دریافت اطلاعات ...
 
روابط عمومی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی
جمعه ۱۳ مهر ۱۴۰۳

افسردگی؛ تحفه شوم زندگی مدرن امروزی/ اختلال روانی كه در ردیف ناتوان كننده ترین بیماری ها قرار دارد
 
رضا وردانی با بیان اینكه افسردگی تحفه شوم زندگی مدرن امروزی است، گفت: این اختلال روانی ممكن است آثار مخربی بر روابط بین فردی روابط خانوادگی و كار كردن بگذارد، چراكه اختلالات روانپزشكی جزو شایع ترین و ناتوان كننده ترین بیماری هاست.
افسردگی؛ تحفه شوم زندگی مدرن امروزی/ اختلال روانی كه در ردیف ناتوان كننده ترین بیماری ها قرار دارد رضا وردانی با بیان اینكه افسردگی تحفه شوم زندگی مدرن امروزی است، گفت: این اختلال روانی ممكن است آثار مخربی بر روابط بین فردی روابط خانوادگی و كار كردن بگذارد، چراكه اختلالات روانپزشكی جزو شایع ترین و ناتوان كننده ترین بیماری هاست.
به گزارش شبكه اطلاع رسانی راه دانا؛ رضا وردانی، روانشناس شخصیت در گفت وگو با عصرهامون بیان كرد: كلمه افسردگی، این روزها زیاد به گوش می رسد، به گونه ای كه انگار بخشی از زندگی مدرن شده باشد، موضوعی مهم كه روی فكر، عمل و احساسات تأثیرات مخربی می گذارد.

وی ادامه داد: این بیماری نگران كننده است و اگر درمان نشود می تواند عواقب جبران ناپذیری داشته باشد، افسردگی علاوه بر این كه زندگی فرد و خانواده وی را تحت تاثیر قرار می دهد، می تواند به جامعه نیز آسیب فراوان برساند.

وردانی تصریح كرد: انسان سالم محور توسعه پایدار است و انسان بیمار، ناامید و در رنج نمی تواند نقش های متعدد فردی اجتماعی و اقتصادی را كه به عهده اش گذاشته می شود، به درستی ایفا كند، چنانچه درسازمان جهانی بهداشت نیز تعریف سلامتی در برگیرنده سلامت توأمان جسمانی، روانی و اجتماعی است.

اختلالات روانپزشكی از دلایل عمده سال های از دست رفته عمر

وی با بیان این كه اختلالات روانپزشكی جزو شایع ترین و ناتوان كننده ترین بیماری هاست، افزود: مطالعه بر بیماری ها در ایران و جهان نشان می دهد كه اختلالات روانپزشكی از دلایل عمده سال های از دست رفته عمر به دلیل بیماری و ناتوانی هستند، طبق برآورد سازمان جهانی بهداشت، یك نفر از هر چهار نفر در طول زندگی خود به یكی از اختلالات روانپزشكی مبتلا می شوند.

این كارشناس با اشاره به این كه اختلالات روانپزشكی در ایران در مجموع رتبه دوم بار بیماری ها را پس از حوادث غیرعمدی در كشور به عهده دارد، گفت: اختلال افسردگی اساسی بیشترین شیوع را در بین اختلالات روانپزشكی به خود اختصاص داده، بنابراین افزایش آگاهی جمعیت عمومی پیرامون این اختلال علل و انواع آن راه های موثر پیشگیری و درمان آن و همچنین گسترش فرهنگ گفت و گو پیرامونش با هدف كاهش انگ اجتماعی تحمیل شده در این حوزه و تشویق مبتلایان به مراجعه برای دریافت خدمات امری ضروری است.

وی افزود: بسیاری از افراد در جامعه ممكن است هنوز علائم این بیماری را نشناسند و آن را حالتی طبیعی و تحت تاثیر شرایط محیطی خود بدانند و دیگران نیز آنها را به خاطر داشتن علائم افسردگی، مورد سرزنش قرار دهند، به آنها برچسب بزنند، چراكه نسبت به این موضوع آگاهی ندارند كه با حمایت فرد بیمار و راهنمایی های اش جهت مراجعه و دریافت خدمات تخصصی می توانند به او كمك كنند تا درمان شود و به زندگی عادی بازگردد.

به گفته وردانی، یكی از راهبردهای مهم برای نیل به این هدف، تلاش برای افزایش سطح سواد سلامت روان تشخیص به موقع اختلالات و برای كاهش انگ اجتماعی بیماری افسردگی است.

وی اظهار كرد: افسردگی در سراسر جهان و در همه گروه های سنی می تواند بروز كند و به علت آزردگی روانی كه ایجاد می كند، باعث افت عملكرد در افراد می شود، ممكن است افراد مبتلا برای انجام كارهای روزمره خود نیز دچار مشكل شوند.

افسردگی بعد از حوادث رانندگی؛ دومین علت مرگ جوانان

این روانشناس با بیان این كه افسردگی ممكن است آثار مخربی بر روابط بین فردی روابط خانوادگی و كار كردن بگذارد، اضافه كرد: افسردگی شدید می تواند منجر به اقدام به خودكشی در افراد شود، چنانچه در حال حاضر افسردگی بعد از حوادث رانندگی جاده ای دومین علت مرگ در گروه سنی 15 تا 29 سال است.

وی گفت: افسردگی قابل پیشگیری و درمان است، درك بهتر از این پدیده و آگاهی از راه های پیشگیری و درمان آن به كاهش انگ پیرامون آن منجر می شود و باعث خواهد شد كه افراد بیشتری برای دریافت خدمات مراجعه كنند.

وی در تعریف افسردگی گفت: افسردگی بیماری است كه در آن، خلق فرد غمگین است و علاقه اش را به كارهایی كه در گذشته انجام می داده است، از دست می دهد، همچنین عملكرد روزانه اش مختل می شود و این شرایط حداقل به مدت 2 هفته ادامه می یابد.

به گفته وردانی، كاهش انرژی، تغییراتی در میزان خواب و اشتها، بی قراری و اضطراب، فقدان قدرت تصمیم گیری، احساس بی ارزشی، عذاب وجدان، ناامیدی، فكر آسیب به خود یا خودكشی نیز در فرد افسرده وجود دارد كه افزایش سطح آگاهی عمومی و ارتقای سلامت روان در جامعه از مهمترین عوامل موثر در پیشگیری و درمان افسردگی است كه بی شك رسانه ها نقش بی بدیل در ارتقای آگاهی عمومی پیرامون افسردگی، علل و انواع آن و مسیرهای صحیح درمان ایفا می كنند.

وی ادامه داد: گاهی رسانه ها ممكن است با ارائه تصویری غلط از بیماری روانپزشكی و همچنین توصیه های اشتباه در خصوص مدیریت صحیح این اختلالات، نقش مخربی در این خصوص داشته باشند، كیفیت شبكه اجتماعی افراد شامل حلقه دوستان، گروه همسالان، همكاران و اعضای خانواده هم می توانند در پیشگیری از افسردگی نقش مثبتی ایفا كنند، آن ها هم می توانند در مواقع ابتلای فرد به بیماری افسردگی با نقش حمایتی خویش آنها را به سمت درمان رهنمون سازند، در عین حال الگوهای غلط رابطه هم ممكن است تشدید كننده افسردگی یا مانع از برون رفت فرد از حالت افسرده شود.

راه های گذر از دره های افسردگی

وی افزود: سبك زندگی مطابق با الگوهای رفتاری صحیح، خواب شبانه روزی، وعده های غذایی، ورزش عدم سوء مصرف مواد مخدر، محرك و الكل و عدم مصرف داروهای روانپزشكی بدون تجویز پزشك، تلاش برای یادگیری مهارت های زندگی مثل برقراری ارتباط موثر، كنترل خشم و استرس، تقویت مهارت های حل مسئله و یادگیری مهارت های صحیح فرزند پروری نیز، در پیشگیری از افسردگی می تواند موثر باشد و در عین حال در فرد مبتلا به بیماری افسردگی كمك به كاهش رفتارهای مغایر با سلامت و در نتیجه تسریع روند درمان كند.

این كارشناس گفت: پیشگیری از افسردگی در گروه های آسیب پذیر یعنی نوجوانان، جوانان، زنان و سالمندان بسیار مهم است، تحقیقات نشان داده اند كه علاوه بر آنكه افسردگی در زنان دو برابر مردان است، بلكه وجود پدیده افسردگی پس از زایمان در درصدی از زنان، سلامت مادران و نوزادان را دچار خدشه می كند، لذا باید در این حوزه به زنان توجه خاص كرد.

وی اضافه كرد: نوجوانی و ابتدای جوانی سنی است كه به دلیل احتمال بیشتر رفتارهای تكانشی در فرد مبتلا به بیماری افسردگی رفتارهای آسیب زننده به خود و خودكشی ممكن است بیشتر بروز كند، افسردگی در سالمندان ممكن است با تغییرات طبیعی سن اشتباه گرفته شود و فرد افسرده سالمند از تشخیص صحیح و دریافت درمان كافی باز بماند.

وردانی افزود: در ضرورت تشخیص به موقع و درمان افسردگی باید گفت كه هزینه درمان به موقع و مراجعه به یك درمانگر حرفه ای در مجموع بسیار كمتر از هزینه های اقتصادی و اجتماعی فردی است كه در صورت عدم درمان به وی تحمیل خواهد شد.

وی تاكید كرد: افزایش آگاهی و ترویج گفت و گو پیرامون افسردگی در جمعیت عمومی و همچنین در سطح سیاست گذاران ضروری است، دست اندركاران حوزه سلامت روان باید به نقش تولی گری خود در حوزه سلامت، جامع عمل بپوشانند تا در آینده بتوان شاهد به بار نشستن این تلاش ها در عرصه سلامت كشور باشیم.

انتهای پیام/
منبع خبر:
دانا
   تاریخ: ۰۹:۰۸ - ۰۹/۱۲/۱۳۹۹   بازدید: ۱۶۱