دریافت اطلاعات ...
 
روابط عمومی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی
سه شنبه ۳ مهر ۱۴۰۳

گردن درد همراه با سردرد و سرگیجه را جدی بگیرید!
 
وقتی گردن درد و سرگیجه با هم اتفاق می افتند، ممكن است مربوط به فشرده شدن رگ خونی باشد كه خون را به مغز می رساند. برخی از شرایط پزشكی مرتبط شامل انحطاط ستون فقرات یا بی ثباتی در گردن است كه می تواند بر شریان مهره ای فشار وارد كند.
وقتی گردن درد و سرگیجه با هم اتفاق می افتند، ممكن است مربوط به فشرده شدن رگ خونی باشد كه خون را به مغز می رساند. برخی از شرایط پزشكی مرتبط شامل انحطاط ستون فقرات یا بی ثباتی در گردن است كه می تواند بر شریان مهره ای فشار وارد كند.

گردن درد همراه با سردرد و سرگیجه را جدی بگیرید!
به گزارش سلامت نیوز به نقل از مدیسین نت گردن درد به هر درجه ای از ناراحتی در جلو یا پشت گردن بین سر و شانه ها گفته می شود. گردن درد می تواند كسل كننده، دردناك، تیز، سوراخ كننده، تیراندازی، سوزش باشد و ممكن است با حركات خاصی از گردن افزایش یا كاهش یابد. گردن درد می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد.

سرگیجه چیست؟ سرگیجه را می توان به صورت گیجی همراه با عدم تعادل یا سبكی سر همراه با احساس غش یا از دست دادن هوشیاری یا «بیهوشی» مشخص كرد. تعادل ضعیف عموماً با سرگیجه همراه است. سرگیجه ممكن است با درد یا علائم دیگر همراه باشد یا نباشد.

علل و عوامل خطر گردن درد چیست؟

- جراحت یا تروما
- فشار عضلانی
- بیماری دژنراتیو دیسك
- فتق دیسك و رادیكولوپاتی دهانه رحم
- آسیب رباط
- بیماری تیرویید
- لنفادنوپاتی
- شكستگی
- ابتلا به ویروس
- عفونت باكتریایی
- عفونت قارچی
- اسكروفولا
- كاروتیدیت
- تومورها
- سرطان
- زونا عوامل خطر برای گردن درد عبارتند از:

- آسیب تروما
- فعالیت ورزشی
- سالخوردگی
- بلند كردن سنگین
- عفونت های ویروسی، باكتریایی و قارچی دهان، گلو یا گردن

علل و عوامل خطر سرگیجه چیست؟ علل سرگیجه می تواند شامل موارد زیر باشد:

- كم آبی بدن
- قند خون پایین (هیپوگلیسمی)
- فشار خون پایین
- اختلالات ریتم قلب (آریتمی)
- حمله قلبی (سكته قلبی)
- كم خونی
- كمبود اكسیژن (هیپوكسی)
- سردردهای میگرنی
- سرگیجه موضعی خوش خیم
- مریضی منیر
- مواد مخدر، الكل یا داروها
- آنسفالیت
- مننژیت
- سكته
- تومور مغزی یا خونریزی
- عفونت گوش داخلی یا تومور
-

عوامل خطر برای سرگیجه عبارتند از:

- بیماری قلبی
- سالخوردگی
- دیابت و بیماری های پانكراس
- مصرف ناكافی مایعات
- عفونت های ویروسی
- قرار گرفتن در ارتفاع بالا
- سیگار كشیدن
- مواد مخدر و الكل

علائم گردن درد و سرگیجه چیست؟ گردن درد می تواند با سفتی یا شرایط غیرعادی گردن همراه باشد و ممكن است با حركات خاص گردن درد یا بدتر شدن درد وجود داشته باشد. گاهی اوقات تورم و حساسیت قابل توجهی در بافت های گردن مانند ماهیچه ها یا غدد لنفاوی وجود دارد كه ممكن است بزرگ شوند. گاهی اوقات گردن درد با سرگیجه هم همراه است.

سرگیجه می تواند با تعادل ضعیف، غش كردن یا «بیهوش شدن»، آسیب، گفتار ضعیف یا حركت حركتی، خشكی دهان و سایر علائم همراه باشد.

دكتر كامران آزما عضو هیئت مدیره انجمن طب فیزیكی و توانبخشی ایران بیان كرد : علل گردن درد متعدد است، ولی در كل منشا درد در ناحیه گردن یا از اجزا تشكیل دهنده ستون فقرات گردن نظیر عضلات، مفاصل و دیسك بین مهره ای است و یا درد ارجاعی و منشا آن خارج از گردن است، نظیر میگرن و یا وجود آسیب ها و مشكلاتی در ناحیه سر.

درد گردن نشانه ی چیست؟ درد در ناحیه گردن گاهی می تواند نشانه ای از وجود یك بیماری ومشكل دیگر مثل «فیبرومیالژی» یا سایر «سندرم های درد عضلانی» باشد. لذا در ارزیابی اینگونه بیماران محل، مدت و كیفیت درد و سایر علائم همراه و این كه چه عواملی تشدید كننده و یا تخفیف دهنده درد گردن است ، در تشخیص علت درد اهمیت زیادی دارد.

آزما، عامل اكثر اینگونه دردها را تنش ها و كشیدگی های عضلانی ناشی از ساختار قامتی بد، خوابیدن و نشستن طولانی مدت بخصوص در حالتی كه گردن موقعیت و وضعیت مناسبی نداشته باشد دانست و گفت : چرخش های سریع گردن در حین ورزش هم باعث پدید آمدن این دسته از تنش ها و كشیدگی ها می شود.

عامل اصلی گردن درد چیست؟ رئیس مركز تحقیقات بیومكانیك بالینی و ارگونومی دانشگاه علوم پزشكی متذكر شد: با وجودی كه همه درد های گردنی ناشی از آسیب دیسك های بین مهره ای نیست، ولی همیشه بعنوان عامل گردن درد در بزرگسالان مطرح است .این آسیب ها یا بصورت تدریجی و ناشی از افزایش سن و در یك فرایند فرسایشی رخ می دهد و یا بصورت ناگهانی و ناشی از ضربه ، تصادف و نظیر آن ایجاد می شود. در هر صورت میزان شیوع آسیب های دیسك بین مهره ای در ناحیه گردن كمتر از ناحیه كمری است.

وی در خصوص علایم آسیب های دیسك بین مهرهای در ناحیه گردن گفت : در تعدادی از افراد این آسیب ها می تواند بدون علامت باشد. با این وجود نشانه ها و علائم بالینی مربوط به فرسایش و آسیبهای دیسك بین مهره ای در ناحیه ستون فقرات گردن بستگی به میزان آسیب و میزان بیرون زدگی هسته دیسك و فشاری كه بر ریشه های عصبی و یا نخاع وارد می كند معمولا به 3 صورت و یا تركیبی از آنها خود را نشان می دهد.

این متخصص و استاد دانشگاه ادامه داد: یكی درد و خشكی بصورت موضعی و تنها در ناحیه گردن، دوم درد در ناحیه شانه ، بازو ، بین دو كتف و یا دست با درجاتی از ضعف و اختلال حس بصورت یك طرفه یا دو طرفه و سومین حالت، علایم و نشانه های فشار بر نخاع نظیر مشكل در راه رفتن و یا اختلال در دفع ادرار و مدفوع .

آزما در رابطه با نحوه درمان این دسته از عارضه ها گفت: درمان آسیب های دیسك گردن به دو روش عمده جراحی و یا غیر جراحی صورت می گیرد. خوشبختانه اكثر موارد پاسخ خوبی به درمان های غیر جراحی می دهند؛ عدم جواب و باقی ماندن درد علی رغم اقدامات درمانی حمایتی از موارد ارجاع بیماران به جراح است ولی مواردی هستند كه درصورت وجود از ابتدا درمان جراحی توصیه میگردد .

وی تشریح كرد: درد و كرختی و خواب رفتگی دست لزوما به معنای جراحی دیسك نیست مگر وجود درد غیر قابل تحمل كه فعالیت های روزمره را به نحو قابل توجهی مختل كرده باشد و یا همراهی با ضعف در عضلات دست و بازو و یا همزمانی با علایم فشاری و التهاب در نخاع گردنی.

عضو هیئت مدیره انجمن طب فیزیكی و توانبخشی ایران خاطرنشان كرد: طیف وسیعی از درمان های غیر جراحی در دسترس است، از روشهای دارویی و تزریقات گرفته تا روشهای مختلف فیزیكی ، انواع كشش ها ، گردن بند ها و ورزش . بررسی های مختلف نشان داده اند كه تركیبی از ورزش های قدرتی و ورزش های مرتبط با افزایش انعطاف پذیری و بهبود دامنه حركت گردن بخصوص در همراهی با سایر روش ها در بهبود درد و كاهش سطح ناتوانی دراینگونه آسیب ها موثر است.

این متخصص طب فیزیكی و توان بخشی گفت: بدلیل كاهش سطح كلی فعالیت در بیماران با دردهای انتشاری ناشی از آسیب های دیسك گردن ورزش های هوازی هم جز برنامه های ورزشی این افراد قرار می گیرد در این خصوص با شروع كاهش علایم دیسك گردن معمولا انجام فعالیت هایی نظیر شنا ، دوچرخه سواری و پیاده روی بلامانع است ولی انجام بعضی از فعالیت ها و ورزش ها ممكن است مضر باشد مثل دویدن یا پریدن و ورزش های هوازی با شدت بالا و یا بلند كردن وزنه های سنگین بویژه بردن این وزنه ها به بالای سر .

به گفته آزما، ورزش حتی بدنبال جراحی دیسك های گردن توصیه می شود كه معمولا شبیه ورزش هایی بیماران جراحی نشده هست ولی به جهت كاهش احتمال چسبندگی ناشی از جراحی و بهبود دامنه حركتی توصیه بیشتری بر ورزش های كششی داریم. زمان شروع ورزش هم بهتر است جراح مربوطه با توجه به نوع عمل و شرایط ویژه فرد تعیین كند .

وی در پایان ذكر این نكته را ضروری دانست كه بیماران اگر در حین انجام ورزش های گردن احساس سبكی سر، سردرد، سرگیجه و یا اختلال در تعادل داشته باشند و یا اگر احساس درد شدید در ناحیه گردن و با افزایش میزان درد و كرختی در دستان همراه بود می بایستی ورزش را متوقف و با پزشك خود مشورت نمایند .

چه زمانی برای گردن درد و سرگیجه به دنبال مراقبت های پزشكی باشید با هر درد گردن یا سرگیجه غیرقابل توضیح یا مداوم، با یك متخصص مراقبت های بهداشتی مشورت كنید. این برای تعیین اینكه آیا علائم بی ضرر (خوش خیم) و موقت یا جدی و تهدید كننده هستند ضروری است.

اغلب می توانید علل شایع گردن درد و سرگیجه بی خطر - از جمله كشیدگی گردن، عفونت های ویروسی دهان و گلو، و كم آبی جزئی - را با درمان های خانگی و آبرسانی مجدد كنترل كنید. می توانید از مسكن های بدون نسخه مانند استامینوفن (تایلنول)، استراحت، مسكن های موضعی و كاربردهای حرارتی برای دردهای جزئی استفاده كنید.

چه متخصصانی شرایطی را كه باعث گردن درد و سرگیجه می شوند درمان می كنند؟ متخصصانی كه علل گردن درد و سرگیجه را ارزیابی و درمان می كنند عبارتند از:

- پزشكان خانواده
- پزشكان عمومی
- پزشكان مراقبت فوری
- پزشكان اورژانس
- متخصصین مغز و اعصاب
- متخصصین داخلی
- پزشكان گوش و حلق و بینی
- جراحان مغز و اعصاب
- روماتولوژیست ها
- متخصصین ارتوپد چگونه پزشكان شرایطی را كه باعث گردن درد و سرگیجه می شوند تشخیص می دهند؟ پزشكان پس از شرح حال و معاینه فیزیكی، شرایطی را كه باعث درد گردن و سرگیجه می شوند، از جمله اندازه گیری فشار خون، تعداد تنفس و نبض تشخیص می دهند. پزشكان همچنین ممكن است آزمایش های دیگری را انجام دهند كه شامل آزمایش خون، الكتروكاردیوگرام (EKG) و آزمایش های تصویربرداری مانند اشعه ایكس، سی تی اسكن، اسكن MRI و غیره است.

درمان بیماری هایی كه باعث گردن درد و سرگیجه می شوند چیست؟ درمان شرایطی كه باعث درد گردن و سرگیجه می شود به شرایط دقیق بستگی دارد. درمان ها می تواند شامل موارد زیر باشد:

- گرما
- هیدراتاسیون
- تزریق خون
- تجویز گلوكز
- درمان دیابت
- تجویز اكسیژن
- آنتی بیوتیك ها
- شل كننده های عضلانی
- داروهای ضد درد
- سم زدایی
- درمان های سرگیجه
- مراقبت های قلب و عروق
- جراحی مغز و اعصاب
- فیزیوتراپی (شامل اولتراسوند، تحریك الكتریكی و تمرینات)
- ماساژ دادن
- بستری شدن در بیمارستان

پیش آگهی شرایطی كه باعث گردن درد و سرگیجه می شود پیش آگهی یا چشم انداز شرایطی كه باعث درد گردن و سرگیجه می شود به شرایط خاصی كه باعث ایجاد علامت می شود بستگی دارد. از آنجایی كه علل شایع گردن درد و سرگیجه اغلب خوش خیم است، پیش آگهی شرایطی كه باعث گردن درد و سرگیجه می شود معمولا خوب است. با این حال، همانطور كه در بالا ذكر شد، بسیاری از علل جدی گردن درد و سرگیجه می توانند پیش آگهی یا چشم انداز بدتری داشته باشند.

چگونه از گردن درد و سرگیجه جلوگیری كنیم؟ تا حدودی می توانید با اجتناب از آسیب، هیدراته ماندن، معاینات منظم پزشكی، سیگار نكشیدن و به حداقل رساندن مصرف الكل از گردن درد و سرگیجه جلوگیری كنید.
منبع خبر:
سلامت نیوز
   تاریخ: ۱۹:۴۶ - ۰۵/۰۵/۱۴۰۱   بازدید: ۵۵۶