دریافت اطلاعات ...
 
روابط عمومی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی
یکشنبه ۸ مهر ۱۴۰۳

كرونا عامل تشدید خشونت/ رتبه دوم آذربایجان شرقی در نزاع
 
تبریز- خشونت و نزاع در زمره آسیب های اجتماعی است و متأسفانه استان آذربایجان شرقی در نیمه نخست سال جاری با 24 هزار و 119 نفر بیشترین آمار مراجعین نزاعی را به خود اختصاص داده است.
كرونا عامل تشدید خشونت/ رتبه دوم آذربایجان شرقی در نزاع تبریز- خشونت و نزاع در زمره آسیب های اجتماعی است و متأسفانه استان آذربایجان شرقی در نیمه نخست سال جاری با 24 هزار و 119 نفر بیشترین آمار مراجعین نزاعی را به خود اختصاص داده است.

خبرگزاری مهر، گروه استان ها- آناهیتا رحیمی؛ خشونت حالتی از رفتار است و روانشناسان بر این معتقد هستند كه رفتار خشونت آمیز می تواند در سطح آگاهانه و یا ناآگاهانه صورت گیرد. درگیری و نزاع در زمره آن دسته از آسیب های اجتماعی قرار دارد كه با ایجاد اختلال در مناسبات، فضایی آكنده از كینه و دشمنی را در جامعه به وجود می آورد.

بر اساس آمارهای موجود در نیمه نخست سال جاری، استان آذربایجان شرقی با 24 هزار و 119 نفر، بیشترین آمار مراجعین نزاعی را به خود اختصاص داده است و این در حالی است كه كاهش و یا پیشگیری از نزاع و درگیری، نیازمند یك عزم جدی و همگانی است.

خشم رفتاری با هدف وارد نمودن آسیب

یك روانشناس بالینی در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: خشونت حالتی از رفتار است كه با استفاده از زور فیزیكی و یا غیر فیزیكی، فرد خشن خواسته خود را به دیگران تحمیل می كند. خشونت از نظر لغوی به معنای خشكی، تندی و سختی است و ممكن است در اثر خشم اتفاق افتاد.

میلاد مردی ادامه داد: هرگونه رفتاری كه با هدف وارد نمودن آسیب به یك یا بیش از یك پدیده صورت گیرد رفتار خشونت آمیز نام می گیرد و رفتار خشونت آمیز می تواند در سطح آگاهانه یا ناآگاهانه صورت گیرد.

كرونا عامل تشدید نزاع و خشونت در آذربایجان شرقی

وی افزود: علل رفتار خشونت آمیز در نوع بشر غالباً موضوع پژوهش علم روانشناسی و جامعه شناسی است و زیست شناس سیستم اعصاب بدین منظور تأكید می كند كه رفتار خشونت آمیز به عنوان رفتار تهاجمی فیزیكی عمدی در مقابل فرد دیگر تعریف شده است.

وی ادامه داد: از آنجایی كه خشونت ماهیت ادراك و همچنین یك پدیده قابل اندازه گیری است، روانشناسان تغییرپذیری را، در آنچه مردم از كنش های فیزیكی عمدی به عنوان خشونت دریافت می كنند، تشخیص داده اند. برای مثال، در ایالتی كه توقیف مجازاتی قانونی است ما توقیف كننده را به عنوان خشونت دریافت نمی كنیم، گرچه ممكن است ما با شیوه استعاره ای از واكنش خشونت آمیز ایالت صحبت كنیم.

درگیری و نزاع، از آن دسته آسیب های اجتماعی به شمار می رود كه با ایجاد اختلال در مناسبات، فضایی آكنده از كینه و دشمنی را در میان افراد به وجود می آورد

مردی گفت: به علاوه فهم خشونت به رابطه قابل دریافت قربانی و پرخاشگر نیز وابسته است؛ بنابراین روانشناسان نشان می دهند كه مردم ممكن نیست استفاده تدافعی از نیروها را بشناسند مگر در جایی كه مقدار نیروهای مورد استفاده قرار گرفته به طور شاخص بیشتر از تعارض اصلی باشد.

این روانشناس بالینی توضیح داد: درگیری و نزاع، از آن دسته آسیب های اجتماعی به شمار می رود كه با ایجاد اختلال در مناسبات، فضایی آكنده از كینه و دشمنی را در میان افراد به وجود می آورد و جامعه را از نظر مادی و معنوی با مخاطراتی روبرو می سازد كه در سال های اخیر این پدیده همه روزه به شكل های مختلفی در آمارها دیده می شود.

مردی افزود: خشم یكی از هیجانات سه گانه انسان است و اگر فردی رشد هیجانی نادرست داشته باشد، نمی تواند در كنترل خشم و سایر هیجانات موفق باشد. رشد هیجانی نیز در دوران كودكی شكل می گیرد و نتیجه واكنش به ناكامی ها، خوشحالی ها، دوست داشتن ها و ترسیدن هاست.

كرونا عامل تشدید نزاع و خشونت در آذربایجان شرقی

وی ادامه داد: زمانی كه خشم بر انسان فائق می شود، قدرت تعقل را از دست می دهیم و اگر بهره هوشی كمتری داشته باشیم، واكنش ما به مراتب بدتر خواهد بود، اما اگر باهوش تر باشیم، به كارگیری از عقل نیز بیشتر می شود. این گونه رفتارها ریشه در بحران اقتصادی دارد و بسیاری از مردم به ناچار به دلیل نامطلوب بودن وضعیتی معاش این رفتارها را از خود بروز می دهند.

افزایش آمار نزاع و درگیری به دلیل شیوع ویروس كرونا و خانه نشینی

این روانشناس بالینی در پایان گفت: در این روزها خانه نشینی و شیوع كرونا در افزایش آمار نزاع و درگیری بی تأثیر نبوده است و باعث افزایش درگیری های خانوادگی بین زوج ها و سایر افراد خانواده شده است، زیرا شیوع كرونا موجب تعطیلی بسیاری از كسب و كارها و كاهش درآمدها شده و در كنار آن سنگینی هزینه های زندگی و گرانی ها، آستانه تحمل افراد را پایین آورده است و وقتی این افراد به دلیل خانه نشینی در دوران كرونا به ناچار ساعات بیشتری را در كنار یكدیگر می گذرانند، اگر مهارت مدیریت خشم و برقراری ارتباط درست را نداشته باشند، منجر به بروز درگیری و تنش بین افراد می شود.

افزایش مراجعین نزاع در استان آذربایجان شرقی

بر اساس اعلام پزشكی قانونی كشور، تعداد مراجعین نزاع بر حسب جمعیت در استان های اردبیل و آذربایجان شرقی بیشتر بوده است و آمار مراجعین نزاع به مراكز پزشكی قانونی یكی از بیشترین موارد ارجاعات به پزشكی قانونی را شامل شده (حدود 40 درصد كل معاینات شش ماهه 1400) و سالانه بیش از نیم میلیون مورد از ارجاعات سازمان را به خود اختصاص داده است.

بر اساس آمارهای موجود در نیمه نخست سال جاری، 334 هزار و 97 مصدوم نزاع جهت انجام معاینات، بررسی صدمات و تعیین خسارت به مراكز پزشكی قانونی كشور مراجعه كرده اند كه در این مدت، استان آذربایجان شرقی با 24 هزار و 119 نفر بیشترین آمار مراجعان نزاعی را به خود اختصاص داده است.

آمارهای سال گذشته نزاع، نشان می دهد كه بیشترین تعداد مراجعان مراكز پزشكی قانونی در موضوع نزاع مربوط به فصل تابستان و بالاترین رقم آن نیز مربوط به ماه مرداد با بیش از 61 هزار مورد مراجعه بوده است.

كرونا عامل تشدید نزاع و خشونت در آذربایجان شرقی

در نیمه نخست امسال نیز با شروع ماه های گرم سال، شاهد افزایش تعداد ارجاعات نزاع به مراكز پزشكی قانونی هستیم به نحوی كه بیشترین تعداد مراجعان نزاع با 60 هزار و 175 نفر در خرداد ماه ثبت شده است.

اجرای سند جامع پیشگیری از خشونت

سرپرست معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان آذربایجان شرقی نیز در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: خشونت شامل محورهای مختلفی از جمله توهین، اهانت و ضرب و جرح است و با توجه به اینكه در این راستا برنامه جامعی در سال های گذشته برای پیشگیری وجود نداشت اما تلاش بر این است تا با اجرای سند جامع پیشگیری از خشونت از سال های آتی، كاهش جرایم خشونت علیه زنان، كودكان و سایر اقشار باشیم.

خشونت علیه زنان، كودكان و سایر اقشار جامعه جز جرایم اولویت دار استان آذربایجان شرقی است كه در آمار جرایم حوزه خشونت طی ده سال گذشته، جز ده جرم اول استان بوده ایم احمد موقری ادامه داد: پیشگیری از خشونت نیازمند عزم جدی و همگانی است كه بر اساس سند جامع پیشگیری از خشونت و مصوبات شورای اجتماعی كشور، تكالیف لازم در راستای پیشگیری از خشونت علیه كودكان، نوجوانان و زنان به دستگاه های اقدام كننده ابلاغ شده است.

وی افزود: خشونت علیه زنان، كودكان و سایر اقشار جامعه جز جرایم اولویت دار استان آذربایجان شرقی است كه در آمار جرایم حوزه خشونت طی ده سال گذشته، جز ده جرم اول استان بوده ایم.

موقری بیان كرد: جرایم توهین، اهانت، تهدید، ایراد ضرب و جرح عمدی و تخریب، آمار بالایی در استان آذربایجان شرقی دارد.

سرپرست معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان افزود: همان گونه كه گفته شد كاهش و پیشگیری از جرایم حوزه خشونت، نیازمند یك عزم همگانی و جدی است و در این راستا باید تمام مجموعه هایی كه به عنوان نهاد اقدام كننده تعیین شده اند، برنامه های ابلاغ شده را انجام داده و با ارائه راهكارهای مناسب، برای اجرای هر چه بهتر برنامه ها و هم چنین افزایش اثربخشی آن تلاش كنند.

خشونت زاییده جامعه و محیط اجتماعی است

یك دكترای جامعه شناسی در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: مسئله خشونت و پرخاشگری از نحوه شیردادن مادر تا شست و شوی بچه از دوران كودكی توسط مارگارت مید تحقیق شده است.

كرونا عامل تشدید نزاع و خشونت در آذربایجان شرقی

امان اله قرایی مقدم به تأثیر خانواده در ایجاد نزاع و خشونت ادامه داد: فشار اقتصادی، تأمین معیشت زندگی و گونه رفتار حاكم با افراد، نحوه برخورد والدین با فرزندان در این رابطه تأثیر گذار است.

فشار اقتصادی، تأمین معیشت زندگی و گونه رفتار حاكم با افراد، نحوه برخورد والدین با فرزندان در این رابطه تأثیر گذار است

وی افزود: مسئله خشونت از چندین دیدگاه از جمله دیدگاه خانوادگی بررسی می شود كه بسیار مهم تلقی شده و حتی تحقیقات جامعه شناسی و مردم شناسی نیز در این رابطه انجام یافته است.

این دكترای جامعه شناسی گفت: عامل طبیعی یكی دیگر از عوامل تأثیر در ایجاد نزاع و خشونت است و از سویی مسئله خشونت از دیدگاه اجتماعی نیز مطرح می شود بدین گونه جامعه ای كه در آن بیكاری، فقر، سختی تأمین معیشت، مسكن و تأخیر در ازدواج وجود دارد امیدی برای شادی وجود ندارد.

قرایی مقدم به تئوری چرخش در خشونت اشاره كرده و افزود: خشونت زاییده جامعه و محیط اجتماعی است و حتی شیوع ویروس كرونا نیز می تواند دخیل بر افزایش نزاع و خشونت باشد اما نباید آن را بهانه قرار داد.

خشونت حالتی از رفتار است كه به عقیده روانشناسان، اگر مدیریت خشم و برقراری ارتباط درست را به همراه نداشته باشد منجر به بروز درگیری و تنش بین افراد می شود و كاهش درگیری و نزاع در سطح جامعه نیازمند یك عزم جدی و همگانی است.
منبع خبر:
خبرگزاری مهر
   تاریخ: ۰۹:۳۱ - ۱۹/۰۸/۱۴۰۰   بازدید: ۲۰۲