دریافت اطلاعات ...
 
روابط عمومی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی
شنبه ۱۴ مهر ۱۴۰۳

با این گیاه، به جنگ افسردگی بروید
 
نتایج مطالعه جدیدی كه توسط پژوهشگران كشور انجام شده، نشان از آن دارد كه استفاده از گیاه دارویی «بادرنجبویه»، می تواند به قدر استفاده از برخی داروهای افسردگی در كنترل این بیماری مؤثر باشد.
به گزارش جام جم آنلاین از ایسنا، افسردگی، یك بیماری روحی روانی است كه باعـث احسـاس غـم و ناراحتی مداوم و از دست دادن علاقه در افراد می شود البتـه اكثر افراد در بعضی مواقع احساس غم و ناراحتی می كنند كه واكنش طبیعی بدن در برابر مشكلات زندگی است. اما چنانچه احساس غم و ناراحتی برای طولانی مدت ادامه پیدا كند، باعث بـروز ناامیـدی، از دسـت دادن انگیـزه بـرای ادامـه زنـدگی و احساس افسردگی می شود.

معمولاً دلایـل ابـتلا بـه افسـردگی تركیبی از عوامل ژنتیكی، جسـمانی، محیطـی و روانـی هستند. بعضی از این عوامل شامل تغییر در میزان انتقال دهنده های عصبی و هورمونی، عادات ارثی، حـوادث زنـدگی، آسیب ها و مشكلات در دوران كودكی هستند.

افسردگی بنا بر نظر متخصصان یكی از شایع ترین اختلالات روان پزشكی با گسـتردگی 15 تا 25 درصـد است كه به عنوان یكی از مهم ترین معضلات قرن معاصر شناخته شده است. برای بیماری افسردگی هیچ دلیل واحد و مشخصی نمی توان تصور كرد، ولی عواملی از قبیـل عصـبانیت، سـابقه خـانوادگی، وابستگی به الكل و مواد مخدر، شكست در كار، ازدواج یا روابط با دیگران، مرگ یا فقدان یكی از عزیزان، از دسـت دادن چیـز مهمی مانند شغل، خانه و یا سرمایه، تغییر شغل، نقـل مكـان، داشتن بیماری های خاص مثل سرطان، گذر از یـك مرحله به مرحله دیگر زندگی مثلاً یائسـگی یـا بازنشسـتگی و اسـتفاده یا حتی محرومیت از بعضــی از داروهــا می تواند باعث تشـدید آن شود.

برای غلبه بر این بیماری، روش های مختلفی توسط متخصصان ارائه شده است. اما اهمیت و سالم تر بودن گیاهان دارویی، همواره آن ها را به عنوان كاندیداهایی مناسب برای درمان افسردگی مطرح كرده است. در همین زمینه، محققانی از دانشگاه علوم پزشكی آزاد اسلامی تهران و دانشگاه آزاد اسلامی رودهن، تحقیقی را انجام داده اند كه در آن، اثر ضد افسردگی عصاره گیاه دارویی بادرنجبویه بررسی شده است.

در این تحقیق كه با استفاده از موش های آزمایشگاهی به عنوان جانوران مدل انجام شده است، تأثیر دوزهای مختلف عصاره گیاه دارویی مورد اشاره، بر رفع افسردگی ارزیابی شده و با داروی نام آشنای فلوكستین مقایسه شده است.

یافته های این مطالعه نشان می دهند كه عصاره گیاه بادرنجبویه همانند فلوكستین دارای اثر ضد افسردگی است و این تأثیر احتمالاً ناشی از تغییر در میزان آزادسازی موادی موسوم به منوآمین ها در سیستم عصبی مركزی است.

در این خصوص، شهرزاد خاكپور، پژوهشگر مركز تحقیقات فارماكولوژی گیاهان دارویی دانشگاه علوم پزشكی آزاد اسلامی تهران و همكارش اظهار داشته اند: «بر اساس بررسی های ما، بین دوزهای مورد مطالعه، دوز 600 میلی گرم بر كیلوگرم عصاره گیاه بادرنجبویه، بسیار مشابه داروی فلوكستین عمل كرد و باعث كاهش افسردگی شد».

به گفته آن ها، «مطالعات مختلف نشان داده اند كه عمده علائم اختلال افسردگی در اثر كاهش عملكرد ناقل های عصبی منوآمین شامل سروتونین، نوراپی نفرین و دوپامین در مغز ایجاد می شود و داروهای ضد افسردگی رایج قادرند با افزایش میزان این ناقل ها علائم افسردگی را بهبود بخشند».

طبق این یافته ها كه در فصلنامه علوم پزشكی متعلق به دانشگاه آزاد اسلامی واحد پزشكی تهران منتشر شده اند، احتمالاً عصاره هیدروالكلی گیاه بادرنجبویه با مكانیسم مهار بازجذب سروتونین اثر ضد افسردگی خود را به جا می گذارد. گرچه انجام یك آزمون بالینی جهت تأیید یافته های فوق مورد نیاز است.

گیـاه بادرنجبویـه بـا نـام علمـی «ملیسا آفیسینالیس» گیـاهی علفی، چندساله و معطر از تیره نعناعیان است كه خاستگاه اصلی آن شرق مدیترانه بوده، ولـی در بعضـی از نقـاط آذربایجـان و جلگه خزر نیز یافت می شود. نام دیگر این گیاه دارویی ارزشمند، بادَرشبی است.
   تاریخ: ۰۵:۲۸ - ۱۲/۱۱/۱۳۹۹   بازدید: ۱۳۷