دریافت اطلاعات ...
 
روابط عمومی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی
یکشنبه ۱ مهر ۱۴۰۳

بیمارانی كه «منُو» غذا ندارند/ معضل تغذیه بیمارستانی
 
شاید یكی از چالش های بیمارستان ها در ارائه خدمات با كیفیت به بیماران بستری، نحوه تغذیه باشد كه بعضا مورد توجه قرار نمی گیرد.
بیمارانی كه «منُو» غذا ندارند/ معضل تغذیه بیمارستانی شاید یكی از چالش های بیمارستان ها در ارائه خدمات با كیفیت به بیماران بستری، نحوه تغذیه باشد كه بعضا مورد توجه قرار نمی گیرد.

به گزارش خبرنگار مهر، تغذیه بیماران بستری در بیمارستان ها، یكی از ده ها خدمتی است كه نمی توان نسبت به اهمیت آن بی اعتنا بود. زیرا، تغذیه، ركن اساسی در روند بهبود و درمان بیماران بستری به شمار می رود. اما، با نگاهی به وضعیت برنامه غذایی بیمارستان ها به ویژه بیمارستان های دولتی، متوجه چالش های تغذیه بیماران می شویم.

وجود برنامه غذایی متنوع در كنار توجه به وضعیت بیماران، دو نكته اساسی در تغذیه بیماران بستری در بیمارستان ها است كه متأسفانه آن طور كه باید و شاید، مورد ارزیابی و تحلیل مدیران بیمارستانی و…، قرار نمی گیرد. در حالی كه تغذیه یك بیمار نوجوان، با بیمار جوان و حتی بیمار سالمند، می بایست متفاوت باشد. وضعیت سنی بیماران نیز باید مورد توجه قرار گیرد. در كنار این موضوعات، كیفیت تغذیه نیز از اهمیت زیادی برخوردار است.

با رصد چند بیمارستان دولتی، به این موضوع پی می بریم كه غذای اغلب بیمارستان ها، یكسان است و تفاوت چندانی به لحاظ تنوع و…، مشاهده نمی شود.

امیرحسین اورندی معاون درمان مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره)، تغذیه بیماران را معضلی كشوری خواند و گفت: این مهم به لحاظ استانداردهای اعتباربخشی، كانون توجه وزارت بهداشت و معاونت درمان دانشگاه علوم پزشكی تهران است و در یكی دو سال گذشته اقدامات مهمی برای شكل گیری و توسعه آن در مجتمع انجام شده است كه باید با قوت ادامه یابد.

وی افزود: تفاوت نیاز بیماران هر بخش با توجه به نوع بیماری و درمان آن با بخش دیگر، خود بیانگر اهمیت تغذیه بالینی است.

اورندی ادامه داد: با حضور نیروهای متخصص و جوانی كه در تغذیه بالینی مجتمع با انگیزه در تلاش هستند، امیدوارم شاهد موفقیت های خوبی در این حوزه باشیم. این مفهوم كه چه غذایی باید به بیمار بدهیم مستلزم همكاری درمانگران و مشاوران تغذیه بالینی است كه جلسات گراند راند بخش ها، كرسی خوبی برای طرح مباحث مربوطه، ایجاد وحدت رویه و تعامل بیشتر هر دو گروه است.

وی گفت: طبیعتاً مستندسازی مشاوره های تغذیه بالینی و تأیید آن از سوی پزشك معالج از منظر قانونی و اجرایی حائز اهمیت است.

معاون درمان مجتمع بیمارستانی امام، همچنین همكاری گروه فارماكوتراپی بالینی را در پیشبرد اهداف تغذیه بالینی و پیشگیری از خطاهای احتمالی كمك كننده خواند و افزود: مشاوره های تغذیه علاوه بر رژیم های غذایی، برخی دستورهای دارویی را هم در بردارد كه هم به لحاظ درمان بیمار و هم اقتصاد درمان باید به آن دقت شود.

علیرضا استقامتی رئیس بخش غدد مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره)، با تاكید بر اهمیت تغذیه بالینی بیماران دیابتی، گفت: قبل از هر چیز باید این ضرورت را ایجاب كنیم كه همه پزشكان برای بیماران بستری درخواست مشاوره بگذارند. در ادامه مهم است كه پزشكان معالج و متخصصان تغذیه بالینی برای تغذیه مورد نیاز بیماران خود به یك ادبیات مشترك برسند و در نهایت دستور تغذیه ای مناسب بیمار در پرونده ثبت و اجرا شود.

وی افزود: موضوع تغذیه بالینی به ویژه در بیمارانی كه دارای چند بیماری نظیر دیابت و بیماری كلیه و…، هستند؛ بسیار مهم بوده و بخشی از فرآیند درمان این بیماران تلقی می شود.

علی گنجعلیخان مدیر درمان مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره)، با تاكید بر ضرورت شكل گیری و تقویت جایگاه علمی تغذیه بالینی در مجتمع، گفت: ما حدود 1200 بیمار بستری داریم و در قبال تك تك این بیماران مسئولیم. تغذیه بالینی و توانبخشی به عنوان بخش مهمی از پروسه درمان بیماری ها بسیار مهم است و باید به آن توجه شود. برای گسترش خدمات تغذیه بالینی هم كمیت برای ما مهم است و هم كیفیت، ولی آنچه پیش از هر چیز باید اصلاح شود فرهنگ تغذیه بالینی و آموزش آن در تمامی سطوح درمانی است.

مدیر درمان مجتمع تأمین نیروی متخصص و كارشناس تغذیه بالینی را در توسعه خدمات این حوزه ضروری دانست و گفت: با این حجم بالای مراجعه در مجتمع همه كاركنان، متناسب با نیازهای موجود در حال خدمت رسانی هستند و زحمات همه دیده می شود. در بحث اختصاص فضای فیزیكی مناسب هم باید اولویت هایمان را مشخص كنیم. اگر اولویتمان درمان است باید قبل از هر چیز فضاهای درمانی را ساماندهی كنیم.

شیما هادوی مسئول واحد تغذیه معاونت درمان دانشگاه علوم پزشكی تهران، در بحث صلاحیت ارائه خدمات مشاوره ای تغذیه انترال طبق آخرین دستورالعمل وزارت بهداشت توضیحاتی داد و گفت: با توجه به تاكید وزارت بهداشت بر تغذیه بالینی تمام سعی ما این است كه بتوانیم خدمات بیمارستان های دانشگاه را در این حوزه ارتقا دهیم. هدف غایی این است كه رژیم غذایی پیشنهادی در سینی غذای بیمار دیده شود.

حسین خلیلی رئیس بخش مراقبت های دارویی مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره)، با اشاره به دستورالعمل وزارت بهداشت در تغذیه وریدی و انترال، گفت: باید تمركز ما بر اصول پایه و اساسی تغذیه بیمار باشد و با وجود محدودیت ها، لازم است از موارد غیرضروری اجتناب كنیم.

وی ادامه داد: فرآورده های دارویی تغذیه ای از نظر استاندارد جزو مكمل ها هستند كه بر اساس شرایط فیزیولوژیكی بیمار اعم از اختلالات آب و الكترولیت، بیماری های كلیوی و…، برای بیمار در نظر گرفته می شود و فراهم آوری آن نیازمند دانش و مهارت زیادی دارد.

مهسا ملك احمدی مسئول تغذیه بالینی مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) ضمن ارائه گزارشی از روند رو به رشد مشاوره های تغذیه بخش های بالینی از ابتدای سال 1400 تاكنون، به اهمیت رؤیت و ممهور كردن فرم های ارزیابی تغذیه بالینی از سوی پزشكان معالج از ابعاد اعتباربخشی و به كارگیری آن در تغذیه بیماران بستری اشاره كرد و در ادامه افزود: ما در مشاوره بیماران بستری بالای 24 ساعت كه مشكل تغذیه ای دارند، منتظر درخواست پزشك نمی مانیم و پیشنهادهای تغذیه ای لازم را در برگه های ارزیابی تغذیه، ثبت می كنیم ولی اجرای آن از سوی كادر پرستاری مربوطه، منوط به این است كه پزشك معالج پس از بررسی و تأیید برنامه تغذیه پیشنهادی، دستور آن را در پرونده بیمار درج و مهر كند.
منبع خبر:
خبرگزاری مهر
   تاریخ: ۰۶:۴۸ - ۲۳/۰۸/۱۴۰۱   بازدید: ۱۳۶