا اگر كسی بیمار می شد، تا چند ماه دیگر بازگشت بیماری در او وجود نداشت، اما زمان ابتلای دوباره به بیماری های شبه آنفلوآنزا كوتاه تر است و یك بیمار ممكن است در ماه چندین مرتبه مبتلا شود.»

او ادامه می دهد: «در گذشته هزینه های درمان در مراكز خصوصی كمتر از نرخ های فعلی بود. مردم حداقل توان پرداخت هزینه های ویزیت یك سرماخوردگی ساده در این مراكز را داشتند، اما اكنون با توجه به تورم و مشكلات اقتصادی، حتی مراجعات برای بیماری های ساده هم به مراكز دولتی افزایش پیدا كرده است.» به گفته عمیدی بخش قابل توجهی از مراجعات مربوط به افراد تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی است. او در پاسخ به این سوال كه آیا درباره بیماری های مزمن هم با افزایش مراجعه بیماران مواجه اند، می گوید: «در فضای درمانی كشور، برخی گروه های پزشكی رانت ایجاد كرده و به بهانه مراجعه بیش از حد مردم به مراكز دولتی دنبال افزایش تعرفه های بیمارستان های دولتی اند. در كشورهای توسعه یافته، انجام برخی آزمایشات مثل سی تی اسكن شاید هر پنج سال یكبار به هزینه دولتی برای بیماران انجام شود. اما در ایران یك بیمار به تجویز پزشك، در همین مراكز دولتی سه بار در هفته سی تی اسكن انجام می دهد و كسی هم در این باره از او سوال نمی پرسد. سی تی اسكن به دلیل ورود اشعه به بدن فرد موجب آسیب است اما كسی نمی پرسد چرا سرطان در كشور ما رو به افزایش است یا متخصصان كم اند و حتی تعداد مراجعه به بیمارستان های دولتی برای درمان بیماری های مزمن افزایش پیدا كرده است.» به گفته این فعال حوزه پرستاری، برخی مراكز دولتی با كمبود پزشك متخصص مواجه اند كه منجر به محدودیت پذیرش می شود: «چندی پیش در یكی از بیمارستان های تهران، متخصص قلب شرط كرده بود كه بیشتر از 20 بیمار در روز ویزیت نمی كند درحالی كه آمار مراجعه بیش از این عدد بود. آن زمان یكی از اقداماتی كه انجام شد، این بود كه فقط بیماران نیازمند به این ویزیت ارجاع شوند و سایر افراد با پزشكان عمومی و داخلی مشكلات شان را رفع كنند. در وزارت بهداشت، نگاه به حوزه درمان تجاری است و جایی برای نظام ارجاع وجود ندارد.»

به گفته او، نیمی از مراجعه ها به بیمارستان ها بیهوده است، درحالی كه برای درمان همان بیماری می توان به پایگاه های بهداشتی هم مراجعه كرد: «هیچ كس در نظام سلامت توجهی به كیفیت خدمات ندارد. اطلاع دارم كه در بیمارستان های دولتی تاكید روسای بیمارستان ها بر پر كردن تخت هاست. هر كسی كه مراجعه می كند را بدون نیازسنجی بستری می كنند و گاهی در بخش سی سی یو، بیمار آی سی یو هم بستری می شود. اطلاعات به مردم داده نمی شود، افزایش مراجعه دارند و براساس همان سیاست های اشغال تخت، افزایش بستری ها صورت می گیرد. وضعیتی كه منجر به افزایش درآمد پزشكان و بیمارستان است. پزشكان جزو گروه هایی اند كه معوقات چندانی ندارند و هرقدر بیمار افزایش پیدا كند، درآمد آنها بیشتر می شود.»

عمیدی با بیان اینكه كمبود نیرو، نگرش كاسب محور به حوزه درمان و بی توجهی به اقدامات پیشگیرانه منجر به كاهش كیفیت خدمات می شود، ادامه می دهد: «در حال حاضر،كیفیت خدمات درمانی در ایران یك سوم استاندارد هم نیست و این فقط شامل مراكز دولتی نمی شود بلكه در بیمارستان های خصوصی هم با كیفیت بالا درمانی وجود ندارد. البته مردم هیچ معیاری برای سنجش این وضعیت ندارند، مگر اینكه كسی در كشورهای دیگر درمان دریافت كرده باشد و در آن صورت می تواند كیفیت خدمات درمانی در مراكز درمانی ایران را مقایسه كند.»

مهم ترین عامل مرگ و بیماری

ماجرا اما به اینجا ختم نمی شود. شاخص دیگری كه به عنوان عوامل ایجادكننده افزایش تعداد بیماران و تولید بیماری در جامعه مطرح است ؛ بحث سالمندی است. در سال 1990 بیشتر جامعه ایرانی در رده سنی 5 تا 15 سال قرار داشتند و پس از آن هم گروه سنی 20 سال، دومین گروه پرجمعیت كشور را تشكیل می دادند. این موضوعی است كه از سوی احمد مهری، اپیدمیولوژیست و پژوهشگر حوزه سلامت مطرح می شود. او می گوید: «این هرم سنی در 2019 به 30 تا 45سال رسید و حالا هم پیش بینی می شود كه در 40 تا 50 سال آینده شاخص سنی جمعیت ایران حدود 50 تا 90 سال باشد، یعنی بیشتر گروه های سنی در كشور را سالمندان تشكیل می دهند: «بیشتر جمعیت فعلی كشور در معرض ابتلا به بیماری های غیرواگیر و مستعد ابتلا به سرطان ها هستند. این مسئله بسیار جدی است كه ما در آینده با افزایش تعداد بیماران مبتلا به بیماری های زمینه ای و غیرواگیر به دلیل سالمندی مواجه خواهیم بود.» او در این باره آمارهای دیگری هم ارائه می دهد: «در 2009 بیماری هایی ازجمله قلبی-عروقی، سكته ها و عوامل آسیب زا مثل حوادث ترافیكی به عنوان مهم ترین عوامل مرگ مطرح بودند. انتظار بود روند كاهشی در این باره طی یك دهه اخیر رقم بخورد اما در سال 2019 بیماری های قلبی در مقایسه با 2009 حدود 30درصد افزایش پیدا كرد. سكته ها 18درصد رشد داشتند و بیماری های قلبی – عروقی هم افزایش 31درصدی را شاهد بودند. رتبه دیابت هم در همین بازه زمانی از یازدهم به پنجم رسید و 80درصد رشد داشت. آلزایمر 65درصد و بیماری انسداد ریوی مزمن (COPD) هم 45درصد رشد داشتند.» به گفته او، روند افزایشی این بیماری ها یكی از عوامل خطری است كه جامعه ما گرفتار آن شده و نشانه بسیار جدی نسبت به افزایش بیماری های مختلف در آینده است.

آسیب های جامعه

به گفته این اپیدمیولوژیست، در جامعه بیمار، شاخص های سلامت هم تغییر می كند و مردم در معرض آسیب های بیشتر قرار می گیرند: «در شرایط فعلی به دلایلی كه درباره عوامل خطر ایجادكننده بیماری عنوان شد، میزان مراجعه به مراكز درمانی دولتی و حتی خصوصی رو به افزایش است. این افزایش قطعا در كاهش كیفیت خدمات نقش دارد و فقط یك راهكار دارد. چیزی كه بسیاری از كشورها به سمت آن حركت كرده و این وضعیت را به خوبی مدیریت كرده اند؛ نظام ارجاع و حركت به سمت سبك زندگی سالم.» مهری درباره اینكه افزایش بیمار و كمبود پزشك، چقدر بحران زاست، توضیح می دهد: «كمبود نداریم و تعداد پزشك در كشور كافی است اما مشكلاتی دارند كه برای حل آن باید اقداماتی برای ماندگاری پزشكان و اصلاح دریافت خدمات از آنها صورت بگیرد. اجرای نظام ارجاع مشكل روند افزایشی مراجعه به مراكز درمانی را حل می كند كه البته به معنای محدود كردن بیماران نیست. مردم باید به راحتی از خدمات درمانی سطح 2و3 استفاده كنند، اما نه از جیب دولت. یعنی اگر نظام ارجاع رعایت شود، هزینه های بیمار كم است اما اگر از همان ابتدا دنبال درمان های بالاتر از سطح یك باشد، باید از جیب خودش بپردازد.»

با تمام آنچه گفته شد اما توان اقتصادی مردم كاهش پیدا كرده و مجبور به طی كردن روند درمانی خود در مراكز دولتی هستند، هر چند در جست وجوی متخصص در مراكز دولتی با مشكلات زیادی مواجه شده اند. مهری در این باره و تدبیری كه باید به كار گرفته شود، توضیح می دهد: «همیشه تاكید كرده ایم كه نظام سلامت ما درمان محور است و از آنجایی كه هزینه های حوزه درمان بسیار زیاد است، راهی جز تشخیص زودهنگام بیماری ها، غربالگری و افزایش آگاهی در مردم نداریم. اگر جامعه به سمت افزایش سلامت مردم در راستای سبك زندگی سالم برود كه در نهایت منجر به خودمراقبتی شود، شیب افزایش بیماری كندتر می شود و به تدریج كاهش پیدا می كند.» اما به گفته این پژوهشگر حوزه سلامت در حال حاضر هیچ برنامه ای از سوی نظام سلامت، برای اینكه بتواند این آگاهی بخشی درست را در جامعه ایجاد كند، به طور جامع وجود ندارد: «این حوزه عملا رها شده و به دلیل اورژانس هایی كه در درمان و دارو وجود دارد، تمام تمركز نظام سلامت در حوزه هزینه بر درمان و تامین دارو معطوف شده است. این در حالی است كه اگر حدود 50 هزار تا 150هزار تومان (یك تا حدود چهار دلار) برای هر فرد در بخش بهداشت هزینه شود و آگاهی مردم افزایش پیدا كند، 20 تا 30درصد هزینه های درمان كاهش خواهد یافت كه رقم قابل توجهی است، اما هیچ برنامه ای در این حوزه وجود ندارد.»

براساس اعلام این اپیدمیولوژیست، در حال حاضر عوامل اجتماعی موثر بر سلامت و بیماری های غیرواگیر به عنوان یكی از چالش های جدی نظام سلامت مطرح است و مباحث مختلفی در سطح جهانی در این باره وجود دارد. خطرات محیط زیستی ازجمله آلودگی هوا، گرما، منابع آب ناسالم و... ازجمله مهم ترین عوامل ایجادكننده بیماری اند كه سالانه در ایران بیش از 80 هزار مرگ را رقم می زنند و نیمی از آن یعنی حدود 41هزار مرگ هم ناشی از آلودگی هواست.» او می گوید: «علاوه بر مرگ ها، مسئله بسیار جدی و نگران كننده این است كه عوامل محیطی منجر به تولید و افزایش بیمار هم شده است. روند رو به رشد غلظت سالیانه ذرات تركیب در هوای آزاد در شهری مثل تهران از سال 90 تا 99 تداوم داشته و افزایش بیماران و مرگ های ناشی از این آلایندگی ها را رقم زده. براساس مطالعه انجام شده در پژوهشكده محیط زیست تهران، چیزی حدود 12هزار مرگ منتسب به آلودگی هوا ناشی از ذرات كمتر 5/2 میكرون در یك سال ثبت شده است.»

Dr Next

نظر شما شما در حال پاسخ به نظر «» هستید. × لغو پاسخ

نام
ایمیل
نظر شما
لطفا حاصل عبارت را در جعبه متن روبرو وارد كنید 0 + 0 =

ارسال

پربازدیدترین اخبار دلیل بروز بواسیر یا هموروئید چیست؟ پیشگیری و درمانهای خانگی و پزشكی
معافیت از سربازی با این بیماریهای دستگاه تناسلی
روزاسه چیست و چگونه درمان می شود؟
علل، علائم و راههای تشخیص و درمان سرطان معده را بشناسید
علائم و درمانهای موثر اسكیزوفرنی
وزوز گوش چیست و چه كاری باید انجام داد؟
احساس عجیبی كه نشانه كمبود ویتامین D است
فین تك برای سلامتی چیست و در كجا استفاده می شود؟
كاربردهای شگفت انگیز چای كیسه ای
هشت گام طلایی سلامت تا پایان عمر
10 ماده غذایی برای آنكه راحت تر نفس بكشید
ویتامین هارا را از غذاها دریافت كنید نه از مكمل ها
عصبانیت رییس جمهور از گزارش های غلط دارویی وزارت بهداشت
خطای استراتژیك وزارت بهداشت در واگذاری واردات دارو به شركت هایی با سابقه خراب
سایه عادت های اشتباه بر تیروئید
انواع سیفلیس ،نحوه انتقال و روش درمان
دیابت و انواع آن را بشناسید
نحوه كنترل و پیشگیری از فشار خون بالا
غربالگری با سی تی اسكن موجب تشخیص زودهنگام سرطان ریه می شود
خطـر تكـرار فاجعه گتـوند

پیشنهاد سردبیر آیا نوزاد من به اندازه كافی غذا می خورد؟ آیا نوزاد من به اندازه كافی غذا می خورد؟ نشانه هایی كه به شما نشان می دهد نوزادتان به اندازه ی كافی غذا می خورد.

چرا در خواب گریه می كنم؟ چرا در خواب گریه می كنم؟ گریه در خواب ممكن است برای نوزادان، كودكان، بزرگسالان و افراد مسن اتفاق بیفتد. بیدار شدن با چشمان اشكبار می تواند ناراحت كننده باشد. این مقاله به این موضوع می پردازد كه چه چیزی باعث می شود افراد در خواب گریه كنند و چه زمانی باید به دنبال كمك پزشكی باشند.

بهترین زمان برای مدیتیشن بهترین زمان برای مدیتیشن مدیتیشن تمرینی است كه می تواند به شما كمك كند آرامش داشته باشید و بهتر با استرس مقابله كنید. همچنین می تواند طیف گسترده ای از مزایای سلامتی دیگر را نیز داشته باشد. حتی اگر در گذشته از این تمرین لذت برده اید، یافتن زمان برای گنجاندن مدیتیشن منظم در زندگی شما همیشه آسان نیست.

روزاسه چیست و چگونه درمان می شود؟ روزاسه چیست و چگونه درمان می شود؟ روزاسه یك بیماری شایع پوستی است كه باعث سرخ شدن یا برافروختگی و رگ های خونی در صورت شما می شود. همچنین ممكن است برجستگی های كوچك و پر از چرك ایجاد كند. این علائم و نشانه ها ممكن است برای هفته ها تا ماه ها شعله ور شوند و سپس برای مدتی از بین بروند.

هشت گام طلایی سلامت تا پایان عمر هشت گام طلایی سلامت تا پایان عمر علاوه بر ورزش، روش های خوب دیگری هم وجود دارد كه با پیروی از آنها می توانیم در تمام عمر، از جوانی تا دوران پیری، بدنی سالم و قوی داشته باشیم.

احساس عجیبی كه نشانه كمبود ویتامین D است احساس عجیبی كه نشانه كمبود ویتامین D است  احساس ناگهانی سرگیجه یا چرخش سر می تواند نشانه ای از كمبود ویتامین D باشد.

ویتامین هارا را از غذاها دریافت كنید نه از مكمل ها ویتامین هارا را از غذاها دریافت كنید نه از مكمل ها ویتامین های بسته بندی شده ممكن است راهی مناسب برای دریافت تمام مواد مغذی مهم به نظر برسد، اما بهترین روش دریافت مواد مغذی، خوردن غذای سالم واقعی است.

سایه عادت های اشتباه بر تیروئید سایه عادت های اشتباه بر تیروئید موارد زیر عادت های بدی هستند كه می توانند تیروئید شما را تحت تاثیر قرار دهند.

خطرات مصرف كره بادام زمینی در دوران بارداری خطرات مصرف كره بادام زمینی در دوران بارداری
آیا دندان درآوردن باعث تب و اسهال كودك می شود؟ آیا دندان درآوردن باعث تب و اسهال كودك می شود؟
فتق چیست و چه علائمی دارد؟ فتق چیست و چه علائمی دارد؟
خون در مدفوع؛ چرا و به چه علت؟ خون در مدفوع؛ چرا و به چه علت؟
سندروم داون چیست؟ سندروم داون چیست؟
دلایل سردردهای ضربان دار و راههای درمان آن دلایل سردردهای ضربان دار و راههای درمان آن

پربحث ترین اخبار دلیل بروز بواسیر یا هموروئید چیست؟ پیشگیری و درمانهای خانگی و پزشكی
وضعیت تابعیت فرزندان مادر ایرانی چه خواهد شد؟
نكات طلایی در تغذیه بیماران دیابتی
بارش باران در 8 استان كشور/وزش باد شدید در تهران
هماهنگی برای جبران كمبود نقدینگی ناشی از اصلاح ارز دارو
كناره گیری مهتاب كرامتی از «یونیسف»
خواص تخمه آفتاب گردان برای سلامتی
افزایش شمار مبتلایان به مالاریا در زاهدان

جستجو خبرها سرویس ها

- درباره ما
- ارتباط با ما
- تبلیغات
- شرایط استفاده © تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به سلامت نیوز می باشد.

سلامت نیوز نسخه چاپی ندارد و به هیچ سازمانی وابسته نیست.

-
-
-
-
-
-
salamatnews.com

نسخه دسكتاپ نسخه موبایل

Nastooh Saba Newsroomطراحی و تولید: نستوه
منبع خبر:
سلامت نیوز
   تاریخ: ۱۵:۳۱ - ۰۶/۰۹/۱۴۰۱   بازدید: ۱۷۵