دریافت اطلاعات ...
 
روابط عمومی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی
پنج شنبه ۱۲ مهر ۱۴۰۳

چگونه حس بویایی را بعد از بیماری های ویروسی برگردانیم؟
 
اگر همزمان یا پس از یك دوره سرماخوردگی یا ابتلا به كرونا دچار كاهش قابل توجهی بویایی شده اید، به احتمال زیاد مشكل شما به خاطر التهاب عصب بویایی به دنبال عفونت های ویروسی است.
چگونه حس بویایی را بعد از بیماری های ویروسی برگردانیم؟ به گزارش ایسنا، بیماری های ویروسی عمده ای كه بر بویایی تاثیرگذارند، شامل سینوزیت، سرماخوردگی و آنفلوآنزا و كرونا هستند. علاوه بر این موارد آلرژی های بینی اعم از فصلی و دائمی و كشیدن سیگار و قلیان هم سبب كاهش بویایی می شوند.

باید بدانید كه بر اساس تجربیات مشابه قبلی بسیاری از این حالت ها گذرا بوده و شرایط شما پس از چند روز یا چند هفته به تدریج بهتر خواهد شد.

لطفاً اقدامات درمانی خودمراقبتی زیر را حداقل برای 2 تا 4 هفته ادامه دهید:

- بینی را با سرم شست وشوی ولرم روزی 2 تا 3 بار بشویید.

- در صورت سردرد و بی حالی می توانید از مسكن های رایج و برحسب نیاز استفاده كنید.

- در كنترل علائم شما، مصرف آنتی بیوتیك و داروهای ضدكرونا هیچ تاثیر ثابت شده ای ندارد، لطفاً از مصرف این داروها بپرهیزید.

- شواهد علمی محكمی به نفع مصرف ویتامین ها و مكمل ها برای بازگشت بویایی وجود ندارد و از مصرف بی رویه آنها بپرهیزید.

- مصرف داروهای ضد احتقان مثل قطره یا اسپری بینی فنیل افرین یا نفازولین و شربت پسودوافدرین اگر چه در كوتاه مدت ممكن است در كاهش گرفتگی بینی كمك كننده باشد، ولی اگر بیش از 4 روز پشت سر هم مصرف شوند مشكلات شما بیشتر شده و به آنها وابسته خواهید شد. پس به هیچ وجه این داروها را بیش از چهار روز مصرف نكنید.

- از مصرف غذاهای فرآوری شده مانند فست فودها، نوشابه ها، سس، شكلات، آب میوه های صنعتی و... بپرهیزید.

- تا حد ممكن استراحت كنید و از استرس دوری كنید. زیرا خستگی جسمی و روحی هر دو ممكن است زمینه ساز تداوم مشكل شما شود.

توانبخشی بویایی در عین حال در صورت تداوم كاهش بویایی برای بیش از دو هفته، می توانید از روش خودآموز توانبخشی بویایی زیر استفاده كنید:

توانبخشی بویایی درواقع نوعی رایحه درمانی است و یك روش كمك كننده در درمان هیپوسمی (كاهش بویایی) یا آنوسمی (فقدان بویایی) است.

در این روش بیمار به صورت موقت (چند ماه) در معرض یك سری بوهای خاص قرار می گیرد. طبق مطالعات معتبر و بین المللی این روش به عنوان درمان برای اختلالات بویایی بخصوص اختلالات بویایی ناشی از ویروس كارآمد است و در سال 2019 در دستورالعمل های بالینی انجمن متخصصین گوش و حلق و بینی كشور ژاپن وارد شده است.

توانبخشی بویایی شامل 4 عصاره از چهار گروه رایحه گرفته شده كه منشا بویایی هستند و این چهار گروه شامل عصاره های گلی، میوه ای، ادویه ای و صمغی هستند. در روش معمول از هر گروه به ترتیب عصاره رز، لیمو، آویشن و اكالیپتوس انتخاب و هر عصاره دوبار در روز صبح و عصر، به مدت 10 ثانیه توسط بیمار استشمام شده و بین عصاره ها 10 ثانیه فاصله داده می شود. بهتر است از عصاره این موارد با غلظت بالا استفاده شود و در صورت عدم دسترسی به عصاره، از خود موارد ذكر شده نیز می توان استفاده كرد. حداقل طول مدت درمان 12 هفته است كه می تواند تا 32 هفته هم ادامه داشته باشد. این روش باید به صورت مرتب استفاده شود و در صورت فراموشی، بلافاصله استشمام بوها انجام شود.

نكته قابل ذكر این است كه می توانید به جای موارد ذكر شده، از مواردی مشابه از همان خانواده استفاده كنید كه در زیر آورده شده است:

به جای رز از نسترن، بابونه، بهارنارنج، نرگس، یاس و سنبل، به جای لیمو از توت فرنگی، موز، پرتقال، خیار، نارنگی و سیب، به جای آویشن از میخك، دارچین، هل، وانیل، گلپر و به جای اكالیپتوس از نعناع، سركه، سیر، منتول استفاده شود.

بنابر اعلام سامانه آموزشی مجازی سازمان نظام پزشكی، دقت داشته باشید از هر چهار گروه ذكر شده، حتما باید یك مورد انتخاب شود. همچنین می توانید هر ماه گروه چهارتایی جدیدی انتخاب كنید؛ چرا كه مطالعات نشان داده اند، تنوع در انتخاب عصاره ها می تواند كمك كننده باشد.

انتهای پیام
منبع خبر:
ایسنا
   تاریخ: ۰۷:۰۵ - ۱۳/۰۱/۱۴۰۰   بازدید: ۲۰۷