عکس تزئینی است غلامرضا حاج ولیئی در گفت وگو با ایسنا، اظهار کرد: در کلینیک های توانبخشی شاهد هستیم که جوانان با ساییدگی کشکک و درد زانو مراجعه می کنند، این درد ناشی از ضعف عضله چهار سر ران است به طوری که عضله چهار سرران به عنوان یکی از عضلات اصلی تحمل کننده وزن است و یک جوان زمانی که افزایش وزن دارد و می خواهد فعالیت های روزمره خود را انجام دهد، این امر تخریب سطوح مفصلی و کشکک را به دنبال خواهد داشت و تقویت این عضله را حتماً در برنامه کاری داشته باشند علاوه بر آن عضلات سرینی و همسترینگ در قائم ایستادن فرد نقش تعیین کننده ای دارد.
وی با بیان اینکه اگر عضلات سرینی یک دانش آموز به اندازه کافی قوی نباشد، اختلالات اسکلتی برایش به وجود خواهد آمد، تأکید کرد: اگر عضلات سرینی به اندازه کافی تقویت نشده باشد، فرد وضعیت قامتی خود را به جلو خم می کند و با ضعف این عضله شاهد افزایش قوس کمری خواهیم بود؛ قوس کمری زمانی که افزایش پیدا می کند وزن تنه فوقانی به جلو گرایش می یابد و نیروی جاذبه به سمت جلوتر از میزان طبیعی می رود و سبب فعالیت عضلاتی می شود که در حالت عادی نباید فعالیت کنند، مثل عضلات پشت قفسه سینه، عضلات پشت ران و ساق ها به عنوان یک زنجیره حرکتی شروع به فعالیت می کنند که قامت نادرست فرد را اصلاح کنند که بتواند در حالت قائم قرار بگیرد، به دنبال این اتفاقات ما شاهد تمایل شانه ها و گردن به جلو هستیم و یک شرایط نامطلوبی از نظر قامتی برای فرد به وجود می آید.
رئیس انجمن فیزیوتراپی استان همدان یادآور شد: اگر سر به سمت جلو حرکت داده شود فرد برای اینکه مرکز ثقل را در بین دو پا حفظ کند، به سمت عقب خود را می کشاند و این کشش به سمت عقب مجدداً قوس کمر را افزایش می دهد و این باعث فشار غیرطبیعی روی ستون مهره ها می شود، به دنبال آن هم ستون مهره ها و لگن برای جلوگیری از چرخش بیش از اندازه عضلات پشت ران را ترغیب به فعالیت بیشتر می کنند و عضلات پشت ران تمایل به کوتاه شدن دارند.
حاج ولیئی با بیان اینکه تغییر مرکز ثقل به هر علتی می تواند روی مفاصل زانو تأثیر منفی بگذارد، توضیح داد: تغییر مرکز ثقل علاوه بر مفاصل زانو، می تواند روی مهره های گردن نیز تأثیر منفی بگذارد به طوری که میزان شیوع دیسک های گردنی و دیسک های کمری افزایش پیدا کرده به علت قامت و راستای ناصحیحی بوده که اتفاق افتاده است.
وی با بیان اینکه کشیدن صندلی ماشین به عقب یکی از عوامل جلو آمدن سر و شانه به جلو است، یادآور شد: جوانان برای ایجاد وضعیت مورد نظر در نشستن پشت فرمان صندلی خود را به عقب می کشند به طوری که برای گرفتن فرمان سر و شانه ها را به جلو می آورند و این موضوع باعث افزایش فشار به مهره های گردن، پشتی و کمری می شود که تخریب سطوح مفصلی و دیسک مفصلی را به همراه دارد.
این فیزیوتراپ اضافه کرد: متأسفانه در افراد جوان شاهد چرخش دست به جلو هستیم و محدودیت های حرکتی شانه که در این افراد نباید وجود داشته باشد را می بینیم و یکی از دلایل این موضوع شانه گرد، جلو آمدن سر است و بازوها برای اینکه این کوتاهی ها را جبران کنند از طول عضلات کاهش می دهند و خشکی کپسول مفصلی در شانه این افراد هم اتفاق می افتد و این افراد برای حل مشکل به باشگاه مراجعه می کنند و با حرکات نامناسب پارگی های عضلانی را در این افراد شاهد هستیم.
وی افزود: متأسفانه بار مراجعات جوانان با توجه به شرایط سنی کم به کلینیک های توانبخشی نسبت به گذشته افزایش پیدا کرده است و عموم مشکلات این افراد مشکلات ساختاری، قامتی، اسکلتی و معضلاتی است که به راحتی می تواند قابل پیشگیری باشد اما با بی توجهی به مشکل بزرگتری تبدیل می شوند.
حاج ولیئی با بیان اینکه اختلال اسکلتی در کودکانی که در مهدکودک ها پایش و نگهداری می شوند، شایع است، تصریح کرد: در پایش هایی که در مهدکودک ها صورت می گیرد، شاهد صافی کف پا و اختلالات اسکلتی کودکان هستیم به طوری که علت اصلی آن افزایش وزن برای صافی کف پا، استفاده نادرست و طولانی مدت از موبایل، کامپیوتر و سایر وسایل الکترونیک است؛ استفاده از این وسایل سبب می شود کودک به صورت نادرست و طولانی مدت بنشیند، کم تحرک باشد و رژیم غذایی نامناسب داشته باشد.
وی اضافه کرد: کم تحرکی و به دنبال آن افزایش وزن غیر از اینکه می تواند منشأ بیماری های سیستمیک مانند دیابت و فشارخون را ایجاد کند، عوارضی را برای ساختار عضلانی و اسکلتی کودک به دنبال دارد؛ به عنوان مثال اگر از عضله ای به مقدار کافی کار نکشیم، آن عضله ضعیف خواهد شد و در کنار آن بافت چربی با توجه به رژیم غذایی نامناسبی که کودکان دارند، جایگزین بافت عضلانی شده و افزایش وزن سبب می شود فرد تحرک خود را کاهش دهد و آرترز زودرس گریبانگیر کودک خواهد شد.
رئیس انجمن فیریوتراپی استان همدان پیشنهاد کرد: در مهدکودک ها، مدارس ابتدایی و راهنمایی باید زمانی را به فعالیت های ورزشی اختصاص دهند چرا که کودکان و دانش آموزان ما به بخش تقویت عضلانی خود تمرکز ندارند و نیاز است که مسئولان آموزش برنامه ای خاص برای این موضوع تدوین کنند. فیزیوتراپ ها بر این اعتقاد هستند که به ازای هر یک ساعت نشستن پشت میز حتماً افراد باید پنج تا 10 دقیقه ورزش های کششی و تمرینات تنفسی را برای تقویت عضلات انجام دهند.
وی با بیان اینکه افراد قابل توجهی نسبت به اصول تنفس صحیح بی توجه هستند، گفت: متأسفانه ما شاهد این موضوع هستیم که کودکان و نوجوانان در تنفس از عضلات اصلی استفاده نمی کنند و با استفاده از عضلات غیراختصاصی تنفسی اختلالاتی را برای خود به وجود می آورند؛ به عنوان مثال کودک با هر تنفس شانه های خود را به بالا و پایین می برد و سبب به کارگیری عضلات ثانویه تنفسی است به طوری که این امر موجب کاهش حجم ریوی و ظرفیت تنفسی این افراد می شود.
حاج ولیئی با بیان اینکه یکی از نشانه ها کاهش حجم ریوی تنفس تند و کم عمق است، تأکید کرد: با هر تنفس صحیح باید عضلات شکمی، دیافراگم و بین دنده ای فعالیت داشته باشد اما کودکان و دانش آموزان با تنفس غیرصحیح و کمک گرفتن از عضلات ثانویه سبب فعالیت عضلات فوقانی قفسه سینه می شوند و در نتیجه ظرفیت و حجم ریه کاهش پیدا می کند به طوری که با یک فعالیت کوتاه کودک تنفس های کم عمق و سریع می کشد که نشانه کاهش حجم ریه است.
وی با بیان اینکه باید به تنفس صحیح کودکان توجه ویژه داشت، اظهار کرد: آموزش صحیح تنفس یکی از کارهایی است که باید در محل های آموزشی توسط متخصصان این امر انجام شود چرا که با هر فعالیت باید ظرفیت ریوی و عضلات تنفسی کودکان آمادگی کامل را داشته باشد.
رئیس انجمن فیزیوتراپی استان همدان گفت: حمل کیف یکی از معضلاتی است که در بین کودکان شاهد آن هستیم به طوری که کیف هایی که کودکان و نوجوانان استفاده می کنند متناسب با سن آنها نیست و حجم کتب درسی به قدری زیاد است که دانش آموز قادر به حمل آنها نیست.
وی با بیان اینکه مناسب ترین کیف برای دانش آموزان کیف کوله ای است، مطرح کرد: اگر بخواهیم اولویت بندی کنیم، کوله پشتی مناسب ترین کیف برای دانش آموزان است به طوری که کوله باید وضعیتی را ایجاد کند که شانه ها به جلو خم نشود و وزن کیف هم آنقدری زیاد نباشد که دانش آموز مجبور باشد از عضلات سرینی برای صاف نگهداشتن کمر خود استفاده کند. در برخی موارد مشاهد شده استفاده از کیف سنگین و نامناسب انحراف جانبی ستون مهره ها، قوس کمر و گردنی در جهت جانبی ایجاد کرده است.
حاج ولیئی ادامه داد: در حالت عادی قوس های جانبی وجود ندارد و تنها چهار قوس در بدن وجود دارد، قوس های طرفی زمانی ایجاد می شود که یک وزن نادرست در یک سمت بیش از اندازه استفاده کنیم و این منجر به انحراف جانبی ستون مهره ها می شود که این امر موجب کاهش حجم ریوی و مشکلات تنفسی برای کودک خواهد شد.
وی گفت: امروزه نیاز است از افراد دارای تخصص که دانش درمان و اصلاح ساختار قامتی دارند، در مراکز آموزشی استفاده شود تا اطلاعاتی درباره تمرینات ورزشی اصلاح ساختار قامتی در اختیار کودکان و نوجوانان بگذارد که از بروز مشکلات تاحدی جلوگیری کند چرا که استفاده از موبایل و وسایل هوشمند افزایش پیدا کرده و به دنبال افزایش استفاده از این وسایل مراجعات به کلینیک های توانبخشی هم برای کودکان و نوجوانان زیاد شده است.
انتهای پیام