معصومه امیرخانی در گفت وگو با ایسنا اظهار کرد: اوتیسم نوعی اختلال رفتاری عصبی است که با اختلالاتی همچون مشکلات ارتباطی و تعامل اجتماعی مشخص می شود، امروزه دیگر تصویری که از یک کودک مبتلا به اوتیسم داریم، یک فرد ناتوان و گوشه گیر نیست بلکه باید بدانیم که اوتیسم طیف گسترده ای از علائم را به همراه دارد.
این گفتاردرمانگر با تاکید بر اینکه هرگز کودک خود را نباید با سایر کودکان مقایسه کنیم، افزود: هر کودکی زبان را با سرعت مخصوص خود فرا می گیرد.
وی ادامه داد: کودک مبتلا به اوتیسم از نظر کلامی دچار مشکل است، این کودک یا کلام ندارد یا در مقایسه با همسالانش دچار تاخیر کلامی است، و یا کلام دارند اما معنی دار نیست و کلام دیگران را تکرار یا اکو می کنند. اما هر تاخیرگفتاری نشانه اوتیسم نیست.
این گفتاردرمانگر با اشاره به اینکه کودکانی که مشکلات طیف اوتیسم را ندارند، کلام داشته و در سنین پایین جملات سنگین و طولانی را ادا می کنند، عنوان کرد: کودک مبتلا به اوتیسم مانند طوطی کلمات و جمله های اطرافیان را تکرار می کند و این به معنای عدم درک و شناخت کودک از محیط اطراف است.
امیرخانی با بیان اینکه کودک مبتلا به اوتیسم از ضمیر "من" استفاده نمی کند و سایر ضمایر را هم اشتباه استفاده می کند، گفت: البته وجود این مشخصه به تنهایی تایید کننده وجود اوتیسم نیست.
وی تصریح کرد: کودک مبتلا به اوتیسم حتی اگر کلام داشته باشد نمی تواند به درستی با دیگران ارتباط برقرار کند، ممکن است محتوای کلام با سنش متناسب نباشد و نسبت به عواطف و حالات چهره ای دیگران بی تفاوت است و معمولا مهارت های اجتماعی را نمی داند.
امیرخانی عنوان کرد: کودک مبتلا به اوتیسم بازی های نمادین نظیر خاله بازی و یا معلم بازی را انجام نمی دهد و یا در بازی با وسایل، کاربرد اصلی آن ها را نمی داند.
وی ادامه داد: کودکان مبتلا به اوتیسم برای اینکه بتوانند صحبت کنند باید معنی کلمات را درک کنند، آن ها قبل از اینکه کلمه ای را به زبان آورند باید معنی آن را درک کنند سپس معنی کلمات را بارها با استفاده از تصاویر، اداها و حرکات برای آن ها نمایش داده شود.
این گفتار درمانگر با اشاره به این که اگر بخواهیم کودک اوتیسم تلفظ درست کلمات و سپس ترکیب آن ها و تشکیل جملات صحیح را بیاموزد باید الگوی او برای تقلید گفتار صحیح باشد، تاکید کرد: با این کودکان باید به طور واضح، شمرده، آهنگین و تک کلمه صحبت شود و حرکات و حالات چهره و بدن با گفتار متناسب باشد.
این گفتار درمان خاطرنشان کرد: کودکان با همسالان خود بیشتر از بزرگترها صحبت می کند بنابراین هر چه ارتباط کودکان اوتیسمی با بقیه کودکان بیشتر باشد به رشد توانایی زبانی او کمک می کند که انجا نقش مهدکودک بسیار چشمگیر است، اما در هر صورت نباید مراجعه به گفتاردرمانی فراموش شود.
وی خاطرنشان کرد: آموزش زبان به کودکان مبتلا به اوتیسم یکنواخت نیست، این روند گاهی متوقف و بعد از مدتی دوباره از سرگرفته می شود، بنابراین نباید به کودکان اوتیسمی فشار آورده شود.
انتهای پیام