دریافت اطلاعات ...
 
روابط عمومی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی
پنج شنبه ۱۲ مهر ۱۴۰۳

چالش های پیدا و پنهان خانواده های ایرانی در جنگ با كرونا
 
نایب دبیر اتحادیه انجمن های علمی روان شناسی و مشاوره ایران ضمن تشریح نحوه آسیب پذیری سلامت و بهداشت روان خانواده ها در ایام كرونا تاكید كرد: در شرایط قرنطینه خانگی، نداشتن مهارت و دانش كافی برای ایجاد سازگاری با شرایط جدید، مدیریت احساسات، فضا و برقراری تعامل صحیح جهت رفع نگرانی های شكل گرفته، ...
چالش های پیدا و پنهان خانواده های ایرانی در جنگ با كرونا مجید زارعی در گفت و گو با ایسنا اظهار كرد: درحال حاضر یكی از راهبردهای اصلی مواجهه با این بیماری واگیردار كرونا، كاهش خروج از خانه و همچنین تاب آوردن قرنطینه خانگی و كنترل و مهار ارتباطات بوده است، اظهار كرد: محبوس بودن افراد در بلندمدت در محیط خانه، نداشتن تماس با دیگر افراد جامعه به ویژه خانواده گسترده، بیماری یا از دست دادن عزیزان، نگرانی و اضطراب ناشی از جان سالم به در بردن از خود بیماری و یا حتی تحمل بلندمدت اخبار پراسترس می تواند منجر به مخاطراتی برای سلامت روان خانواده گردد.

وی افزود: نگرانی از ابتلای یكی از اعضای خانواده به بیماری و اضطراب های ناشی از مسائل اقتصادی و تعطیلی كسب وكارهای خرد و خدماتی، تعامل با كودكان محبوس در خانه و چگونگی آموزش شیوه صحیح مواجهه با بیماری برای كودكان و كاهش اضطراب و رفتارهای وسواس گونه درآنها و كلی چیستی و چرایی دیگر در شرایطی كه تاكنون هیچ آموزش همگانی برای مقابله با وضعیت های بحرانی به خانواده ها داده نشده است، می تواند از دیگر مخاطراتی برای سلامت روان خانواده باشد.

زارعی اضافه كرد: با توجه به احتمال بروز آسیب های روانی مانند استرس، افسردگی، اضطراب و پرخاشگری در شرایط پیش رو، حفظ سلامت روان اعضای خانواده در شرایط موجود به شدت حائز اهمیت است.



پیامدهای تغییر سبك زندگی در دوره كرونا برای خانواده ها

نایب دبیر اتحادیه انجمن های علمی روان شناسی و مشاوره ایران تصریح كرد: نگرانی از وضعیت تحصیلی كودكان و فرزندان، سردرگمی در چگونگی سرگرم كردن كودكان در خانه، سردرگمی در شیوه های تعامل با خانواده گسترده، نگرانی از چگونگی مواجهه صحیح با وحشت و اضطراب كودكان در مواجهه با ویروس، كاهش تحرك اعضای خانواده و احتمال افزایش بیماری هایی چون افسردگی، چاقی، فشار خون و غیره به واسطه كاهش تحرك، ناتوانی برای برنامه ریزی فعالیت های اثربخش در برون و درون خانه، احتمال افزایش اختلالات روحی و روانی در بین افراد خانواده به علت تغییر سبك زندگی و حضور مداوم در خانه به تشدید این پیامدها می انجامد و در مواردی نیز مار را درگیر و اسیر خود كرده است.

نقش مهم رسانه ملی در افزایش مهارت های زندگی در مواجهه با شرایط سخت پیش رو

وی خاطرنشان كرد: آنچه مسلم است رسانه ملی در این فرایند بیشترین نقش را در ارتقای سلامت روان افراد خانواده و افزایش مهارت های زندگی در مواجهه با شرایط سخت پیش رو بر عهده دارد. علاوه بر این سازمان نظام روان شناسی و مشاوره كشور نیز باید سهم بیشتری را در این عرصه بر عهده گیرد، چراكه تدوین پروتكل های مختلف درخصوص چگونگی تعامل صحیح و كارآمد اعضای خانواده، چگونگی افزایش سلامت روان از جمله كاهش استرس، افسردگی، امید به آینده، یادگیری كنترل خشم در مواجهه با كودكان، آموزش فرزندان، ورزش در خانه و غیره از ضرورت های این بخش است.



نحوه برخورد كودكان با خبرهای مربوط به مرگ و قرنطینه همراه با پوشش های عجیب پرستاران و پزشكان

زارعی گفت: در شرایط موجود، مساله ای دیگری كه ما باید پیش چشم، ذهن و گوش بنشانیم، اهمیت بهداشت روانی كودكان و خردسالان ما است، چراكه كودكان در مواجهه با اخبار رسانه ها و مشاهده آنچه در خانواده ها پیرامون ویروس كرونا انجام می شود و خبرهای مربوط به بیماری، مرگ و قرنطینه همراه با پوشش های عجیب پرستاران و پزشكان و نیز چهره ها و كلام های اضطراب انگیز اطرافیان ممكن است دچار ناامنی، استرس، ترس و اضطراب شدید شوند.

وی افزود: پاسخ دادن به سؤالات كودك، بیان حقایق مربوط به بیماری كرونا و اطمینان دادن در مورد اینكه امنیت آنها در صورت رعایت موارد بهداشتی حفظ می شود، كمك زیادی به ایجاد اعتماد و كاهش اضطراب در كودكان می كند.

این مشاوره خانواده ادامه داد: كودكان ممكن است آنچه را كه می شنوند نادرست تفسیر كنند و در مورد چیزی كه نمی فهمند وحشت كنند؛ بنابراین، محدود كردن پوشش اخباری مربوط به بیماری از طریق رسانه ها و شبكه های اجتماعی از اقدامات ضروری این دوران می باشد؛ چراكه كودكان از گروه های آسیبپذیر در شرایط بحرانی هستند.



خانواده ها در معرض بمباران خبری آزارنده و غیرعلمی

نایب دبیر اتحادیه انجمن های علمی روان شناسی و مشاوره ایران گفت: از آنجایی كه هر تغییری برای كودك اضطراب زا است، نیاز است برنامه های روزمره و تكالیف همچون قبل برای وی برنامه ریزی شوند، بنابراین لازم است والدین گرامی در شرایط این چنینی آرامش روان خود را حفظ كنند و به شكل طبیعی به زندگی خود ادامه دهند و با كودكان در فعالیت های لذت بخش و سرگرم كننده مثل بازی های خانگی مشاركت داشته باشند و خود و خانواده را در معرض بمباران خبری آزارنده و غیرعلمی ننشانند.

زارعی تاكید كرد: بهتر است است والدین با تصویر و نقاشی مفهوم ویروس و چگونگی انتقال و علت شیوع بیماری را با زبانی ساده و تصویری گویا برای كودكان بیان كنند و همچنین علت رفتارهای مراقبتی مانند دست ندادن، روبوسی نكردن و شست و شوی مرتب دست ها را به آنان متذكر شوند و نقش پیشگیری و اهمیت همیشگی آن در حفظ سلامت آدمی را به خوبی و درستی به كودكان و دلبندان خود آموزش دهند.

این مشاوره خانواده خاطرنشان كرد: باید بدانیم كودكان بدون داشتن یك ساختار منظم دچار اضطراب، بیش فعالی و پرخاشگری می شوند، بنابراین همچون قبل نیازمند یك برنامه روزانه هستند كه زمان انجام تكالیف درسی متفاوت، وعده های غذایی، خواب، استراحت و بازی دقیق در آن مشخص باشد.

وی با بیان اینكه كودكان و نوجوانان نسبت به آنچه از بزرگسالان پیرامون خود می بینند، واكنش نشان می دهند، ادامه داد: هنگامی كه والدین و مراقبان با آرامش و اطمینان با بیماری برخورد می كنند، می توانند بهترین پشتیبانی را برای فرزندان دلبند و نازنین خود فراهم كنند.

زارعی با بیان اینكه گام نخست، بردباری و شكیبایی ما به هنگام رو به رو شدن با بحران هاست، تاكید كرد: اینكه بپذیریم كه زندگی مجموعه ای از رخدادهای منفی و مثبت و تلخ و شیرین است كه گریزی از رویارویی با آنها نیست و نیز این كه همه این رخدادهای تلخ و شیرین می گذرند و همه این ها در رشد و نیرومندتر شدن ما نقش دارند؛ چراكه بردباری و شكیبایی، توان ما را برای رویارویی با این گونه بحران ها افزون می سازد.



افكار را مانند ابرهای در حال حركت آسمان و یا اتومبیل های در حال گذر خیابان ببینید

نایب دبیر اتحادیه انجمن های علمی روان شناسی و مشاوره ایران اضافه كرد: گاهی می توانید یك قدم به عقب بردارید و به مشاهده افكار خود بپردازید؛ افكار را مانند ابرهای در حال حركت آسمان و یا اتومبیل های در حال گذر خیابان ببینید و لطفا به آنها اجازه ورود و خروج بدهید. این گونه بیندیشیم كه گاهی خطر و بحران نوعی فرآیند تغییر، سازش و یادگیری است. اثرات منفی خطرات لزوما تا پایان عمر گریبانگیر ما نیستند. زندگی نه مدینه فاضله است و نه دوزخ، نمی توانیم درون موج های دگرگون ساز هستی، زندگی خودمان را ساكت و ساكن نگاه داریم؛ هر اندازه هم كه محافظه كاری و پرهیز پیشه كنیم، باز گهگاه رخدادهایی ناگوار دامان ما را می گیرند و برایمان چالش و كشمكش به ارمغان می آورند.

وی با بیان اینكه دگرگونی تنها فرآیندی است كه تا زنده ایم جریان دارد و به ما این فرصت را می دهد تا زندگی خودمان را وارسی كرده و پندارها و كردارهایمان را دگرگون سازیم، ادامه داد: باید جرات مندانه بكوشیم تا در این دنیای بدون تكلیف بیش از آنكه پذیرای منفعل دگرگونی ها باشیم، فعالانه دگرگونی پدید آوریم.

زارعی افزود: كتاب های نخوانده و فیلم های ندیده و اتفاقات متحول كننده و به تاخیر افتاده را در ایام كرونا و قرنطینه، با خود شروع و به پایانی دلنشین برسانیم، چراكه سالم ماندن از نظر ذهنی، عاطفی و روانشناختی از عناصر اساسی در مدیریت بیماری كرونا هستند، بنابراین اقدامات لازم را برای مراقبت از بهسازی عاطفی، ذهنی و روانی خود انجام دهید، همانطوریكه از بدن خود مراقبت می كنید.

نگرانی، حاصل تفكر و زندگی در آینده است
این مشاوره خانواده خانواده با بیان اینكه باید كوشش كنیم در لحظه حال زندگی كنیم و از داشته های اندك و گران خودمان یا ساده ترین بهانه های خوشبختیمان نهایت استفاده را ببریم و به روزگاری آرام تر و دلنشین تر امیدوار بمانیم و رنگ سفیدی و چراغ روشنایی را از خود و دیگران در این گیتی زودگذر نگیریم، تصریح كرد: فراموش نكنیم كه نگرانی، حاصل تفكر و زندگی در آینده است، در حالیكه با انجام فعالیت های مفید در لحظه، می توانیم این شرایط را تا حد ممكن به خوبی مدیریت كنیم و با یاری پروردگار این روزهای پریشان و حیران را پشت سر بگذاریم و گذر آنرا نظاره كنیم.

انتهای پیام
منبع خبر:
ایسنا
   تاریخ: ۰۹:۳۷ - ۱۳/۱۲/۱۳۹۹   بازدید: ۱۶۶